סגור
הלוואה בריבית נמוכה
(canva )

ניתוח כלכליסט
תחרות לבנקים? חברות הביטוח מסתערות על תחום האשראי

ההכרזה על השקעה של הראל בחברת האשראי החוץ־בנקאי מיכמן היא חלק ממהלך רוחבי של חברות הביטוח, ששואפות להגדיל את פעילות האשראי העסקי והצרכני. קדמו לכך שינוי אסטרטגי של כלל ביטוח, שותפות של מנורה מבטחים ולאומי, וסדרת צעדים של הפניקס 

חברת הראל השקעות דיווחה החודש על התקשרות במזכר הבנות לרכישת 25.01% ממניות חברת האשראי החוץ־בנקאי מיכמן מימון מבעל השליטה, יניב ביטון, ומיו"ר הדירקטוריון, דורון ספיר.
העסקה הנרקמת מהווה משב רוח מרענן לענף האשראי החוץ־בנקאי שסובל מעננה שמרחפת מעל ראשו לנוכח קריסתן של החברות גיבוי אחזקות ויונט קרדיט.
בה בעת ההשקעה הצפויה של הראל בתחום האשראי החוץ־בנקאי מהווה גם בשורה ואיתות לענף הביטוח שבאופן הדרגתי אך עקבי מגדיל את החשיפה שלו לתחום האשראי.
ארבעת תחומי פעילות האשראי ומימון הנדל"ן של הראל
נכון להיום, בשעה שהראל מבצעת בדיקת נאותות לחברת מיכמן מימון, חברת הביטוח והפיננסים כבר עוסקת בתחום האשראי באמצעות ארבע פעילויות.
הראשונה — ניהול עסקי ואשראי לעסקים בינוניים באמצעות החברה־הבת (70%) "המצפן", שעוסקת ביצירת פתרונות מימון חדשניים ליזמים איכותיים בתחומי הניהול העסקי והאשראי לעסקים בינוניים, לרבות הענקת הלוואות מזנין.
השנייה — משכנתא ו"משכנתא הפוכה" באמצעות החברה־הבת בבעלות מלאה (100%) "הראל 60+" שעוסקת במתן הלוואות משכנתא, ומשכנתא הפוכה ללווים בני 60 שנה ומעלה בשעבוד דירת מגורים.
השלישית — פעילות ליווי ומימון נדל"ן יזמי שמבוצעת בהראל ביטוח, בעיקר למימון פרויקטים של בנייה למגורים, משרדים ומסחר בישראל, שבמסגרתה הראל ביטוח, בניהולו של ניר כהן, מעמידה ליזמים חבילת מימון מלאה הכוללת אשראי כספי ופוליסות ערבות על פי חוק המכר (דירות).
הרביעית — פעילות מתן ערבויות פיננסיות ושירותי ייזום ותפעול לתיקי משכנתאות באמצעות הראל ביטוח ו־EMI, שבמסגרתה הראל מעניקה למבטחי משנה ערבויות פיננסיות של תיקי משכנתאות, ו־EMI מעניקה שירותי ייזום ותפעול בקשר עם התיקים המבוטחים.
החל מהדו"חות הכספיים לשנת 2023 הראל מציגה את פעילויות תחום האשראי במסגרת מגזר פעילות חדש, שמנוהל באופן נפרד מהפעילות של חטיבת ההשקעות. מגזר האשראי מנוהל על ידי סמנכ"ל הכספים של הראל, אריק פרץ. הפעילויות שמוצגות כיום במסגרת מגזר האשראי, הוצגו עד לאחרונה תחת מגזרי פעילות אחרים של הראל.
בשנת 2023 מגזר האשראי הניב להראל רווח לפני מס של 103 מיליון שקל, שיפור של 61% לעומת הרווח של המגזר בשנת 2022, שעמד על 64 מיליון שקל בלבד. העלייה החדה ברווח של מגזר האשראי מיוחסת לצמיחה בפעילות ולשיפור במרווח המימוני.
מגזר האשראי הצומח של הראל עשוי היה להיות משמעותי הרבה יותר, אלמלא השתבשה התוכנית של החברה לרכוש את ישראכרט. בפברואר 2023 נחתם הסכם מחייב שלפיו הראל תרכוש את מלוא הון המניות של ישראכרט בתמורה ל־3.3 מיליארד שקל.

1 צפייה בגלריה
אינפו ענף הביטוח
אינפו ענף הביטוח
ענף הביטוח

השלמת העסקה היתה כפופה להתקיימות כמה תנאים מתלים, לרבות קבלת שלושה אישורים רגולטוריים. הראל אומנם קיבלה שניים מהאישורים הנדרשים, אולם בסוף ינואר 2024 התקבלה הודעה פורמלית של מ"מ הממונה על התחרות ולפיה הוחלט להתנגד לעסקה, ולפיכך הראל העבירה לישראכרט הודעה על ביטול ההסכם.
ביטול עסקת ישראכרט לא הפחית את השאיפות של הראל להתרחב בתחום האשראי, והדיווח על אודות מזכר ההבנות לרכישת מניות מיכמן מימון הוא עדות לכך. על פי תנאי העסקה, בשלב הראשון הראל תרכוש 25.01% מהון המניות של מיכמן בתמורה ל־67.1 מיליון שקל, המשקפת מחיר של 169.6 שקל למניה.
התמורה גבוהה ב־3% משער המניה בבורסה ערב הדיווח על העסקה. בנוסף לכך, במועד השלמת העסקה הראל תעמיד למיכמן מסגרת אשראי או ערבות של 100 מיליון שקל בתנאי שוק, וייכנס לתוקף הסכם בעלי מניות שיכלול, בין היתר, הוראות מינוי דירקטורים למיכמן.
עוד נקבע במזכר ההבנות, שבסמוך לאחר השלמת העסקה, מיכמן תפעל לבצע הנפקת זכויות של 80 מיליון שקל, שהראל, ביטון וספיר ישתתפו בה, כל אחד על פי חלקו היחסי בהון המניות של מיכמן. הנקודה המעניינת במזכר ההבנות היא האופציה שניתנה להראל לרכוש מניות נוספת של מיכמן באופן שיביא את הראל להחזקה של 52.5% ממניות החברה.
האופציה ניתנת למימוש בחלוף שלוש שנים ממועד השלמת העסקה, והיא תבוצע לפי הגבוה מבין מכפיל 9.5 על הרווח הנקי בארבעת הרבעונים האחרונים לפני מועד המימוש, או מכפיל רווח נקי שייגזר מקבוצת הייחוס.
במסגרת התוכנית האסטרטגית שלה, הראל פרסמה את היעדים של הקבוצה לשנת 2026 ולפיהם הרווח לפני מס של מגזר האשראי צפוי כמעט להכפיל את עצמו ולצמוח ב־116 מיליון שקל, ל־219 מיליון שקל. היעד הזה מתייחס רק לצמיחה אורגנית, ללא רכישות של פעילויות וחברות בתחום.
ככל שהעסקה לרכישת מניות מיכמן תצא אל הפועל, רווחיה של מיכמן צפויים לסייע להראל לממש את שאיפותיה להרחיב את הפעילויות שלה במגזר האשראי ולגוון את מקורות הרווח של הקבוצה. הרווח הנקי של מיכמן בשנת 2023 עמד על 44 מיליון שקל, זינוק של 59% בהשוואה לרווח הנקי בשנת 2022. אבל הראל היא לא חברת הביטוח היחידה שגילתה את תחום האשראי, שכבר סומן כיעד אטרקטיבי גם על ידי חברות נוספות בענף.
אסטרטגיית האשראי החוץ־בנקאי של כלל ביטוח צלחה
בעוד הניסיון של הראל לרכוש את ישראכרט העלה חרס, המאמץ של כלל, בניהולו של יורם נוה, לרכוש את חברת כרטיסי האשראי MAX צלח.
במסגרת האסטרטגיה של כלל למעבר מחברת ביטוח מסורתית עם הטיה משמעותית למוצרי חיסכון ארוך טווח וסיעוד ישנים, לקבוצת החזקות פיננסית עם גיוון מקורות הכנסה ורווח, הושלמה בשנת 2023 רכישת MAX על ידי כלל. בשנת 2023 MAX הרוויחה כ־246 מיליון שקל (בנטרול הוצאות מכירה חד־פעמיות) והציגה תשואה של 14% על ההון.
מהדיווחים ושיחות הוועידה של כלל עולה שהרווחיות של MAX, שאוחדה לראשונה רק ברבעון השני של 2023, לא באה לידי ביטוי משמעותי בדו"חות הכספיים של שנת 2023, והצפי של הנהלת כלל הוא שהביטוי השלם לרכישת MAX, ללא השפעות חד־פעמיות, יינתן בשנת 2024.
נכון לסוף דצמבר 2023, תיק האשראי של MAX עמד על 10.2 מיליארד שקל לעומת 9.3 מיליון שקל שנה קודם לכן, ורובו (90%) מיוחס להלוואות למגזר הפרטי ורק מקצתו (10%) הלוואות למגזר המסחרי.
גם מנורה תרה אחרי מנועי צמיחה ורווחיות בענף האשראי
גם מנורה לא טומנת ידה בצלחת. כמו חברות נוספות בענף, גם האסטרטגיה של מנורה מוכוונת לפיתוח יכולות ואמצעים להתמודדות עם השינויים המהירים המתרחשים וצפויים להתרחש בשנים הקרובות בסביבה העסקית בתחום החיסכון ארוך הטווח כמו גם בתחומי הביטוח האחרים. זאת, בין היתר, בדגש על איתור מנועי צמיחה ורווחיות בחברה בתחומים משיקים לתחומי הליבה של הקבוצה.
פעילות האשראי של מנורה, בניהולו של ארי קלמן, מתבצעת בעיקר באמצעות החברה־הבת (70%) אי.אר.אן שמחזיקה ב־80% ממניות החברה־הנכדה מימון בקליק, ובאמצעות חברה מוחזקת נוספת (47.65%), אמפא קפיטל, שעוסקות במתן התחייבויות לפירעון אמצעי תשלום ומתן אשראי קמעונאי ופעילות אשראי ומימון לעסקים קטנים ובינוניים. ההשקעה של מנורה באי.אר.אן החלה בשנת 2016 עם רכישת 40% ממניות החברה בתמורה ל־100 מיליון שקל.
במהלך שנת 2022 מנורה הגדילה את חלקה באי.אר.אן ל־70%, כאמור. במסגרת ההשקעה האחרונה בעלי המניות באי.אר.אן חתמו על הסכם שכולל התחייבות לפעול להנפקתה בשווי שלא יפחת מ־600 מיליון שקל. במהלך שנת 2022 הושלמה עסקה נוספת שבמסגרתה בנק לאומי רכש 20% ממניותיה של מימון בקליק (חברה־נכדה של מנורה וחברה־בת של אי.אר.אן, כאמור) בתמורה ל־65 מיליון שקל.
השאיפה לריכוז פעילות האשראי של הפניקס תחת זרוע אחת
פעילות מתן האשראי של הפניקס מרוכזת בעיקר באמצעות החברה־הבת (100%) גמא ניהול וסליקה. הפניקס, תחת ניהולו של אייל בן סימון, הגדילה את החשיפה שלה לתחום האשראי באוגוסט 2023 על ידי ביצוע הצעת רכש מלאה למניות גמא.
כחלק ממימוש התוכנית האסטרטגית בתחום האשראי והרצון לרכז את עיקר פעילות האשראי בקבוצת הפניקס תחת זרוע אחת, במטרה לבסס זרוע פעילות אשראי משמעותית לקבוצה, בשנת 2023 הוחלט על שינוי מבני בתחום האשראי שבמסגרתו הפניקס ליווי בניה וערבויות בע"מ, שמספקת שירותי ליווי ומימון לפרויקטים יזמיים בנדל"ן (בעיקר למגורים) שהוחזקה בבעלות מלאה על ידי הפניקס ביטוח, הועברה לבעלותה המלאה של גמא.
בקבוצת הפניקס לוטשים עיניים גם לתחום האשראי הצרכני, ובשנת 2022 הוחלט שפעילות זאת תבוצע באמצעות החברה־הבת "הפניקס אשראי צרכני".
הפניקס החלה בפעילות מול ספקים שונים לפיתוח תוכנה, וכן הגישה בקשה לקבלת רישיון מתן אשראי־מורחב בהתאם לחוק הפיקוח על שירותים פיננסיים שהתקבל בחודש דצמבר 2023. בחודש יוני 2023 הפניקס אשראי צרכני התקשרה בהסכם ארוך טווח עם חברת תוכנה למתן שירותים מנוהלים ופיתוח מערכת טכנולוגית לתפעול, ניהול ופיתוח של שירותי העמדת אשראי צרכני ללקוחות באופן שמקיים את הוראות הדין והרגולציה. נכון למועד זה, הפניקס אשראי צרכני טרם החלה לפעול ולהעמיד אשראי.