סגור
 זוהר לוי יו"ר סאמיט ברקע תחנת דלק של פז בתל אביב
זוהר לוי ברקע תחנת דלק של פז בתל אביב (צילוםף אלכס קולומויסקי)

בלעדי
זוהר לוי מציע פרמיה של 10% כדי להשתלט על פז

בעל השליטה בסאמיט מציע לרכוש מכל גוף מוסדי 20% מהחזקותיו בפז בפרמיה של כ־10% על מחיר המניה; סאמיט כבר מחזיקה ב־9.7% מחברת האנרגיה, ואם הצעתו תיענה לוי יחזיק בגרעין שליטה של 20%; המוסדיים, המחזיקים יחד ב־59% ממניות פז, מבקשים פרמיה של 30% לפחות; לוי שכר את בנקאי ההשקעות לידר לליווי התהליך, שדומה להשתלטות האחים אמיר על שופרסל

פחות משבועיים עברו לאחר רכישת השליטה בשופרסל בידי האחים אמיר, וכבר נעשה ניסיון לביצוע מהלך דומה על חברה נוספת ללא גרעין שליטה. ל"כלכליסט" נודע כי זוהר לוי, בעל השליטה (48.5%) בסאמיט, מניע את המהלך להשתלטות על חברת האנרגיה פז. לוי נפגש בימים האחרונים עם הגופים המוסדיים הגדולים בניסיון לרכוש מהם נתח מהחזקותיהם בחברה ולהשתלט על פז. סאמיט מחזיקה כבר בחבילה של 9.7% ממניות פז בשווי של 350 מיליון שקל.
הגופים המוסדיים הגדולים, בעלי העניין בפז, מחזיקים בכ־59% מהמניות שלה לפי החלוקה הבאה: מגדל 10.1%, הראל 9.8%, כלל 9.4%, מנורה 9%, מור 6.2%, הפניקס 7.7% ומיטב דש 5.7%. אלטשולר שחם אינו מוגדר כבעל עניין בפז בעוד בשופרסל הוא היה בעל המניות הגדול ביותר עם החזקה דו־ספרתית. פז היא חברה ללא גרעין שליטה מאז מכר צדיק בינו את מניות החברה בבורסה במרץ 2017.
ל"כלכליסט" נודע כי לוי מציע לרכוש מכל מוסדי 20% מהחזקותיו, כלומר להגיע ברכישה לעוד 11%-10% ממניות פז, שאיתן אמורה סאמיט להגיע להחזקה של כ־20%. בשיחות עם המוסדיים מדגיש לוי כי זהו יעד ההחזקה, אם כי לדעת חלק מהם המטרה שלו היא למעט יותר.
בדומה לאחים אמיר, שהעניין שלהם בשופרסל היה ידוע, גם העניין של לוי בפז ידוע זה שנתיים לפחות. עם זאת, בניגוד אליהם, שרכשו 24.9% מהמניות משישה מוסדיים בעסקה אחת (41% מהחזקותיו של כל מוסדי), לוי כבר מחזיק בנתח מפז, 9.7% כאמור, והיקף הרכישה שהוא מבקש לעשות נמוך בהרבה מ־1.5 מיליארד השקלים ששילמו האחים אמיר על השליטה בשופרסל. אגב, האחים אמיר פיצו את אותה פז ב־100 מיליון שקל עם רכישת השליטה בשופרסל, לאחר שהחברה הסכימה לשחרר אותם מהסכם אי־תחרות מולה עד סוף 2024, בשל רכישת פרשמרקט מידיהם על ידי פז.
מדוע סאמיט מסתפקת בנתח המדובר? יכולות להיות לכך כמה סיבות: היקף ההשקעה הנדרש איננו גדול, ועומד על כ־800 מיליון שקל עבור 20% מהמניות. בנוסף, כמו במקרה של האחים אמיר, החזקה של יותר מ־25% דורשת הצעת רכש, מהלך מורכב ומסובך שדורש את דירקטוריון החברה ובעלי המניות.
סיבה אפשרית נוספת: אם בעתיד תרצה פז להנפיק את זרוע הנדל"ן שלה, ויש תוכניות כאלה באוויר, הדבר לא יתאפשר אם סאמיט תיחשב בעלת שליטה בחברה, שכן אז תהיה זרוע הנדל"ן חברת שכבה שלישית שאסורה לפי חוק הריכוזיות. החזקה של 20% יכולה להיות עילה לטעון כי לא מדובר בבעל שליטה, ולאפשר הנפקה הזו. במידה מסוימת נראה שלוי רואה לנגד עיניו את מודל ההחזקה של משפחת פורר בחברת הנדל"ן מבנה, עם 19.2% מהמניות וללא שהם נחשבים בעלי שליטה. טל פורר משמש כיו"ר מבנה, ולמשפחה בהחלט יש אמירה לא מבוטלת על הנעשה בחברה, כולל מינויו של עוזי לוי למנכ"ל לפני כחצי שנה. לא בכדי מביט לוי על המודל במבנה, שכן הוא נכנס להשקעה יחד עם דוד פורר עם התמוטטות החברה והצלתה בידי דודו זבידה, ולאחר רווח של מאות מיליוני שקלים מימש את ההחזקה בעוד פורר הגדיל אותה.
לוי מגיע לפגישות כשהוא מלווה ביועצים מחברת לידר בראשות עמית ורדי. בפגישות אלה מתקשה, נכון לעכשיו, לוי להגיע להסכמות עם המוסדיים על מחיר לעסקה. הוא מציע פרמיה של כ־10% לשווי חברה של כ־4 מיליארד שקל, אבל המוסדיים שקצת ויתרו על השווי בשופרסל לטובת ניהול שנראה בעיניהם כמה שיכול לאושש את החברה, מתעקשים על פרמיה של יותר מ־30%, שווי של 4.7 מיליארד שקל.
אחת הסיבות לכך היא שבניגוד לשופרסל, למוסדיים אין דעה שלילית על דירקטוריון פז וניהול החברה בידי המנכ"ל ניר שטרן באופן כללי. יו"ר החברה הראל לוקר מקיים שיח שוטף עם המוסדיים ונתפס בעיניהם כחיובי. בחודש האחרון, מאז החל העניין סביב שופרסל, עלה שער מניית פז ב־12%, ולמעשה אף ביותר לפני שירד ביומיים־שלושה האחרונים מעט. זאת על רקע ההערכות כי מודל כזה של ניסיון לקחת את השליטה קיים בחברה כמו גם באינרום או כלל ביטוח. בניגוד לאחים אמיר, חלק מהמוסדיים לא התרשמו שללוי יש חזון שיוכל לשפר את ביצועי פז משמעותית, בעוד מוסדיים אחרים מעוניינים לחזק את כוחו כדי להחליף דירקטור או שניים שלטענתם מקשים על עבודת הדירקטוריון.
כרגע המהלך לא קרוב לביצע לאור הפערים, אבל גם אם הוא יקרה בסופו של דבר, לא ברור כמה דירקטורים יבקש לוי, שכבר מכהן כדירקטור דומיננטי יחסית, למנות לחברה, אבל נראה כי הדבר אינו ריאלי.
בינואר 2022 הפכה סאמיט לבעלת עניין בפז בסדרת רכישות שהקפיצו את המניה ב־15% בתוך יומיים, וסאמיט עלתה ל־7% מפז. אז עדיין נדרש היתר החזקה מהמדינה בחברה בשל החזקה בבית הזיקוק באשדוד שהוא נכס אסטרטגי של המדינה, ולוי קיבל היתר כזה להחזקה של עד 10% בבית הזיקוק ולפני כשנה אישור להגיע להחזקה של עד 15%. מספטמבר האחרון, לאחר פיצול בית הזיקוק, לא נדרש היתר כזה. מאז הגדיל לוי את כמות המניות שבידיו.
הרכישות של סאמיט באו אחרי הצעה שקיבלה פז להשתלטות על 20% מהחברה בידי קבוצה של לאומי פרטנרס, רוני יצחקי, משפחת לבנת וקרן תש"י לפי שווי של 3.8 מיליארד שקל. לאחר מכן הציעה שיכון ובינוי מיזוג עם פז תמורת הקצאת 48% מניות שיכון ובינוי לבעלי המניות של פז. גם האחים אמיר הציעו לרכוש 25% מפז, וכל שלוש ההצעות נדחו בידי הדירקטוריון, אם כי בסופו של דבר רכשה פז את פרשמרקט מידי האחים אמיר תמורת 2.1 מיליארד שקל.
סאמיט היא חברת נדל"ן שעוסקת ברכישה, החזקה, השכרה ומכירה של נכסים מניבים בגרמניה, ארה"ב וישראל. החברה נסחרת בשווי של 3.5 מיליארד שקל לאחר שכבר הגיעה ב־2022 לשווי 5.1 מיליארד. לוי שמחזיק בסאמיט סבור כי לנדל"ן של פז פוטנציאל גדול שאותו יוכלו הוא וסאמיט להשביח משמעותית. בכל מקרה, אם האחים אמיר הצליחו לבצע את עסק שופרסל בתוך 18 יום מרגע הגשת הצעת הרכישה, הרי שסביר להניח שבמקרה של לוי ופז התהליך יהיה ארוך יותר.