אבוג'ן בדרך החוצה מנאסד"ק? שווי החברה צלל ב־94% מהשיא
אבוג'ן בדרך החוצה מנאסד"ק? שווי החברה צלל ב־94% מהשיא
חברת הביומד הישראלית קיבלה מנאסד"ק אזהרה שלפיה היא עלולה להימחק מהבורסה בניו יורק מאחר שמחיר מנייתה נמוך מדולר. אבוג'ן, המנוהלת על ידי עופר חביב, נסחרה בשיאה בשווי של 1.75 מיליארד שקל - וכעת שווייה הוא 110 מיליון שקל
הטלטלה בשווקים מביאה לשינוי משמעותי בטעם של המשקיעים ומשפיעה בצורה דרמטית על חברות הטכנולוגיה הישראליות. חברות אלה איבדו משוויין בוול סטריט עשרות אחוזים בתוך פחות משנה, כשנאסד"ק נחלש בכמעט 30% מתחילת 2022. הנפגעות העיקריות מבין החברות הציבוריות שנסחרות בנאסד"ק הן חברות החלום - אותן חברות שעדיין לא הציגו הכנסות או רווחים משמעותיים. הדרמה בשווקים, שמביאה להידוק חגורה מצד משקיעים, שכאמור שינו את טעמם, יוצרת אתגר משמעותי ואף איום לחברות האלה ועל התנהלותן כציבוריות. אחת מהן היא חברת הביומד הישראלית אבוג'ן (evogene) שנסחרת בבורסת נאסד"ק.
מניית אבוג'ן, העוסקת במחקר ופיתוח של גנים ורצפי דנ"א אחרים לשיפור גידולים חקלאיים, נסחרה ביום חמישי בנאסד"ק במחיר של 77 סנט בלבד לאחר צלילה של 58% מתחילת השנה. בעקבות הצניחה במחיר מנייתה, הנהלת אבוג'ן הודיעה ביום חמישי כי קיבלה אזהרה מהנהלת נאסד"ק על כך שהיא עלולה להימחק מהמסחר בבורסה בניו יורק. זאת, מאחר שמניית אבוג'ן אינה עומדת בכללי המסחר שכן מחיר הסגירה של המניות היה נמוך מדולר ב־31 ימי המסחר האחרונים.
במידה שמניית אבוג'ן תמשיך להיסחר במחיר נמוך מדולר בחצי השנה הקרובה, בינואר 2023 יעברו המניות להיסחר בבורסת "מעבר לדלפק" (Over the Counter), שמיועדת לחברות קטנות ותנודתיות שנמצאות מחוץ לרדאר המשקיעים. הדרך של אבוג'ן לבטל את איום המחיקה הוא מסחר רצוף של לפחות 10 ימים במחיר גבוה מדולר. אבוג'ן יכולה לערער על החלטת נאסד"ק ולזכות בחודשים נוספים שבהם תוכל לנסות לשכנע את המשקיעים לחזור ולהשקיע בחברה כדי לתמוך במחיר מנייתה אל מעבר לדולר.
אבוג'ן, שהונפקה בנאסד"ק ב־2013 ונסחרת גם בתל אביב, נסחרה ב־2014 בשווי שיא של 1.75 מיליארד שקל. במרץ 2021, לנוכח האופטימיות האדירה בשווקים והזרקת נזילות מצד בנקים מרכזיים לאחר הקורונה, החברה נסחרה בשווי של 1.3 מיליארד שקל. כיום, פחות משנה וחצי לאחר מכן, אבוג'ן נסחרת בשווי של פחות מ־110 מיליון שקל - כלומר שווי החברה צלל ב־94% מהשיא שנרשם ב־2014.
אבוג'ן, בהובלת המנכ"ל עופר חביב, סומנה עם הנפקתה בנאסד"ק כהבטחה ישראלית אדירה. החברה החזיקה בהסכם שיתוף פעולה עם ענקית הזרעים העולמית מונסנטו, שנחתם עוד ב־2008 והורחב חמש שנים לאחר מכן. במסגרת שיתוף הפעולה מונסנטו השקיעה באבוג'ן 100 מיליון דולר, בעיקר בתחום שיפור יבולי התירס. הצפי היה ששיתוף הפעולה בין החברות יסתיים בתגמולים גבוהים עבור אבוג'ן, אבל התחזיות לא התממשו ובאר המימון של מונסנטו יבשה ב־2018 עם רכישתה על ידי באייר הגרמנית תמורת 66 מיליארד דולר.
אבוג'ן, שמתנהלת ללא גרעין שליטה, מוחזקת ברובה על ידי הציבור (91.8%). מניות נוספות שלה מוחזקות על ידי גופים מוסדיים (6.1%) ועל ידי ליאון רקנאטי (2%). משקיעת עבר בחברה היתה ארק מנג'מנט של קת'י ווד, שבשיאה החזיקה 6% ממניותיה, אך מכרה אותן בשל החלטת הקרן להחזיק רק בחברות גדולות.
גם מונסנטו החזיקה בעבר ב־6% ממניותיה של אבוג'ן. "מלכתחילה, הפיכת אבוג'ן לחברה דואלית בנאסד"ק היתה מתוך כוונה לרמוז למשקיעים שיום יבוא והחברה תירכש על ידי מונסנטו", מסביר מקורב לשעבר לחברה שליווה אותה בשנים המוצלחות שלה. ואולם, לדבריו "סיום התמיכה ממונסנטו זירז את שינוי המבנה של אבוג'ן". המקורב לשעבר התייחס להחלטתה של אבוג'ן מ־2018 לפצל את פעילותה לארבע חברות־בנות, בהן חברת אגפלנוס שעוסקת בתחום הכימיה, וחברת לביא ביו שפועלת בתחום הביולוגיה וביומיקה לטיפולים בריאותיים בבני אדם. בנוסף, הוסיפה אבוג'ן פעילות קנאביס כפעילות תומכת.
עם זאת, בכירים בענף הביומד אומרים כי פיצול החברה לארבע חברות־בנות הקשה על אבוג'ן לממש את הפוטנציאל שלה. בתחום הכימיה אבוג'ן פועלת בקטילת עשבים, אך פעילות זו לא תורגמה לחוזים עסקיים משמעותיים. כך גם בתחום הביולוגי לשיפורי תבואה. בתחום הבריאות החברה מנסה לאשר תרופות בתחום המיקרוביום, כלומר טיפול במחלות דרך חיידקים משובטים. הפעילות האחרונה נמצאת בחיתוליה, עוד לפני השלב הבסיסי של הניסויים וכששלב התוצאות רחוק וספקולטיבי. ולסיום, הצטרפותה לענף הקנאביס נעשתה באיחור ובמומנטום שלילי בתעשייה.
הפוטנציאל הלא ממומש של אבוג'ן מתבטא היטב גם בתוצאותיה הכספיות. הכנסות החברה ב־2021 הסתכמו בפחות מ־3 מיליון שקל לעומת הכנסות של 3.3 מיליון שקל ב־2020. ההפסד הנקי של אבוג'ן הסתכם ב־78 מיליון שקל בשנה שעברה לעומת 66 מיליון שקל ב־2020. נכון לסוף מרץ, אבוג'ן בעלת יתרת מזומנים של 157 מיליון שקל והון עצמי בהיקף של 144 מיליון שקל. ואולם, בהתחשב בכך שהחברה שורפת מזומנים בקצב של כמעט 80 מיליון שקל בשנה, הצורך בגיוס נוסף של מזומנים נמצא כבר ממש מעבר לפינה.
"אנחנו מרגישים בטוחים בנוגע לעתיד של החברה. אנחנו מנהלים כמה משאים ומתנים בחברות־בנות, וברגע שהם יבשילו - נוכל לפרסם זאת למשקיעים. אנחנו מאמינים שזה ישפיע על מחיר המניה", מסביר חביב ל"כלכליסט". חביב מוסיף כי הוא בטוח שהמניה "תחזור להיסחר מעל לדולר, והנושא הזה יהיה מאחורינו. במקרה הגרוע ביותר, יש לנו שנה שלמה לחבר שתיים־שלוש מניות לכדי מניה אחת - ואז פתרנו גם את הבעיה הזאת (איום המחיקה מנאסד"ק)".
המהלך שאליו מתייחס חביב נקרא ספליט הפוך (reverse split) או איחוד הון - מהלך טכני שבמסגרתו מספר מניות החברה יורד ומחירן אמור לעלות. ואולם, הניסיון בוול סטריט מעיד כי לרוב ספליט הפוך משיג אפקט הפוך ומביא לירידות חדות במניה ומקטין את הסחירות בה. בנוסף, ייקור המניה באופן טכני מזרז מכירה שלה על ידי מוסדיים שמופסדים מאחזקתה, אך לא מכרו אותה עד עתה בשל מחירה הנמוך. כלומר, בתוך כמה חודשים הנהלת אבוג'ן עלולה למצוא את עצמה שוב עם מניה במחיר זול מדולר.
אבוג'ן היא לא הישראלית היחידה שאיום המחיקה מנאסד"ק מונח על צווארה. גם פורסייט דיווחה במאי כי הנהלת הבורסה בניו יורק הודיעה לה שאם מנייתה לא תיסחר במחיר של יותר מדולר עד חודש נובמבר – גם היא תימחק מהמסחר. מחיר מניית פורסייט בנאסד"ק הוא כיום 65 סנט.