סגור
תחנת ה כוח אשכול ב אשדוד
תחנת הכוח אשכול (צילום: גדי קבלו)

בלעדי
הפניקס תזרים למשק אנרגיה עד 400 מיליון שקל לרכישת אשכול

בעלת השליטה בדליה אנרגיה במגעים מתקדמים עם הפניקס לקבלת מימון של 300—400 מיליון שקל באמצעות הקצאת מניות בכורה עם מאפייני חוב. הריבית והקרן ישולמו מהדיבידנדים של דליה, שצפויה לרכוש את תחנת הכוח ב־9 מיליארד שקל

דליה אנרגיה מנסה להשלים את ההיערכות הפיננסית לעסקת המיליארדים שבמסגרתה היא מתכוונת לרכוש את תחנת הכוח אשכול. עדיין לא ידוע סופית אם הקבוצה שמורכבת מקרן נוי וחברת האנרגיה OPC שבשליטת עידן עופר תערער לבית המשפט העליון על החלטתו החד־משמעית של בית המשפט המחוזי, שדחה את עתירתה ואיפשר קיום מכרז חוזר לפי החלטתה המקורית של ועדת המכרזים של חברת החשמל. לפי הערכות, הקבוצה לא תתמודד במכרז, ובכך דליה אנרגיה תיוותר מועמדת יחידה, מה שיסלול את דרכה לרכוש את התחנה במחיר המינימום במכרז - 9 מיליארד שקל.
ל"כלכליסט" נודע כי משק אנרגיה, בעלת השליטה בדליה אנרגיה (50.2%), נמצאת במשא ומתן מתקדם מול קבוצת הביטוח והפיננסים הפניקס על מנת לבצע גיוס של 400-300 מיליון שקל. הגיוס אמור להיעשות באמצעות הקצאת מניות בכורה להפניקס בתאגיד ביניים שבאמצעותו משק אנרגיה מחזיקה במניות דליה אנרגיה. מניות אלה יישאו מאפיינים של חוב, ותשלומי הריבית והקרן ייפרעו באמצעות דיבידנדים שיחולקו מדליה אנרגיה, ותהיה להם קדימות על פני כל תשלום אחר. כלומר, הדיבידנדים מדליה אנרגיה יגיעו לידי הפניקס לפני שהם יגיעו לידי משק אנרגיה עצמה.
לא מדובר במכשיר פיננסי זול מבחינת משק אנרגיה, אולם במצב הנוכחי הוא ככל הנראה מספק לה גמישות פיננסית מספקת. המטרה היא להימנע מדילול של בעלי המניות, ובראשם הקיבוצים שמחזיקים ב־47.5% וכלל ביטוח שמחזיקה ב־13%.
לפי מצגת של דליה אנרגיה, הרווח התפעולי־תזרימי (EBITDA), של תחנת אשכול בשנת 2024 יעמוד על 760 מיליון שקל, וכך ה־EBITDA של דליה עצמה יעמוד על 1.52 מיליארד שקל. בשנת 2029 ב־2030 נתון זה צפוי להגיע ל־3.5 מיליארד שקל, אם כל ההנחות של דליה יתממשו. החוב הפיננסי נטו בשנים האלו ינוע סביב 10 מיליארד שקל. כמו כן, דליה אנרגיה ביצעה הרחבה של תחנת הכוח שלה באתר צפית, השלימה את ההשקעה, והיחידה החדשה צפויה להניב הכנסות ורווחים בשנה־שנתיים הקרובות. כלומר, דליה אנרגיה מעריכה שהאחזקה באשכול,י יחד עם היחידה החדשה, תאפשר לה לחלק דיבידנדים.
הגיוס מהפניקס יספק למשק אנרגיה כמעט את כל התוספת להון העצמי שהיא זקוקה לה על מנת להשלים את עסקת רכישת תחנת אשכול באמצעות דליה אנרגיה. בנק הפועלים עתיד להוביל קונסורציום שיעמיד מימון בהיקף של 6.5-6 מיליארד שקל כמימון פרויקטאלי בכיר. לא מדובר במשימה פשוטה ולכן המימון לא יהיה זול. לפי ההערכות בשוק, ניתן יהיה לבנות קונסורציום כזה ככל שהריבית שתשלם דליה אנרגיה תהיה במרווח של 2.5% מעל איגרות החוב הממשלתיות הארוכות. אג"ח כאלו נסחרות כיום בתשואה לפדיון של מדד המחירים לצרכן (4.1%) בתוספת של כ־1.55%. כלומר, מדובר בריבית של כ־8% שתאפשר לגופי הפנסיה השונים להעמיד לדליה אנרגיה את האשראי שדרוש לה, והם בתמורה יקבלו תשואה נאה לתקופה ארוכה.
כדי להשלים את העסקה דליה אנרגיה תידרש להעמיד הון עצמי של 3-2.5 מיליארד שקל. בקופת דליה אנרגיה כבר יש כמיליארד שקל, כך שבעלי המניות יצטרכו להעמיד כ־1.3—1.5 מיליארד שקל. משק אנרגיה, שבקופתה כ־400 מיליון שקל, לאחר גיוס בהיקף של כ־210 מיליון שקל שביצעה מכלל ביטוח ביולי האחרון, תידרש להעמיד 750-650 מיליון שקל נוספים לצורך העסקה. בהנחה שמשק אנרגיה אינה מעוניינת לעשות שימוש בכל המזומן שבקופתה כדי לממן את רכישת אשכול, ההערכות הן שהחברה צריכה לבצע גיוס הון של 500 מיליון שקל. כלומר, הגיוס מהפניקס מספק לה את רוב ההון הדרוש. יתר בעלי המניות בדליה אנרגיה — ג'ורג' חורש, צבי ברק, דניאל חוסידמן וקרן תש"י — נכונים גם הם להכניס את היד לכיס והממון הנדרש מצוי בידיהם.
בחודש יוני האחרון זכתה דליה אנרגיה במכרז של חברת החשמל למכירת תחנת הכוח אשכול כשהציעה מחיר של 12.4 מיליארד שקל, משמעותית גבוה יותר מההצעה השנייה בגובהה — זו של קרן נוי ו־OPC, שנקבה במחיר של 7.1 מיליארד שקל. על רקע הפער הגדול, הודיע בנק הפועלים שהוא לא יוכל לעמוד כספק אשראי מאחורי ההצעה של דליה אנרגיה, והאחרונה ביקשה להפחית את המחיר ל־9 מיליארד שקל.
הבקשה להפחתת מחיר הציתה קרב משפטי בין ועדת המכרזים של חברת החשמל לקבוצה של OPC ונוי, ואלה טענו שיש להכריז עליהן כזוכות משום שהבקשה להפחתת המחיר כמוה כוויתור על הזכייה. בוועדת המכרזים טענו אחרת בהסתמך על תנאי המכרז שמאפשרים לה חופש פעולה מלא. בחודש שעבר בית המשפט המחוזי דחה באופן גורף את העתירה שהגישו נוי ו־OPC נגד קיומו של מכרז חדש, וקבע שוועדת המכרזים של חברת החשמל נהגה ביושר, ושגם ההצעה של דליה אנרגיה הוגשה והוצעה בתום לב. כלומר, לא ננקב מחיר גבוה במיוחד רק על מנת לדחוק את יתר המתחרים ואז לבקש הנחה מהמדינה.
הדבר סלל את הדרך להחלטת ועדת המכרזים של חברת החשמל מלפני שבועיים לצאת למכרז חדש, שבו מחיר מינימום, 9 מיליארד שקל, זהה למחיר המופחת שביקשה דליה אנרגיה. ועדת המכרזים קבעה שכל מי שהשתתף במכרז הראשון יוכל לגשת למכרז החדש, ובתנאי שיעמוד במחיר המינימום. אולם כעת אין אף גוף שצפוי להתחרות בדליה אנרגיה, שכן מנכ"ל OPC גיורא אלמוגי אמר בבית המשפט שאין בכוונת החברה שבראשה הוא עומד להתמודד במכרז שבו משתתפת גם דליה אנרגיה. את ההצעות ניתן להגיש עד ל־17 באוקטובר.
דליה אנרגיה העמידה כבר ערבות של 900 מיליון שקל על מנת לעמוד בתנאי המכרז. ככל הנראה, יתר בעלי המניות — חורש, ברק, חוסידמן וקרן תש"י — לא התקשו להביא את חלקם היחסי מכיסם, בהרכב כזה או אחר. משק אנרגיה התקשתה יותר ולכן ביצעה את הגיוס המדובר מכלל ביטוח. תנאי הגיוס, שנחתם ביוני, איפשרו גיוס של עד 252 מיליון שקל, אך בשל הירידה במחיר מניית משק אנרגיה נוצר מצב שבו החברה גייסה בסופו של דבר 209 מיליון שקל מכלל ביטוח, ובתמורה הקצתה לה 9.1% ממניות החברה לפי שווי של 2.4 מיליארד שקל, בדומה לשווי השוק הנוכחי של החברה. לכלל ביטוח היו החזקות קודמות בחברה, וכך הגיעה לשיעור ההחזקה הנוכחי.