סגור

הקנס שעלול למוטט את האימפריה של משפחת גרדינגר

לפני שנתיים, סינוורלד של האחים גרדינגר הודיעה על רכישה שאמורה היתה להפוך אותה לחברת בתי הקולנוע הגדולה בעולם. אבל אז הגיעה הקורונה והמניה התרסקה. סינוורלד ביטלה את הרכישה ואתמול חויבה בפיצוי של מיליארד דולר, שהיא עלולה לא לעמוד בו

הסרט ההוליוודי המתקתק והנוצץ הפך לסרט אימה עבור משפחת גרדינגר. דצמבר 2019 היה יום חג למשפחת גרדינגר. סינוורלד (Cineworld), חברת בתי הקולנוע שבשליטתה, הודיע כי היא רוכשת את רשת בתי הקולנוע הקנדית סינפלקס (Cineplex) תמורת 2.8 מיליארד דולר קנדי, שבאותה העת היו שווים ל־2.1 מיליארד דולר אמריקאי.
סינוורלד הסכימה לשלם פרמיה של 41% על המחיר של מניית החברה בבורסה, בין היתר משום שהרכישה הזו היתה עתידה להפוך אותה לחברת בתי הקולנוע הגדולה בעולם במונחי כמות מסכים. באותה העת, לסינוורלד היו 790 בתי קולנוע שבהם 9,518 מסכים. הנתון הזה הציב אותה כחברה השנייה בגודלה בעולם, לאחר חברת AMC, שהחזיקה באותה העת ב־11,091 מסכים.
3 צפייה בגלריה
מימין: ישראל גרדינגר  ו משה גרדינגר
מימין: ישראל גרדינגר  ו משה גרדינגר
מימין: ישראל ומשה (מוקי) גרדינגר
(צילומים: אוראל כהן , עומר מסינגר)
סינפלקס, חברת בתי הקולנוע הגדולה בקנדה, הביאה איתה כנדוניה 165 בתי קולנוע שבהם 1,676 מסכים, מה שהיה מציב את מספר המסכים של סינוורלד על 11,194. לאחר הרכישה, סינוורלד היתה אמורה להפעיל מסכים בשלל מדינות ‑ בריטניה, אירלנד, פולין, ישראל (כאן היא מחזיקה בבעלות על רשת בתי הקולנוע yes planet ורב חן), הונגריה, רומניה, צ'כיה, בולגריה, סלובקיה, ארה"ב וקנדה.
אבל אז הגיעה הקורונה והפכה את העולם של הגרדינגרים על פיו. ההגבלות הביאו לסגירה ארוכה של בתי הקולנוע וגררו אחריהם הפסדים כבדים לכל חברות בתי הקולנוע. סינוורלד עצמה סגרה את כל בתי הקולנוע שלה בבריטניה בין אפריל ליוני 2020. באוקטובר האחרון החליטה החברה לסגור שוב את כל בתי הקולנוע בבריטניה וארה"ב.

הנסיגה מרכישת סינפלקס עלתה לסינוורלד כמיליארד דולר

כתוצאה מהמכה שניחתה על סינוורלד עקב הקורונה והסגרים, הרכישה של סינפלקס, שטרם הושלמה, כבר לא נראתה כמו עסקה אטרקטיבית במיוחד. ביוני 2020 סינוורלד החליטה לסגת מרכישת סינפלקס. סינוורלד, שבראשה עומד מוקי גרדינגר, הסבירה את הביטול בכך שתנאי העסקה הופרו בעקבות השינוי לרעה בעסקי החברה הקנדית והסירוב שלה לפעול לשיפור המצב שלה. לראייה — השווי שלה בבורסת טורונטו בעת שהתקבלה הודעת הביטול עמד על 645 מיליון דולר בלבד.
הקורונה הפכה את העולם של הגרדינגרים על פיו. סינוורלד סגרה את בתי הקולנוע שלה בבריטניה בין אפריל ליוני 2020. באוקטובר 2021 סגרה הרשת את כל בתי הקולנוע שלה בבריטניה וארה"ב
סינפלקס, מצידה, דחתה את הטענות וטענה שלא חל שינוי מהותי לרעה במצבה, שכן בהסכם נכתב כי התפרצות של מחלות או התפתחות שלילית כתוצאה מכוח עליון לא ייחשבו לשינוי שכזה. באותה העת הכריזה החברה הקנדית שבכוונתה לנקוט בהליכים משפטיים נגד סינוורלד.
והיא אכן נקטה. אתמול פסק בית המשפט בקנדה שעל סינוורלד לפצות את סינפלקס ב־995 מיליון דולר (1.24 מיליארד דולר קנדי). סינוורלד הודיעה שתערער על ההחלטה ושעד לקבלת החלטה בערעור היא לא תשלם את הסכום. אולם האמירה הזו של החברה לא נסכה ביטחון במשקיעים ששלחו את מניית החברה שנסחרת בבריטניה לירידות חדות.
את היום התחילה המניה בהתרסקות של 27% וסיימה בירידה של 40%, כך שהחברה נסחרת לפי שווי של 377 מיליון ליש"ט (498 מיליון דולר) בלבד. בעת שהודיעה על הרכישה של סינפלקס השווי של סינוורלד עמד על 2.85 מיליארד ליש"ט (3.8 מיליארד דולר באותה העת).
המשקיעים רואים לנגד עיניהם את הקטסטרופה שיכול לגרור אחריו מתן פיצוי שכזה. לפי הדו"חות האחרונים שפרסמה סינוורלד, שמסכמים את המחצית הראשונה של השנה הנוכחית, שהסתיימה ב־30 ביוני, לחברה יש מזומנים ושווי מזומנים בהיקף של 285 מיליון דולר בלבד והיא נושאת על גבה חוב פיננסי נטו של 4 מיליארד דולר. כלל האמצעים הנזילים שלה מסתכמים ב־508 מיליון דולר והנכסים נטו שלה — כלומר, כלל הנכסים בניכוי כלל ההתחייבויות — עומדים על 1.2 מיליארד דולר בלבד. במילים אחרות, סינוורלד עשויה לא לעמוד במתן פיצוי שכזה.
את המחצית הראשונה של השנה סיימה סינוורלד עם צניחה של 67% בהכנסות שהסתכמו ב־712 מיליון דולר והפסד אדיר של כמעט 1.6 מיליארד דולר, בעוד שבתקופה המקבילה, שכללה חודשים בודדים נטולי קורונה, סינוורלד הציגה רווח נקי של 117 מיליון דולר.
3 צפייה בגלריה
בית קולנוע  סינוורלד Cineworld בעיר צ'סטר בריטניה משפחת גרידינגר
בית קולנוע  סינוורלד Cineworld בעיר צ'סטר בריטניה משפחת גרידינגר
בית קולנוע של סינוורלד בעיר צ'סטר בבריטניה
(צילום: שאטרסטוק)

הצניחה במניה אילצה את הגרדינגרים למכור 8% מהחברה

הצניחה במחיר המניה של סינוורלד כבר הנחיתה מכה אישית משמעותית על משפחת גרדינגר. במרץ 2020 האחים מוקי וישראל, שמחזיקים יחד בשליטה בחברה, נאלצו למכור 8% מהמניות שבידיהם, בשל חוב אישי לבנק ברקליס בהיקף של עשרות מיליוני דולרים.
ההלוואה שניטלה מברקליס ב־2014 היתה הלוואת מרג'ין קול (Margin Call). כלומר, הלוואה שבה נקבע כי אם המניה יורדת מתחת למחיר מסוים, הבנק יכול להעמיד את הבטוחות שניתנו לו למכירה.
במקרה זה, מדובר על מניות סינוורלד עצמן שניתנו כבטוחה. בעת שהבנק אילץ את הגרדינגרים למכור מניות, שווי החברה עמד על 293 מיליון ליש"ט בלבד. בעקבות המכירה ירדו האחים מאחזקה של 28% בסינוורלד לאחזקה של 20%, ששוויה עומד כיום על 75 מיליון ליש"ט בלבד.
האמצעים הנזילים של סינוורלד מסתכמים ב־508 מיליון דולר והנכסים נטו שלה עומדים על 1.2 מיליארד דולר בלבד. במילים אחרות, סינוורלד עשויה לא לעמוד במתן פיצוי שכזה
מהבחינה הזו, ייתכן שהגרדינגרים הם אנשי העסקים הישראלים שנפגעו מהקורונה בצורה הקשה ביותר. בשיא הסערה הם חלקו את התואר הזה עם דוד פתאל, בעל השליטה ברשת המלונות פתאל, ויצחק תשובה, בעל השליטה בקבוצת דלק. אולם המניות של שתי החברות האלו הציגו התאוששות מרשימה בעקבות ההתרגלות של הציבור לשגרת הקורונה ומבצע החיסונים, שהביאו לעלייה בביקושים לנופש וכן לעלייה במחיר הנפט.
קבוצת דלק, למשל, הציגה את הזינוק החד ביותר מתחילת השנה במדד ת"א 125 — 145%, בעוד שאת 2020 חתמה כמניה החבוטה ביותר במדד. שווי השוק של קבוצת דלק עומד כיום על 4.7 מיליארד שקל, בעוד שבשיא המשבר הוא הגיע ל־650 מיליון שקל בלבד. מניית פתאל אחזקות ירדה השנה בקרוב ל־6%, אולם שווי השוק של החברה עומד כיום על כ־5 מיליארד שקל, בעוד שבשיא המשבר השווי שלה עמד על מעט יותר ממיליארד שקל.