בלעדיטראקס נערכת להנפקה בניו יורק בשווי 3.5-3 מיליארד דולר
בלעדי
טראקס נערכת להנפקה בניו יורק בשווי 3.5-3 מיליארד דולר
בדרך לנאסד"ק עד יולי: מפתחת הטכנולוגיה לניתוח התנהגות צרכנים באמצעות מצלמות לא חוששת מהטלטלות שעוברות על נאסד"ק. לכלכליסט נודע כי בנק ההשקעות גולדמן זאקס יוביל את ההנפקה. התשקיף יוגש בשבועות הקרובים לאישור רשות ני"ע האמריקאית
החברה הישראלית סינגפורית טראקס (Trax), נערכת להנפקה בנאסד"ק במחצית השנה בחודשים יוני־יולי לפי שווי של 3.5-3 מיליארד דולר. ל"כלכליסט" נודע כי משרד עורכי הדין האמריקני לייטם אנד ווטקינס מכין את תשקיף ההנפקה בימים אלה מתוך כוונה להגיש אותו בשבועות הקרובים לאישור רשות ני"ע האמריקנית.
בנק ההשקעות גולדמן זאקס נבחר להוביל את ההנפקה. טראקס נערכת להנפקה מזה כשנה ואחרי שב־2021 נפוצו כבר הערכות כי היא תתבצע באותה שנה , החברה גייסה לבסוף גיוס פרטי ענק, של 640 מיליון שקל, בהובלת הקרנות סופטבנק ובלאקרוק. זה היה סבב ההשקעה הפרטי הגדול בתולדות ההייטק הישראלי, ובד בבד בוטלה עסקה לרכישת חברה אמריקאית בתחום משיק בכ־200 מיליון דולר.
אותה השקעה העניקה לטראקס, שמפתחת טכנולוגיה עבור יצרניות מוצרי צריכה ורשתות שיווק וקמעונאות, שווי של 2.4 מיליארד דולר אחרי הכסף והשתתפו בה גם קרן הפנסיה הקנדית OMERS ו־Sony Innovation Fund by IGV. סופטבנק, שנציגה בישראל הוא ראש המוסד לשעבר יוסי כהן, הודיעה באותו יום של הגיוס בטראקס על השקעה בחברה ישראלית נוספת, רדיס לאבס שגם היא תונפק השנה בוול סטריט. רק כמחצית מאותו גיוס נכנס לקופת החברה כך שההשקעה היתה בשווי חברה של קצת יותר מ־2 מיליארד דולר לפני הכסף. המחצית האחרת הועברה לרכישת מניות מבעלי מניות קיימים כמו המשקיעים הוותיקים, היזמים וכ־150 עובדים שקיבלו אפשרות למכור חלק ממניותיהם, בעסקת סקנדרי.
טראקס, שלה משרדים מרכזיים בישראל, בסינגפור ובסן פרנסיסקו הוקמה ב־2010 על ידי יואל בר־אל ודרור פלדהיים, והיא מספקת פתרונות ללקוחותיה ביותר מ־90 מדינות. בר אל פרש במהלך 2020 מתפקיד המנכ"ל לאחר שנים רבות והתמנה ליו"ר החברה כשג'סטין בהר מתמנה למנכ"ל לאחר ששימש כמנהל הפיתוח התאגידי בחברה. לאחר הגיוס אמר בהר לכלכליסט כי: "רבים מהגופים שאליהם פנינו רואים אותנו כחברה שממשיכה לצמוח כחברה ציבורית בעתיד והם משקיעים בכל השלבים האלה. סופטבנק, שהיא קרן השקעות הטכנולוגיה הגדולה בעולם משקיעה בהרבה חברות טכנולוגיות בצמיחה מהירה. כל קרן לוקחת סיכון. לעיתים מצליחים יותר או פחות, אבל בסופו של דבר היא הכי גדולה ומובילה, והחיבור אליה ישפיע על ההצלחה שלנו בעתיד".
הטכנולוגיה שפיתחה טראקס מבוססת על ראייה ממוחשבת ועיבוד נתונים, ומאפשרת לנתח תמונות של מדפים בסופרמרקטים ומרכולים. לקוחות החברה, בהן שפרסל בישראל, הן חברות יצרניות של מוצרי צריכה ורשתות שיווק. אלה מקבלים לידיהם צילום של המדפים בסופרמרקט בזמן אמת. הצילום נעשה באמצעות מצלמות זעירות המוצבות בחנות, או על ידי רובוטים שנעים במעברים, וכן לעיתים גם על ידי אנשי צוות שמצלמים את המדפים באמצעות הסמארטפון או הטאבלט.
באמצעות הטכנולוגיה שפיתחה הופכת טראקס תמונות מדף יומיומיות לתובנות עסקיות בזמן אמת, המאפשרות ללקוחותיה לקבל החלטות מבוססות נתונים ולבצע התאמות, באופן מיידי ותוך כדי תנועה. טכנולוגיה זו מסייעת לקמעונאיות להגדיל את מחזורי המכירות, להפחית עלויות תפעול ולשפר את חווית הקניה של הצרכן. בעל הסופרמרקט מזהה באמצעות הטכנולוגיה אילו מוצרים חסרים על המדף ומשלים במהירות את המלאי. הטכנולוגיה גם מסייעת לו להבין מהו סידור המדף הטוב ביותר להגדלת המכירות, אילו ביקושים קיימים למוצרים מסוימים על פני אחרים, או מהם מיקומי הפריטים בתוך החנות ובמדפים. כך מגדילה הרשת את מכירותיה ומפחיתה עלויות.
טראקס מצפה להפוך לרווחית ב־2022 אחרי שאת 2021 היא סיימה עם הכנסות מוערכות של 130 מיליון דולר. 2021 היתה שנה של התאוששות מסוימת אחרי שעם פרוץ הקורונה פיטרה החברה 10% מעובדיה בעולם ולאחר מכן 10% נוספים מכוח האדם במרכז הפיתוח הישראלי. הפיטורים יוחסו למשבר הקורונה ולארגון מחדש בעקבות רכישות שביצעה. כיום מעסיקה החברה כאלף עובדים, כ־300 מהם בישראל. עד כה, יחד עם הגיוס באפריל גייסה טראקס כמיליארד דולר בחמישה סבבים. החברה כיוונה מהרגע הראשון להנפקה מסורתית ולא באמצעות מיזוג עם ספאק, בשל הפער בין מחיר המניה שנקבע ביום המיזוג ועד לתחילת המסחר, מה שעלול לפגוע במהלך בשוק תנודתי.
גם היום המהלך של ההנפקה מותנה בהתייצבות השווקים ובראשם הנאסד"ק שבשבועיים האחרונים סובל מתנודתיות גדולה שעשויה להשפיע על כל החברות, בהן הישראליות, הנערכות להנפקה בארה"ב בחודשים הקרובים. 2022 צפויה להיות שנה מאתגרת בשוק ההנפקות בכל שוקי העולם. ב־2021 וול סטריט שברה את כל השיאים של עצמה, כשבבורסות השונות הונפקו לראשונה יותר מאלף חברות, שגייסו יותר מ־300 מיליארד דולר - בהן חברות שביצעו הנפקה ראשונה לציבור (IPO) ושל כאלו שנכנסו לבורסות באמצעות מיזוג עם ספאק. אולם השנה השווקים מגלים תנודתיות על רקע הציפיות להעלאת ריבית, שנועדה להילחם באינפלציה, ויחד עם אכזבה של המשקיעים משלל חברות טכנולוגיה שמניותיהן איבדו גובה מאז שהונפקו לציבור, והצפי הוא שהשווקים יהיו פחות מחבקים כלפי חברות חדשות.