סגור
כסף שקל מלחמה מלחמת עזה חרבות ברזל
"הסיכון לא יסתיים גם בתום הלחימה" (צילומים: Jalaa MAREY / AFP שאטרסטוק)

תשואות מלחמה: ירידה ממוצעת של 2.5% בקרנות ההשתלמות באוקטובר

ירידת הערך הושפעה מהירידות החדות שנרשמו בתחילת הקרבות בשוק ההון. הקרן של אלטשולר רשמה את הביצועים הטובים ביותר עם ירידה של 1.9% בזכות החשיפה הגבוהה לחו"ל: ״הריבית הגבוהה הפכה את סקטור המניות לפחות אטרקטיבי״

תשואות מלחמה: המלחמה שנפתחה בעקבות השבת השחורה של 7 באוקטובר טלטלה את שוק ההון ופגעה בחסכונות הציבור. תשואות קרנות ההשתלמות ירדו באוקטובר ב־2.5% בממוצע — השיעור הגרוע ביותר בענף הכללי ממאי 2022, שבו נרשמה תשואה דומה.
ירידת הערך בקרנות ההשתלמות הושפעה מהירידות החדות בשוק ההון, על רקע הקשיים הכלכליים הצפויים מהלחימה בעזה ומהאפשרות לחזית לחימה נוספת בצפון. מדד ת"א־35 ירד בחודש שעבר ב־10.7%, ת"א־90 צנח ב־13.9% ומדד ת"א־125 איבד 11.5%.
המשבר בשוק המקומי הוא שהיפנה את הזרקור לעבר קרן ההשתלמות שהצטיינה באוקטובר — אלטשולר שחם — הקרן הגדולה בתחום שמנהלת כ־40 מיליארד שקל ומשקיעה 66.7% מהסכום הזה מחוץ לישראל. בארה"ב ירד מדד S&P 500 באוקטובר ב־2.2% ומדד נאסד"ק ירד ב־2.8% — ירידות מתונות יחסית לצלילת המדדים בארץ. קרן ההשתלמות של אלטשולר שחם ירדה באוקטובר ב־1.9%, כלומר ב־0.6% פחות מהממוצע הענפי. מעבר לחשיפה הגבוהה לחו"ל, החלו מאז יוני מנהלי הקרן — בהובלת גילעד אלטשולר — לצמצם את החשיפה למניות, שעומדת כיום על 41.7% בלבד. מדובר בחשיפה הנמוכה ביותר בענף, למעט זו של הקרנות בניהול כלל ביטוח והראל, שחשופות בשיעורים של 41.2% ו־39.7% בהתאמה.


סמנכ"ל ההשקעות באלטשולר שחם דני ירדני מסביר את הסיבות שהובילו לצמצום החשיפה למניות, וזאת עוד לפני המלחמה: "הריבית הגבוהה, בישראל ומחוצה לה, הפכה את סקטור המניות לפחות אטרקטיבי, ולכן עברנו באופן כללי ממניות לחוב. אבל מעבר לריבית, בסופו של דבר, העניין העיקרי הוא ניהול סיכונים. ההשקפה שלנו היא שבישראל יש סיכון ביטחוני שכנראה הוערך בחסר בשנים האחרונות. צריך להסתכל על המציאות בצורה מפוקחת. כל אלה שיושבים על הגדר מסביבנו לא רוצים שנהיה פה, והנה אנחנו במלחמה, ואין לדעת לאן האירוע יתפתח. אנו חייבים להתייחס לכך ברמת ההשקעה בשוק ההון. המשקיעים צריכים לשאול עצמם אם התמחורים בארץ במניות ובחוב מצדיקים את הסיכון? דבר אחד בטוח — הסיכון לא יסתיים גם בתום הלחימה, ובנוסף השיקום של המשבר הביטחוני יכביד על התקציב. יהיה פה גירעון גדול. צריך לזכור את כל הדברים הללו כשמסתכלים על המחירים".
מה יחזיר אתכם להשקיע בארץ?
"לא נעלמנו מישראל, וגם לא הקטנו השקעות מאז הטרגדיה — אולי רק בשולי השוליים. צמצמנו במניות נדל"ן ישראליות עוד טרום האירוע, בגלל הריבית הגבוהה. אבל אנחנו עדיין לא במצב של להגדיל פה השקעות".
אוקטובר היה אכן חודש רע עבור החוסכים, אבל נובמבר מסתמן כטוב יותר, במיוחד לאור הדיווחים על היחלשות האינפלציה בארה"ב. בחישוב חודשי נרשמה באוקטובר עלייה אפסית במדד המחירים לצרכן בארה"ב לעומת ספטמבר, ולשאלה אם נתון זה מעודד את אלטשולר שחם לשוב ולהגדיל את האחזקה המנייתית השיב ירדני: "הגדלנו שוב את שיעור המניות, אך לא בקיציוניות, מתוך הבנה שאכן מתרחשת ירידה באינפלציה, והשוק מאמין ששינוי תוואי הריבית כבר מעבר לפינה — לא השנה אבל בשנה הבאה. עד עכשיו לא ראינו מיתון והורדת ריבית, ודו"חות החברות היו חזקים — וזה תרחיש טוב לשוק המניות".
אחרי אוקטובר המדמם מה יהיה בנובמבר?
"אני לא יודע מה יהיה בעוד שעתיים. אנחנו בסיטואציה בלתי ניתנת לחיזוי. אם המצב יתפתח למשהו רחב יותר זה ישפיע גם על העולם".
הקרן המצטיינת מינואר היא זו של ילין לפידות, בניהול דב ילין ויאיר לפידות. הקרן, שמנהלת 15.7 מיליארד שקל, התמקדה היסטורית בהשקעות בישראל, אולם בדומה ליתר הקרנות הגדילה בשנה האחרונה את השקעותיה בחו"ל, וכיום החשיפה שלה לשוקי החול היא 44.3%. הקרן ממשיכה להחזיק בשיעור מניות גבוה יחסית לממוצע בענף — 45.3%.
במקום השני מתחילת השנה נמצאת הקרן של אנליסט עם תשואה של 5.21%, ונזכיר כי נועם רוקח, מנהל הקרן במשך יותר מעשור, פרש בחודש שעבר.
בטווח הארוך של שלוש שנים מובילה הקרן של מור עם תשואה של 19.86%, ומתחילת השנה הניבה הקרן תשואה של כ־4%. במקום השני לטווח זה נמצאת אנליסט עם תשואה של 18.8%.