סגור

בלעדי
קרן טנא וכפר הנשיא בדרך לאקזיט מהברזים

קרן ההשקעות והקיבוץ מנהלים מגעים עם חברה אמריקאית למכירת יצרנית הברזים הבונים תמורת 400 מיליון שקל - שווי שגבוה פי 3 לעומת השווי שלפיו טנא רכשה את השליטה ב־2019

קרן טנא וקיבוץ כפר הנשיא בדרך לאקזיט במכפלות של הייטק. ל"כלכליסט" נודע כי קרן הפרייבט אקוויטי וקיבוץ כפר הנשיא מנהלים מגעים למכירת יצרנית הברזים - כפר הנשיא הבונים - שפועלת בקיבוץ, תמורת כ־400 מיליון שקל. המגעים מתנהלים מול חברה אמריקאית. אם העסקה תצא לפועל, זה יהיה אקזיט מרשים עבור קרן טנא. הקרן, שמנוהלת על ידי אריאל הלפרין, רכשה 74% ממניות הבונים בספטמבר 2019, כלומר לפני כשנתיים וחצי, בתמורה ל־100 מיליון שקל ולפי שווי חברה של 130 מיליון שקל. באותה העת, הקרן רכשה את עיקר המניות (70%) מידי יגאל נמדר, שהיה בעל השליטה בחברה, וכן קבלה עוד מניות בהקצאה משום שחלק מהכספים זרמו לקופת החברה. כלומר, מדובר על שווי חברה שגבוה פי 3 מזה שלפיו קרן טנא רכשה את השליטה.
מפגש הקיבוצניקים והכסף
באותה העת, חברי הקיבוץ נפגשו עם מיליוני שקלים בודדים. זאת בניגוד לעסקה שנעשתה מול נמדר ב־2007, אז הוא רכש את המניות ישירות מידי חברי הקיבוץ. עם זאת, ככל שהעסקה מול החברה האמריקאית תצא לפועל, האקזיט הנוכחי של חברי הקיבוץ יהיה גדול יותר, שכן הנתח שלהם בחברה — 26% - יזכה אותם ב־104 מיליון שקל — קרוב לשווי של החברה כולה בעת שקרן טנא הפכה לבעלת השליטה.
הבונים היא חברה שמייצרת ברזים כדוריים ומפעילים פנאומטיים לתעשייה; בעיקר לתעשייה הכימית, תעשיית הנפט והגז, תעשיית הפרמצבטיקה וכן לתחנות כוח. החברה מעסיקה 130 עובדים במפעל שלה בקיבוץ שבגליל העליון. 20% מעובדי המפעל הם חברי כפר הנשיא. הבונים נוסדה בשנת 1949, וכיום היא פועלת גם בארה"ב ובריטניה, שבהן היא מחזיקה בחברות־בנות, וכן בסין באמצעות משרד מכירות.
3 צפייה בגלריה
מפעל הבונים ב קיבוץ כפר הנשיא
מפעל הבונים ב קיבוץ כפר הנשיא
מפעל הבונים בקיבוץ כפר הנשיא
(צילום: אפי שריר)

המכירות השנתיות של החברה מוערכות כיום ב־250-200 מיליון שקל, בעוד שבעת שקרן טנא רכשה את השליטה בה המכירות הוערכו ב־150-100 מיליון שקל בשנה. כלומר, תחת שליטתה של קרן טנא המכירות של החברה צמחו בשיעור של עד פי 2.5, מה שיכול להסביר את קפיצת השווי שלפיו מתנהלים המגעים מול הרוכשת האמריקאית המיועדת. כיום, 80% מהמכירות של הבונים הן לחו"ל. את החברה מנהל אליעד כץ, שניהל אותה גם בעת שנמכרה השליטה בה לקרן טנא.
המתחרה העיקרית של קיבוץ כפר הנשיא הבונים היא חברת המלט, שנשלטה בעבר על ידי קרן פימי שבראשה עומד ישי דווידי. המלט היא אחת החברות הגדולות בעולם בתחום הפיתוח והייצור של ברזים, מחברים, שסתומים ופתרונות בקרה להולכת נוזלים וגזים נקיים. זאת, עבור חברות שפועלות בתחומי השבבים, הפארמה, תעשיית הנפט והגז, התעשייה הפטרוכימית, וכן חברות שמפתחות ומייצרות מסופים של גז נוזלי טבעי.
בדצמבר 2020 נמכרה המלט ל־UCT האמריקאית תמורת כ־900 מיליון שקל. באותה עת, פימי החזיקה בכ־30% ממניות המלט, שבעקבות המכירה התמזגה עם הרוכשת ונמחקה מהמסחר בבורסה. באותה העת, הרוכשת שילמה פרמיה של כ־30% על מחיר המניה בבורסה. גם במקרה הזה דובר על אקזיט מרשים. פימי רכשה את השליטה (60%) בהמלט ב־2012 מידי אי.די.בי, שהיתה אז בשליטת נוחי דנקנר, תמורת 58 מיליון דולר. מאז, עוד בטרם המכירה ל־UTC, היא מימשה מניות ומשכה דיבידנדים, כך שבסך הכל נפגשה עם 190 מיליון דולר — פי 3 על הכסף - בדומה לאקזיט הצפוי כעת לטנא.

טנא בדרך לקרן החמישית
את ההשקעה בחברת הבונים ביצעה קרן טנא באמצעות הכספים שגייסה לקרן הרביעית שלה שהוקמה ב־2017 וגייסה 410 מיליון דולר. עד לאותה העת זו היתה הקרן הגדולה ביותר שגייסה טנא, שכן הקרן הראשונה שגוייסה ב־2004 היתה בהיקף של 70 מיליון דולר, השנייה שגוייסה ב־2006 היתה בהיקף של 160 מיליון דולר, והשלישית שגוייסה ב־2013 היתה בהיקף של 310 מיליון דולר.
בימים אלו, וכפי שנחשף ב"כלכליסט", טנא מגייסת את הקרן החמישית שלה, שתהיה גדולה מהקרן הרביעית. היעד הוא 600 מיליון דולר, אולם לא מן הנמנע שבסופו של דבר הגיוס יגיע ל־700 מיליון דולר. גיוס זה ימצב את טנא כחברת קרנות הפרייבט אקוויטי השלישית בגודלה בישראל אחרי פימי, שגייסה לקרן השביעית שלה את הסכום הגדול ביותר שגוייס בישראל לקרן מסוג זה — 1.2 מיליארד דולר — ופורטיסימו, שאותה מוביל יובל כהן, שמגייסת בימים אלה כמיליארד דולר לקרן השישית שלה.
חיבור לתעשייה הקיבוצית
טנא היא קרן השקעות שמחוברת היטב לקיבוצים ולתעשייה, וזאת באמצעות קשרים שהלפרין מביא איתו ושבאים לידי ביטוי בחברות המטרה שבהן הקרן השקיעה ומשקיעה, דוגמת יצרנית משטחי הקוורץ אבן קיסר מקיבוץ שדות ים. בין המשקיעים הבולטים בטנא נמנים גופים פיננסיים חזקים כמו לאומי פרטנרס (זרוע ההשקעות הריאליות של בנק לאומי), קבוצות הביטוח והפיננסים הפניקס ומנורה ובית ההשקעות אלטשולר שחם.

3 צפייה בגלריה
אריאל הלפרין מנהל קרן טנא
אריאל הלפרין מנהל קרן טנא
אריאל הלפרין, מייסד קרן טנא. ממצב את הקרן כשלישית בגודלה
(צילום: אתר קרן טנא)