יונט מבקשת להכריז על בעל השליטה לשעבר כפושט רגל
יונט מבקשת להכריז על בעל השליטה לשעבר כפושט רגל
חברת האשראי החוץ בנקאי טוענת ששי פנסו עסק בחודשים האחרונים בהברחת נכסים, בזמן שהצ'קים שסיפק ליונט חזרו - לפי הבקשה, חובו של פנסו כלפי החברה והנושים שלה עומד על 65 מיליון שקל
יונט קרדיט מבקשת מבית המשפט להכריז על בעל השליטה לשעבר שי פנסו כפושט רגל. על פי הבקשה, פנסו עסק בחודשים האחרונים בהברחת נכסיו, בזמן שהצ'קים שסיפק ליונט, כחלק מהתחייבויותיו לעזור לחברה, חזרו.
פנסו היה אחד משלושת בעלי השליטה ביונט קרדיט, חברת האשראי החוץ בנקאי שקרסה ביוני אשתקד, כשחובותיה מגיעים ל-130 מיליון שקל. עם פנסו החזיקו בחברה שלמה אייזיק, יו"ר לשכת סוכני הביטוח, וצחי אזר מנכ"ל החברה לשעבר. הבקשה להכריז על פנסו כפושט רגל נעשית זמן קצר לאחר שהחברה ביקשה להכריז על אייזיק כפושט רגל, בטענה שעסק בהעברת נכסים לבנותיו.
באוגוסט 2022 הגישה יונט בקשה להסדר חוב. על פי ההסדר החברה הציבורית בעלת חוב של 90 מיליון שקל (שאותו גייסה על ידי מכירת אג"ח למשקיעים כשירים). חברת יונט הפרטית שחובותיה הועברו לציבורית חייבת 40 מיליון שקל. על פי ההסדר שאושר, כל נכסי החברה שועבדו למחזיקי החוב פרט ל-20 מיליון שקל שיישארו בחברה להבטיח את תפעולה.
בבקשה לפתיחת הליכים נגד פנסו שהוגשה אתמול בבית המשפט השלום בתל אביב על ידי עורכי הדין יניב אזרן ואמיר פלמר, חובותיו כלפי החברה והנושים הם 65 מיליון שקל - 10.6 מיליון בשל ההמחאות החסרות, 37.2 מיליון בשל קרן הלוואות לקבוצת הלווים ו-17.9 מיליון בשל ריבית לאותה הקרן.
פנסו, דרך החברה בבעלותו שי פנסו החזקות, הבטיח להעביר לחברה 4 מיליון שקל ואף פעל להעביר 6 שיקים שפרעונם יועד למחצית השנייה של 2022. החברה אכן פרעה צ'ק ראשון בסך של 900 אלף שקל, אולם לאחר מכן הצ'קים של פנסו החלו לחזור.
כלכליסט חשף בחודש אוגוסט האחרון כי על פי החשדות של נושי יונט, פנסו החל להעביר חלק מהרכוש שלו לנאמן. פנסו הוא מבעליה (10%) של חברת דה סרוויס, שמעניקה שירותי פמילי אופיס ללקוחות כשירים. היא מנהלת נכסים בשווי של 10 מיליארד שקל עבור משפחות אמידות, ובעל השליטה בה הוא עומר גטניו (62.9%), שגם מכהן כמנכ"ל.
בסוף חודש יוני, ולכאורה על רקע החשש שבעתיד נכסיו יחולטו על רקע פרשת יונט, העביר פנסו את המניות שלו בדה סרוויס לנאמנות בחברת הנאמנות של עופר דור. לפי פנסו, ההעברה של המניות נעשתה בשל דרישת שותפיו בדה סרוויס כדי שהמוניטין השלילי של יונט לא יכתים את חברת הפמילי אופיס.
בבקשה הנוכחית לביצוע הליכים נגד פנסו, אותה הגישה כאמור יונט, המשיך פנסו להעביר את נכסיו גם בחודשים שלאחר מכן. כך למשל נטעל שפנסו העביר באוקטובר אשתקד את מניותיו בחברת ג'י אס סי ספוט שוקי הון לגיזה זינגר אבן קפיטל. בנוסף, חודשיים לאחר מכן, העביר לגיזה את מניותיו בחברת GSE פאמילי אופיס. העברת הכנסים של לגיזה, על פי הבקשה, נעשתה בשל החוב האישי שפנסו חב לחברה.
בחודש אוגוסט פתחה רשות ני"ע בחקירה גלויה נגד יונט ובעלי השליטה בה ואף נגד היו"ר שלה לשעבר משה כחלון. לפי החשד, בעלי השליטה ביונט הציבורית רכשו ב־50 מיליון שקל מניות בהקצאה פרטית של יונט קרדיט, תוך שהכספים נלקחים בעסקה סיבובית שהסוותה כהלוואה מיונט הציבורית עצמה. מהלך זה לא אושר כנדרש כעסקת בעלי עניין.
חשד נוסף הוא שבעלי השליטה סחרו במניות יונט הציבורית על בסיס מידע פנים. הרשות גם בודקת כיצד הועברה הלוואה של 37 מיליון שקל למשפחת זועבי מנצרת מיונט הפרטית ליונט הציבורית – מהלך שמוטט את מערך האשראי של החברה. כמו כן, באותו סניף בנצרת נעלמו צ'קים ב־10 מיליון שקל. מניותיה יונט הציבורית שנסחרה בשיאה ב-2021 לפי שווי של כמעט 200 מיליון שקל, אינן נחסרות החל מאמצע השנה שעברה.