בדיקת כלכליסטמסתערים על תל אביב: מספר החשבונות של הסוחרים העצמאיים בבורסה בשיא של כל הזמנים
בדיקת כלכליסט
מסתערים על תל אביב: מספר החשבונות של הסוחרים העצמאיים בבורסה בשיא של כל הזמנים
לאחר שבמהלך 2021 נפתחו 140 אלף חשבונות חדשים, מספר החשבונות של הסוחרים העצמאיים בבורסה הגיע לשיא של 700 אלף - רובם בבנקים והיתר בבתי ההשקעות. בהתאם, גם משקלם של הסוחרים העצמאיים מכלל המסחר הגיע לשיא של 8.6%; "ישבתי בבית בסגר והשווקים נתנו בראש. רציתי להיות חלק מזה"
משבר הקורונה שינה את החיים של כולנו, ובמידה רבה גם את הכלכלה, תוך שהוא יוצר את מה שנראה על פניו כאנומליה. הבורסות שברו שיאים בזמן שהמגפה התפשטה, בעיקר בזכות הריבית האפסית והזרקת הנזילות לשווקים מצד הבנקים המרכזיים. את הראלי בשווקים הובילו חברות הטכנולוגיה, שנהנו מרוח גבית של הטרנספורמציה הדיגיטלית.
כעת, כשהאינפלציה מרימה ראש והבנקים המרכזיים כבר מדברים על העלאת ריבית במהלך השנה הקרובה, המטוטלת אמורה לנוע לכיוון החברות המסורתיות, אך יש שינוי אחד שעושה רושם שהוא כאן כדי להישאר — הכניסה המסיבית של הסוחרים העצמאיים, סוחרי הריטייל, למסחר בבורסה.
רבים מהסוחרים האלו הם אנשים שהחלו לסחור בעקבות הקורונה והשעמום שהביאו עימם הסגרים, אולם הם נשארו בשל העניין שגילו במסחר בבורסה. התופעה התרחשה ביתר שאת בארה"ב, שם המשקל של הסוחרים הגיע לשיא היסטורי של 20%, אולם היא לא פסחה על ישראל, גם אם בעצימות נמוכה הרבה יותר.
כך, ב־2020, נפתחו 140 אלף חשבונות מסחר עצמאי חדשים ובמהלך 2021 נפתח מספר דומה של חשבונות - 141 אלף - כאשר השנה עדיין לא הסתיימה, כך שכיום מספר החשבונות של הסוחרים העצמאיים הגיע לשיא של כל הזמנים — 700 אלף חשבונות, כשמרבית החשבונות הם בבנקים (600 אלף) והיתר בבתי ההשקעות. בהתאם, המשקל של הסוחרים העצמאיים מכלל המסחר בבורסה הגיע לשיא גם כן ־8.6%.
שלושת השחקנים המרכזיים
הצמיחה המשמעותית ביותר במספר החשבונות האלו מתרחשת בתקופה האחרונה בבתי ההשקעות. ב־2020 נרשמה עלייה של 170% במספר חשבונות הריטייל שנפתחו בבתי ההשקעות, בעוד שבבנקים שיעור הצמיחה עמד על 36%. השחקנים המרכזיים במסחר העצמאי מקרב בתי ההשקעות הם מיטב דש, IBI ואקסלנס שבבעלות הפניקס. עם העלייה בפעילות של סוחרי הריטייל, גם התוצאות הכספיות של פעילויות אלו השתפרו.
לפי לבנת מזרחי־רינסקי, מנכ"לית IBI שירותי בורסה שאחראית על השירותים שבית ההשקעות מספק לסוחרים העצמאיים לתחום הזה יש עוד הרבה לאן לגדול: "מדובר באוקייאנוס כחול מבחינת בתי ההשקעות. לקוחות רוצים להיות מעורבים בניהול תיקי ההשקעות שלהם. זו תופעה שהחלה בארה"ב בשנה שעברה, הגיעה גם לפה ואנחנו מייחלים להיות כמו האמריקאיים. בארה"ב כל פעילות ההשקעות של משק הבית מתבצעת דרך בנק השקעות ייעודי שמשמש כברוקר, לעומת פעולות האשראי שמבוצעות בבנק הרגיל. בישראל שתי הפעולות נמצאות בתוך הבנק". בשל הצמיחה של פעילות הריטייל בבתי ההשקעות, הבנקים, שחולשים על 80% מהשוק המדובר, מבצעים התאמות. כך, פפר, הבנק הדיגיטלי של בנק לאומי, השיק לאחרונה אפליקציית מסחר כדי לשמור את הסוחרים העצמאיים הצעירים אצלו.
מיהם אותם סוחרים שהצטרפו שהצטרפו במהלך השנתיים האחרונות לשוק ההון ומבצעים בו פעולות באופן עצמאי באופן קבוע? לפי אושר טובול, מנכ"ל מיטב דש טרייד שמעניקה שירותים לסוחרים העצמאיים, מדובר בעיקר בצעירים עם זמן פנוי. לדבריו, מרבית הלקוחות החדשים שהצטרפו בשנה האחרונה הם גברים סביב גיל ה־30, בעוד שלפני משבר הקורונה הגיל הממוצע של המצטרפים החדשים היה קרוב ל־40.
"שיח ער ברשתות חברתיות"
"הקורונה היתה מפץ אדיר. הכל השתנה. הגיל הממוצע ירד והמשקיעים הפכו להיות יותר גלובליים", אמר טובול ל"כלכליסט". "אם בעבר תיק השקעות של סוחר עצמאי התאפיין בשיעור השקעה של 60% בישראל והיתר בשווקים בחו"ל, היום 70% מהכסף שלו נמצא בשווקים בחו"ל והיתר בשוק המקומי. השינוי המהותי נרשם גם ברשתות החברתיות, שם יש שיח ער על השקעות. זה נמצא בכל מקום — בפייסבוק, בטוויטר, אפילו באינסטגרם. בחודשים האחרונים יש התייצבות במסחר מבחינת התנודתיות, אבל כמות הלקוחות ממשיכה לגדול".
ישנם רבים שמצטרפים ומתחילים לסחור, אולם לפי הבורסה בתל אביב, הצורה שבה הם סוחרים אינה שונה משמעותית מהצורה שבה סוחרים הסוחרים העצמאיים שהחלו לפעול לפני משבר הקורונה, לפחות לא מבחינת נפח הפעילות. לפי הבורסה, משקיע ריטייל (כלומר, מי שהמחזור שלו אינו עולה על מיליון שקל בחודש) חדש שהחל לפעול ב־2020 ביצע בשנה זו חמש עסקאות בחודש בממוצע, בדומה לממוצע בשנים 2019-2018, והמחזור הממוצע שלו עמד על 55 אלף שקל בחודש, גבוה במעט (4%) מהמחזור הממוצע ב־2019.
"עד עכשיו הולך לי לא רע"
מורן קריב הוא בימאי וצלם קליפים ביום־יום, והספיק לעבוד כבר עם כמה מהשמות הגדולים בתעשיית המוסיקה בישראל. גם הוא החל לסחור בזמן משבר הקורונה. "זה סוג של גיוון ביחס לעבודה היום־יומית", הוא סיפר ל"כלכליסט". "בקורונה החלטתי שאני רוצה לשחק בבורסה. ישבתי בבית בסגר ובינתיים השווקים נתנו בראש. רציתי להיות חלק מזה". לדברי קריב, "התיק שלי מסתכם ב־50 אלף דולר. היו לי דולרים שלא רציתי להמיר בגלל הירידה של הדולר לעומת השקל, אז עד שהדולר יחזור לעלות, החלטתי להשקיע בבורסה".
לדברי קריב, שיטת המסחר שלו פשוטה. "אני משקיע בעיקר בחו"ל, אבל יש לי גם השקעות בארץ, למשל בטבע ובגולף. אני משתמש באפליקציה ומגדיר מחיר מכירה מראש, שגבוה ב־15%-10% ממחיר המניה כשאני קונה אותה. אני אוהב להשקיע במניות קטנות ומשתדל לקנות בזול". לפי קריב, השיטה די עובדת. "עד עכשיו הולך לי לא רע. השקעתי בחו"ל במניות של חברות הקרוזים ובמניה של מודרנה והרווחתי בגדול. בשנה האחרונה הרווחתי 15 אלף דולר, אבל בחודש האחרון הפסדתי 7,000 דולר. אבל אני לא מתרגש. אמנם אני בודק את מצב התיק שלי כל יום, אבל אני לא בהיסטריה".