סגור
ארה"ב תעסוקה אבטלה
ביקוש לעובדים בארה"ב (איי פי)

נפילה בשקל בפתיחת שבוע המט"ח - הדולר בסביבת 3.47 שקלים

הדולר קופץ ב-2% מול המטבע המקומי; לאחר דוח התעסוקה החזק שפורסם בשישי בארה"ב, גוברת ההערכה בשווקים כי הצמצום המוניטארי של הפד יימשך זמן רב יותר מכפי שציפו - עמדה שדוחפת את הדולר בשוק העולמי; עוד ברקע: בברקליס ציינו ביחס לרפורמה המשפטית בישראל כי אי הוודאות הפוליטית והאירועים הקשורים לרפורמה המשפטית "הובילו לתת ביצוע של השקל"

ירידה חדה בשקל בפתיחת שבוע המסחר במט"ח, בהמשך לנסיגה של שישי, כשברקע הסקירות המדאיגות שהוציאו ברקליס וג'יי פי מורגן בדבר השפעה פוטנציאלית שלילית של הפורמה המשפטית על ההשקעות בישראל.
הדולר מטפס ב-2% ונסחר בסביבת 3.47 דולר (בשישי בבוקר נסחר מתחת ל-3.40), היורו עולה ב-0.6% ל-3.73 דולר.
התנועה בדולר-שקל משקפת גם את התנועות בשוק המטבעות העולמי, שם נרשמה בשישי התחזקות מהותית במטבע האמריקאי בעקבות דוח התעסוקה החזק. הדולר אינדקס עלה בשישי ביותר מ-1%, מ-101.5 לכמעט 103 נקודות והוא ממשיך לטפס היום ב-0.5% ל-103.2 נקודות.
ההנחה הרווחת בשווקים היא שהעוצמה בשוק התעסוקה תוביל להארכת המדיניות הניצית של הפד, וליותר העלאות ריבית מכפי שציפו - עמדה שגוררת דחיפה לדולר.
"הוכחה לעוצמת שוקי העבודה קיבלנו בארה"ב עם יותר מ-500 אלף משרות חדשות וירידה באבטלה ל-3.4% בחודש ינואר, הנמוכה ביותר מאז 1969. שילוב נתונים אלה עם גידול במשרות הפנויות וכמות מאוד נמוכה של תביעות דמי אבטלה לא מותירים ספק שמצבו של שוק העבודה בארה"ב עדיין חזק מאוד", אומר אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של מיטב.
בעניין זה מדגישים כלכלני לידר בהובלת יונתן כץ: "שוק העבודה בארה"ב נותר מאד הדוק ללא סימני רפיון. קצב עליית השכר אומנם התמתן, אך נותר גבוה יחסית ליעד האינפלציה. החדשות הטובות: המיתון (או ההתמתנות המשמעותית בפעילות) עוד רחוק. החדשות הפחות חיוביות: גברו הסיכויים לשלוש העלאות ריבית של 0.25% על ידי הפד לרמה של 5.25%.
הכלכלנים של ברקליס ציינו בסקירה שהוציאו בסוף השבוע כי "מאז הבחירות בישראל בתחילת נובמבר, אי הוודאות הפוליטית גדלה, מה שהוביל לתת ביצוע של השקל. האירועים האחרונים הקשורים ישירות לרפורמה המשפטית השנויה במחלוקת ולסיכונים גיאופוליטיים מוגברים הפעילו (עליו) לחץ נוסף - אם כי מוגבל".