אלוני חץ אולי תהפוך יעד להשתלטות, אבל היא לא אטרקטיבית
אלוני חץ אולי תהפוך יעד להשתלטות, אבל היא לא אטרקטיבית
המהלך של חברת ההחזקות לגיוס הון של 300 מיליון שקל ידלל במעט את חלקם של בעלי המניות, כולל בעל השליטה נתן חץ. הדבר עשוי לגרום למשקיעים לרקום תוכניות השתלטות, אך ההאטה בענף המשרדים, וביצועי החברה ברבעונים האחרונים בשל כך, עשויים להרתיע אותם
האם אלוני חץ, שבה שולט נתן חץ ביד רמה, עשויה להפוך ליעד להשתלטות? היום ירדה מניית החברה ב־6.75% במחזור של 40 מיליון שקל, פי 4 מהממוצע ב־90 הימים האחרונים. זאת על רקע הודעת החברה על מהלך לגיוס הון במניות ואופציות בהיקף של 300 מיליון שקל — מהלך שפירושו דילול ההחזקות של בעלי המניות הקיימים. חץ, שמחזיק ב־14.5% ממניות אלוני חץ ומכהן כמנכ"ל ובעל שליטה בפועל, הודיע שיזמין חבילה של 20 מיליון שקל לפחות, כך שהגיוס עשוי לדלל במעט את חלקו, וכך לפתוח פתח להשתלטות עתידית על אלוני חץ, שנסחרת לפי שווי שוק של 4.2 מיליארד שקל.
חץ הוא בעל שליטה יחיד באלוני חץ מאז שמשפחת ורטהיים, שהחזיקה (19.2%) בחברה, מכרה את המניות ב־2019 בשל חוק הריכוזיות שאילץ אותה לבחור בין אלוני חץ להחזקה בגרעין השליטה בבנק מזרחי טפחות. המשפחה בחרה להיוותר עם מניות הבנק. וכך חץ נותר בעל שליטה יחיד אף שהוא מחזיק בנתח יחסית קטן מהמניות, אך נהנה מאמון המוסדיים. תחת שליטתו הבלעדית של חץ, בתחילת 2022 הגיעה החברה לשווי שיא של 10.5 מיליארד שקל, אך מאז הציגה תשואת חסר בולטת בהשוואה למדדים שבהם היא נכללת. כך, עוד לפני הירידה היום איבדה מניית אלוני חץ 54% משווייה מינואר 2022 בעוד מדד ת"א־נדל"ן ות"א־125 ירדו ב־38% וב־9% בהתאמה.
אלוני חץ היא חברת החזקות שפועלת בתחום הנדל"ן המניב בישראל באמצעות שליטתה (51%) באמות הציבורית, ובארה"ב ובבריטניה באמצעות החברות הפרטיות CARR (47.7%), AH Boston (55%), ו־Brockton Everlast (83.7%). זאת, לצד פעילות אנרגיה מתחדשת של אנרג'יקס (50.2%). בעלי המניות העיקריים באלוני חץ הם חץ (14.5%) ולצידו הגופים המוסדיים הפניקס (11.3%), מנורה (8.8%), אלטשולר שחם (8%) הראל (6.2%), ומגדל (5%). חץ צפוי להשתתף בהנפקה בהיקף של לפחות 20 מיליון שקל. כשבסכום כזה החזקתו תדולל במעט פחות מ־1%. בגיוס הקודם שביצעה החברה, של 276 מיליון שקל בספטמבר 2022, הוא רכש מניות ב־31 מיליון שקל ושמר על היקף החזקתו.
כאמור, מהלך ההנפקה עשוי לאפשר למשקיעים שאינם בעלי עניין בחברה כיום, להפוך לכאלה, ובכך הופך את החברה, באמצעות רכישת החזקות נוספות מהמוסדיים, ליעד להשתלטות. אולם, שני בכירים מוסדיים ששוחחו עם כלכליסט העריכו כי הסבירות לכך אינה גבוהה. זאת מאחר שלהבנתם, במצבה הנוכחי של החברה — על רקע המשבר המתמשך בשוק המשרדים בארה"ב וסימני ההאטה בו בישראל, הריבית שנותרה גבוהה ושהציפיות להורדתה התמתנו, וביצועי החברה שנפגעו לא פחות ממחיר המניה שלה — התמריץ להשתלטות עליה אינו גבוה.
גיוס ההון מבוצע במטרה לחזק את ההון העצמי ולהוריד את המינוף של החברה. ההון העצמי (סולו) התייצב בסוף מרץ על 4.7 מיליארד שקל לעומת 5 מיליארד שקל בסוף 2023 ו־7.7 מיליארד שקל בסוף 2022. בזמן ששיעור המינוף הגיע ל־57% לעומת 54% בסוף דצמבר, ו־39% בסוף 2022.
הפגיעה נרשמה בעיקר כתוצאה משיערוכים שליליים של 4.5 מיליארד שקל שנרשמו בשמונת הרבעונים האחרונים בנכסיהן של החברות־הבנות של הקבוצה בארה"ב ובבריטניה. זאת, בהשפעת המשבר שחל בשוק המשרדים בארה"ב ובבריטניה בעקבות הריבית שהחלה לעלות ב־2022, שמקשה על ביצוע עסקאות, והובילה למחנק אשראי בתחום, ובשילוב מגמת העבודה מהבית שנמשכת מאז הקורונה ומביאה לצמצום בביקושים לשטחי השכרה. כשבחברה העריכו כי השיערוכים השליליים עשויים להימשך גם ברבעונים הבאים. בנוסף, גם אמות, ספינת הדגל של הקבוצה עד לאחרונה, סובלת מהנעשה בישראל ומנייתה ירדה בשנה החולפת ב־15%.
לאורך השנים היתה אמות הגדולה מחברות הקבוצה של אלוני חץ. אך המשבר בשוק המשרדים וקידום פרויקטי אנרגיה מתחדשת בארה"ב ובפולין הביאו להיפוך מגמה, ומאמצע אפריל החל שווייה של אנרג'יקס להיות גבוה יותר. זאת, לראשונה מאז נובמבר 2020, אז הסתיים המהפך הראשון בין השתיים שנמשך כמה חודשים על רקע הקורונה. כיום שווי השוק של אנרג'יקס עומד על 7.66 מיליארד שקל, ואילו זה של אמות על 7.1 מיליארד שקל.
אמות שעוסקת בנדל"ן מניב חצתה ב־2023 לראשונה את רף מיליארד השקלים ב־NOI (הכנסות תפעוליות נטו), תוך שהיא מסתמכת בעיקר על נכסי משרדים בתל אביב ובערי גוש דן. אנרג'יקס מפעילה מתקנים לייצור חשמל מפרויקטים פוטו־וולטאים וטורבינות רוח בהספק של 1.3 ג'יגה־ואט. מחציתם בארה"ב, שליש בפולין והיתרה בישראל. במאי 2011, ובזמן שאמות נסחרה לפי שווי של 2.3 מיליארד שקל, נכנסה אנרג'יקס לבורסה בתל אביב לפי שווי של 1.6 מיליארד שקל.