"מדדי המניות נמצאים בתהליך התאמה - לא מדובר במשבר"
"מדדי המניות נמצאים בתהליך התאמה - לא מדובר במשבר"
לדברי ליאו ליידרמן, היועץ הכלכלי של בנק הפועלים, התיקון במדדים נראה בשלב הזה סביר, לאחר העליות הדו-ספרתיות של השנה האחרונה; "במצב הזה של טלטלה בשווקים, ייתכן והמסר שיגיע מהפד בהודעת הריבית ביום רביעי יהיה פחות ניצ"
התאמה - לא משבר. כך יש לראות את הירידות האחרונות בשווקים, לדברי פרופ' ליאו ליידרמן, היועץ הכלכלי הראשי של בנק הפועלים, ומרצה באוניברסיטת תל אביב, בשיחה עם כלכליסט.
"מדדי המניות העיקריים נמצאים בתהליך התאמה, מהערכות קודמות שהבנק הפדרלי יעלה את הריבית רק בסוף 2023 ובמהלך 2024, לתחזית של 4-3 העלאות ריבית השנה. במקביל, וכמקובל באפיזודות רבות בעבר, המדדים מבצעים תיקון מסוים לאחר עליות בשיעורים דו-ספרתיים בשנה האחרונה. תהליך ההתאמה בא לידי ביטוי בתמחור מחדש (re-pricing) של נכסים רבים ולא מדובר במשבר".
פרופ' ליידרמן הוסיף, "התיקון במדדים נראה סביר מאד עד כה. מדד S&P500 נסחר כיום במרחק 8% מהשיא האחרון שלו בתחילת ינואר. מדד מניות גלובלי ירד 7% מהשיא האחרון שלו, ובאירופה, מדדי יורוסטוקס 50 ו- 600 ירדו 5% ביחס לרמות השיא האחרונות. בינתיים, המדדים בת"א בולטים לחיוב יחסית לאחרים: ת"א 35 ו- 125 נמצאים 2% מתחת לשיא שלהם בשבוע השני של החודש".
ובכל זאת קיימת טלטלה בעיקר במניות הטכנולוגיה
"אכן התיקון בולט בנסד"ק, שירד 14% ביחס לשיא שנרשם בנובמבר שנה שעברה. עיקר התיקון התרחש השנה: מתחילת השנה, מדד זה ירד 12%. מבחינה כלכלית, ברור הוא שאותן מניות טכנולוגיה שנסחרו במכפילים גבוהים מאד היו המועמדות לתיקון אם וכאשר ישתנו ההערכות לגבי הריבית בארה"ב. במקביל, נמשכת הרוטציה של השוק לטובת מניות ערך, על חשבון מניות צמיחה".
פרופ' ליידרמן מעריך שייתכן ויידרש עוד זמן למיצוי תהליך ההתאמה. "אנו נמצאים בתוך תקופת פרסום דוחות החברות לרבעון האחרון של 2021, והפתעות בתוצאות עשויות להשפיע על מניות בודדות וגם על המדדים, כדוגמת התוצאות המאכזבות של נטפליקס שהובילו לירידת מחיר המניה ב- 22% ביום שישי האחרון. כמובן שייתכנו גם הפתעות חיוביות שישפיעו על המדדים בהתאם. ומעל ומעבר לגורמים אלה, בשוק מצפים לאיתותים נוספים מהפד לגבי מדיניותו הלאה".
האם החלטת הריבית שיפרסם הפד ברביעי הקרוב יכולה להחריף את הטלטלה בשווקים?
"לא בהכרח, ייתכן שהמשקיעים דווקא יופתעו לטובה. כידוע, לפד יש מנדט דואלי: שמירה על אינפלציה נמוכה ותמיכה בפעילות ובתעסוקה. סביר להניח שהודעת הפד בדצמבר, ובה הופיעה פעם ראשונה האפשרות של 3 העלאות ריבית השנה, לא לקחה בחשבון את התפשטות זן האומיקרון והשפעתה על הכלכלה. מרבית נתוני המאקרו שפורסמו מאז הצביעו על היחלשות של המשק האמריקאי. מדד אמון הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן ירד החודש לרמה השנייה הכי נמוכה בעשור האחרון. כמו כן, חלה עלייה חדה בדרישות השבועיות החדשות לדמי אבטלה, בזמן שרמת התעסוקה עדיין נמוכה מזאת שלפני פרוץ הקורונה. נזכיר גם שבדצמבר חלה ירידה מפתיעה במכירות הקמעונאיות".
"ברור שהבנק המרכזי לא יכול להתעלם מאינפלציה בשיעור של 7%. תכנית צמצום רכישות אג"ח צפויה להימשך ולהסתיים בחודש מרץ. עם זאת, התפיסה הדומיננטית בקרב בכירי הפד - שקיבלה תמיכה בסוף השבוע משרת האוצר ג'נט יילן - היא שיש גורם זמני חשוב בעליות המחירים.
גישה זאת נתמכת גם בעובדה שהציפיות לאינפלציה משוק ההון נותרו מתונות ועומדות על 2.7% לשנה לחמש שנים קדימה, ו- 2.3% לשנה לעשר שנים. על פי הניסיון בעבר, במצב של היחלשות המשק וטלטלה בשווקים הפיננסיים, ייתכן והמסר שיגיע מהפד יהיה פחות "ניצי" מזה של דצמבר. בסופו של דבר, הפד לא יישאר אדיש להאטה בצמיחה ולטלטלה בשווקים. בכל מקרה, אנו סבורים שצפויה העלאה ראשונה של הריבית, ברבע אחוז, באמצע מרץ השנה".