סגור

בלעדי
האיש שעשוי לטרפד את עסקת גב־ים: "למה לתמוך בעסקה עם פרנקל? נכסים ובניין כבר שולטת בגב־ים"

מוריס וילנר, שמחזיק ב־5.12% מגב־ים ונחשף אתמול לראשונה כבעל מניות, יכול להיות מי שימנע את רכישת חלקו של אהרון פרנקל (37%) ע"י נכסים ובניין (44.5%). בראיון ראשון לכלכליסט הוא אומר: "גב־ים טובה מכל חברה אחרת שחשבתי לקנות מניות שלה"

אין רגע דל בחברת הנדל"ן המניב גב־ים. אחרי שהיה נדמה כי מאבק השליטה בחברה בין נכסים ובניין, שמוחזקת בשרשור על ידי האחים זלקינד, צחי נחמיאס ורמי לוי, לבין אהרון פרנקל הוכרע, אתמול התגלה מכשול פוטנציאלי נוסף, שעלול להפריע לעסקה בין שני הצדדים.
מוריס וילנר, איש עסקים יהודי מפלורידה, שמחזיק בשליטה בחברת האנרגיה ארקו יחד עם אריק קוטלר, וכן בדירת יוקרה בירושלים, הפך לבעל עניין בגב־ים ונחשף לראשונה כבעל מניות.
אתמול וילנר רכש מניות גב ים בכ־12.5 מיליון שק ועלה לאחזקה של 5.12% בחברת הנדל"ן. בכך נחשף וילנר כבעל מניות, משום שאחזקה של מעל 5% הופכת את המחזיק לבעל עניין וחלה עליו חובת דיווח. שווי השוק של האחזקה שלו, לאחר שמניית גב־ים עלתה אתמול ב־3%, עומד על כמעט 450 מיליון שקל.
מדוע וילנר יכול להוות בעיה? במסגרת העסקה שנחתמה בין נכסים ובניין לאהרון פרנקל, הראשונה, שמחזיקה ב־44.5%, תרכוש את האחזקות של פרנקל (37.2%) בכ־3.1 מיליארד שקל. אולם על מנת לעשות זאת, על נכסים ובניין לבצע קודם לכן הצעת רכש לציבור, שכן הדבר מתחייב מכוח החוק במקרים שבהם רוצים לעלות לאחזקה של יותר מ־45%.
עד שלשום הציבור החזיק בכ־18% ממניות גב־ים. על מנת שהצעת הרכש תצליח, נכסים ובניין צריכה שבעלי מניות שמחזיקים ב־5% מהחברה יאשרו את עצם קיום המהלך. כלומר, אם וילנר מביע התנגדות, החברה זקוקה לאישור מצד בעלי מניות שמחזיקים ב־5.13% לפחות מגב־ים.
2 צפייה בגלריה
מימין אהרון פרנקל ו צחי נחמיאס
מימין אהרון פרנקל ו צחי נחמיאס
מימין: אהרון פרנקל וצחי נחמיאס
(צילום: ויקיפדיה, ורד פיצ׳רסקי)
לאחר מכן, בעלי המניות צריכים גם להסכים למכור. אם וילנר מפיל את הצעת הרכש, נכסים ובניין יכולה לפנות לגב־ים בהצעה להקצות לה מניות באופן פרטי. אם הדירקטוריון יקבל את ההצעה, יהיה צורך באישור ברוב מיוחד של האסיפה הכללית, וגם שם לווילנר יש כוח, כי הוא מהווה 28% מבין כלל בעלי מניות המיעוט.
את מרבית המניות שלו רכש וילנר מבעל השליטה הקודם בחברה, אדוארדו אלשטיין, ביולי 2020. באותה העת, נכסים ובניין, שהיתה בשליטת אלשטיין, החזיקה 34.99% ממניות גב־ים — שיעור אחזקה שאליו ירדה כדי לעמוד בדרישות חוק הריכוזיות. אולם גם לאחר ירידה זו עוד היה סימן שאלה ואלשטיין מכר עוד 4.99% ממניות גב־ים. נכסים ובניין מכרה את המניות לגורם עלום שזהותו לא נחשפה עד היום — וילנר, שאותו הכיר אלשטיין בבניין בכפר דוד בירושלים, שבו שניהם מחזיקים דירות.
וילנר: אני עדיין לא יודע איך אצביע ואיך אנהג. החברה חשובה לי. תן לי סיבה לתמוך בעסקה. אבדוק מה התוכניות של נכסים ובניין לגבי החברה ואיך הם מתכוונים להשביחה, ואקבל החלטה"
נתון נוסף שנחשף לראשונה הוא שלפני כחודש, כשנכסים ובניין קיימה מכרז למכירת בניין HSBC במנהטן, אחד המתמודדים היה וילנר, שלא זכה במכרז. מקורבים למכרז אמרו כי ההצעה שלו היתה נחותה במחיר ובהיקף הפיקדון, וגם הוגשה באיחור מסוים. יש גם מי שטען שווילנר התמודד על הבניין יחד עם אלשטיין, אבל הוא עצמו מכחיש זאת וטוען כי אין לו שותפים בעסקים.
בראיון ראשון לתקשורת ובלעדי ל"כלכליסט" עונה וילנר לשאלה מדוע החליט להגדיל את האחזקות שלו בגב־ים במחיר כספי לא גדול שכרוך בחשיפה רבה: "היה לי סכום כסף שהייתי צריך להשקיע. הסתכלתי על הפורטפוליו של המניות שלי והחלטתי שההשקעה הטובה ביותר היא לקנות עוד מניות גב־ים, גם אם כולם יידעו. אני אוהב את החברה. אני בא מרקע של נדל"ן ואדם נוטה להשקיע בדברים שיש לו מושג לגביהם".
אבל היום מחיר המניה כפול מזה שלפיו רכשת את מניותיך לראשונה.
"ואני עדיין אוהב את החברה. יש לה הנהלה מצויינת ואני אוהב את פארקי ההייטק שלה. אני משקיע לטווח ארוך. יש לי מניות שאני מחזיק בחברות כבר 20 שנה ויותר. אני מקבל דיבידנדים ואני מרוצה. גב־ים היא חברה טובה יותר מכל חברה אחרת שחשבתי לקנות מניות שלה. בנוסף, אני ציוני וזו חברה ישראלית. העדפתי להשקיע בה על פני להשקיע בחברות אמריקאיות".
לאופן שבו תצביע ביחס להצעת הרכש של נכסים ובניין יש משמעות גדולה. אתה תתמוך בעסקה ותמכור את המניות שלך?
"אני עדיין לא יודע איך אצביע ואיך אנהג. החברה הזו מעניינת וחשובה לי. תן לי סיבה לתמוך בעסקה. יש לך מושג למה הם קונים את פרנקל? הרי גם ככה הם מחזיקים בשליטה. אבדוק מה התוכניות של נכסים ובניין לגבי החברה ואיך הם מתכוונים להשביח אותה, ואקבל החלטה בהתאם".
ניסית לרכוש את בניין HSBC יחד עם אלשטיין?
"הבן שלי ניסה לקנות את הבניין. מישהו אחר הציע יותר ולא זכינו. אין לי שותפים בעסקים. הדבר היחיד שהיה לי עם אלשטיין זה שקניתי ממנו את המניות. מאז לא עשינו דברים יחד".
וילנר, שמתגורר בעיר סנט פיטרסברג בפלורידה, משם שוחח עם "כלכליסט", מוכר בשוק ההון הישראלי כאחד מבעלי השליטה בארקו. ארקו פועלת בתחום תחנות הדלק וחנויות הנוחות בארה"ב. ב־2020 וילנר וקוטלר הובילו עסקה שבמסגרתה ארקו מוזגה עם חברת ספאק אמריקאית. מאז החברה הממוזגת נסחרת בת"א וניו יורק. וילנר מחזיק ב־11.6% ממניות החברה הממוזגת ששווי השוק שלהן עומד על 383 מיליון שקל.
2 צפייה בגלריה
מימין דורון כהן מנכ"ל דסק"ש ו דני ו מייקי זלקינד
מימין דורון כהן מנכ"ל דסק"ש ו דני ו מייקי זלקינד
מימין: דורון כהן, מנכ"ל נכסים ובניין, דני ומייקי זלקינד
(ישראל הררי ויקיפדיה אוראל כהן)