סגור
אלפרד אקירוב
אלפרד אקירוב (יונתן בלום)

בלעדי
אקירוב בטוח שיסכל את עסקת MAX ומטיח האשמות ביו"ר כלל

אלפרד אקירוב שלח שני מכתבים לכלל החזקות: באחד הודיע שהחברה לא תוכל לקבל היתר שליטה בחברת כרטיסי האשראי כי אין בכוונתו לבקש היתר, ובשני האשים את יו"ר כלל החזקות חיים סאמט בניגוד עניינים לכאורה בשל משרד עורכי הדין שבו הוא שותף

אלפרד אקירוב מעלה הילוך בקרב שלו נגד כלל החזקות והעסקה לרכישת MAX. אתמול דיווחה כלל החזקות, החברה־האם הציבורית של כלל ביטוח הפרטית, כי היא קיבלה מכתב מאלרוב נדל"ן, בעלת המניות הגדולה בכלל החזקות (15%) שנמצאת בשליטת אקירוב, שבו חוזרת אלרוב על עמדתה, שלפיה היא לא תפנה לקבל את אישור בנק ישראל להחזיק בחברת כרטיסי האשראי MAX, ושלפי הפרשנות שלה פירוש הדבר הוא שכלל החזקות לא יכולה לקבל את ההיתרים הנדרשים לרכוש את MAX לפי שווי של 2.47 מיליארד שקל. בדיווח מסרה כלל החזקות כי היא דוחה את הטענות של אלרוב מכל וכל.
לידי "כלכליסט" הגיעו המכתבים ששלחו הצדדים זה לזה, וכן מכתב נוסף שבו אקירוב מאשים את יו"ר כלל החזקות וכלל ביטוח חיים סאמט בניגודי עניינים לכאורה.
שלשום שלח אקירוב, באמצעות עו"ד דורי קלגסבלד, מכתב לעורכי הדין שמייצגים את כלל החזקות – גיל אוריון ואברהם וול ממשרד פישר־בכר־חן. במכתב זה מבהיר אקירוב שאין בכוונתו לבקש היתר אחזקה ב־MAX ושהדבר לא יאפשר לכלל החזקות לקבל את ההיתרים הנדרשים.
"אלרוב לא תפנה לקבלת ההיתרים הרגולטוריים הנדרשים למימוש עסקת רכישת מניות MAX", לשון המכתב. לפי קלגסבלד, יש לכך שתי סיבות. ראשית, "ההיתרים האמורים כרוכים בהטלת חובות ומגבלות על אלרוב, שהחברה אינה מעוניינת ליטול על עצמה בהיותם פוגעים בה ובעסקיה באופן שאינו מוצדק". שנית, "לדעת אלרוב, מדובר בעסקה שפוגעת בטובת החברה ושמחירה בלתי סביר בהתחשב באלטרנטיבות הקיימות כיום בשוק". בכך מכוון קלגסבלד למתחרה הציבורית ישראכרט, שנסחרת לפי שווי שוק של 2.1 מיליארד שקל לאחר שמנייתה ירדה ב־25% השנה. לסיום מוסיף קלגסבלד כי בשל כך "נגיד בנק ישראל לא יוכל להידרש לבקשת כלל החזקות לקבל היתר שליטה ב־MAX. זו גם הפרקטיקה הנהוגה והמבוססת בבנק ישראל במשך שנים רבות". משום כך, "כל הוצאה שכלל החזקות תוסיף להוציא בקשר לעסקת MAX היא הוצאה מיותרת, והיא נדרשת להימנע מכך".
כשליו"ר יש משרד עו"ד: בשבוע שעבר שלח אקירוב מכתב לכלל החזקות באמצעות עו"ד גיא גיסין, ובו רמז לכך שהיו"ר סאמט נגוע בניגוד עניינים, ודרש מהחברה למסור לו שלל מידעים הנוגעים לכך.
"הדירקטור סאמט מכהן כיו"ר החברה, יו"ר החברה־הבת כלל ביטוח וחבר בוועדת השקעות הנוסטרו של החברה. לצד זאת, סאמט משמש היום שותף־מייסד במשרד עורכי דין הנושא את שמו: שניצר־גוטליב־סאמט ושות'", לשון המכתב. "משרד סאמט נותן או נתן שירותים, בין היתר, לחברות הבאות: פרשקובסקי, מבטח שמיר, מניף פיננסים, מגוריט, ITG ו־IIS. כפי הידוע לחברה, ולסאמט, מתוקף תפקידו כיו"ר וכחבר בוועדת ההשקעות של החברה, החברות האלו הן חברות שבהן משקיעה כלל". משום כך טוען אקירוב כי "כשמתקיים דיון בנוגע לחברות האלו, הרי שמתקיים לכאורה ניגוד עניינים".
בשל הטענות האלו, אקירוב דורש מכלל החזקות תשובות לכמה שאלות. "האם התקבלו האישורים הרלבנטיים? האם סאמט קיים את חובת הגילוי החלה עליו? האם וכיצד התקיימו ההוראות הרגולטוריות הרלבנטיות בהקשר זה? האם סאמט חתום על הסדר ניגוד עניינים מול כלל החזקות וכלל ביטוח שבמסגרתו נתן גילוי נאות על אודות החברות האלו, שהוא מנוע מלעסוק בעניינים שלהן, בפני ועדת ההשקעות, לאור עיסוקיו האחרים? האם סאמט גילה לכלל החזקות, כלל ביטוח ורשות שוק ההון על הקשרים בין החברות האלו לקבוצת כלל?".
כמו כן, אקירוב דורש לדעת "מהן כל הפעולות, העסקאות, ההחלטות, ההצבעות באסיפות וההשקעות שבוצעו מיום המינוי של סאמט כיו"ר כלל החזקות וכלל ביטוח, או כחבר ועדת השקעות, ועד ליום זה בחברות שמשרד סאמט מעניק להן שירותים משפטיים או אחרים". עוד מבקש אקירוב לדעת "האם סאמט משתתף בדיונים או נמנע מהשתתפות בדיונים על אודות חברות שלהן משרד סאמט נותן או נתן שירותים משפטיים?".
לסיום, גיסין בשם אקירוב מבהיר, תוך שליחת רמיזה מאיימת, שהמכתב הזה מהווה "פנייה מקדימה ללשכת עורכי הדין". כלומר, אקירוב אומר שהוא עשוי לפנות ללשכה כדי להגיש תלונה ביחס להפרת כללי האתיקה של הלשכה על ידי סאמט.
שואף להדיח את סאמט: אקירוב לא מסתיר את הכעס שלו על סאמט. סאמט מונה לדירקטוריון כלל החזקות בהמלצתו של אקירוב, וכפי שאקירוב תופס זאת, הוא פנה נגדו לאחר מכן, בין היתר משום שהיה תומך נלהב בעסקה לרכישת MAX, יחד עם המנכ"ל יורם נוה. אקירוב כבר פנה לכלל החזקות בדרישה להשעות את סאמט באופן מיידי מתפקידו בשל טענות שהעלה נגד הממשל התאגידי של החברה, כפי שהוא בא לידי ביטוי באישור עסקת MAX; ובשבוע שעבר, במעמד פרסום הדו"חות הכספיים של אלרוב לרבעון השלישי, אמר ל"כלכליסט" כי "סאמט היה טעות גדולה שלי. הוא לא ימשיך קדנציה נוספת ויודח באסיפה הכללית בעוד חודש".
כלל ביטוח דחתה את הטענות כלפי סאמט על הסף, ובמכתב תגובה לגיסין אמרה כי מדובר בעוד ניסיון להלך אימים על נושאי המשרה בכלל ביטוח והפעם בניסיון להטיל דופי ביו"ר סאמט.
כלל טוענת כי החל מ-2020 סאמט איננו שותף במשרד עורכי הדין שממשיך לשאת את שמו בהסכמתו. סאמט משמש כחבר ועדת ההשקעות של כלל החזקות, שאיננה עוסקת בהשקעת כספי עמיתים. "מדוע הצעת את סאמט כדירקטור בחברה נוכח ניגודי העניינים אותם אתם מעלים כשחזקה על אלרוב שבחנה את עיסוקיו של סאמט לפני שהציעה אותו לתפקיד דירקטור מטעמה", טוענת כלל בתגובה.