בלעדילאומי נכנס כשותף בחממה של אקהויז לפי שווי של כמיליארד שקל
בלעדי
לאומי נכנס כשותף בחממה של אקהויז לפי שווי של כמיליארד שקל
זרוע ההשקעות הריאליות של בנק לאומי מנהלת משא ומתן מתקדם לרכישת 15% מאלון מדטק ונצ'רס, חממת חברות הטכנולוגיה של שמעון אקהויז. הפורטפוליו שלה כולל 15 חברות בתחומי האסתטיקה והמכשור הרפואי - שתיים מהן, סופווייב ואפיטומי, נסחרות בת"א
שמעון אקהויז, יזם האסתטיקה הרפואית הבולט בישראל, מכניס לראשונה בהיסטוריה העסקית הארוכה שלו גוף פיננסי להשקעה ישירה בחברת האחזקות שהקים, אשר כוללת את הפורטפוליו הבולט והרחב בארץ לחברות מכשור רפואי ואסתטיקה רפואית.
ל"כלכליסט" נודע כי לאומי פרטנרס, זרוע ההשקעות הריאליות של בנק לאומי, מנהלת משא ומתן מתקדם מאוד לרכישת כ־15% ממניות אלון מדטק ונצ'רס - החממה לחברות טכנולוגיה בתחום המכשור הרפואי, שאקהויז הקים ב־2014. שווי החברה בהשקעה עומד על קרוב למיליארד שקל, כך שלאומי צפוי להשקיע בעסקה כ־150 מיליון שקל בהון והלוואות.
ב־15 החברות הושקעו 500 מיליון שקל
כספי ההשקעה יוזרמו לתוך החברה, הפועלת מיקנעם, וישמשו הן להשקעות בחברות חדשות והן להשקעה בחברות קיימות במסגרת גיוסים שיבצעו, כדי לשמור על חלקן היחסי במניות החברה. אלון מדטק מחזיקה בכ־15 חברות פורטפוליו, ומאז היווסדה הושקעו בהן 500 מיליון שקל - כ־210 מיליון שקל (67 מיליון דולר) גויסו ב־2021.
שתי החברות המוכרות יותר בפורטפוליו הן סופווייב מדיקל (Sofwave Medical) ואפיטומי מדיקל (Epitomee Medical), שאותן הנפיקה אלון מדטק במהלך 2021. אפיטומי אפיטומי לא כלולה פורמלית בפורטפוליו של אלון, ותצורף אליו במסגרת ארגון מחדש בקבוצה לפני השלמת העסקה.
סופווייב מפתחת ומשווקת טכנולוגיה ייחודית להחלקת קמטים ולהצערת ומיצוק עור הפנים והצוואר. החברה גייסה כ־50 מיליון דולר לפי שווי של כ־192 מיליון דולר (לפני הכסף), החלה להיסחר בבורסת תל אביב לפי שווי של 800 מיליון שקל והמריאה כבר לשווי של 1.4 מיליארד שקל. אך מאוקטובר האחרון איבדה המניה 45% מערכה, עם הצניחה במניות הטכנולוגיה, וכיום היא נסחרת בשווי שוק של 680 מיליון שקל.
סופווייב פועלת בשיתוף עם רשות החדשנות הישראלית, והמוצר היחיד שפיתחה הוא פלטפורמה בטכנולוגיית אולטרסאונד בתדירות ובעוצמה גבוהות לטיפול בפנים באופן לא פולשני. החברה, שמעסיקה 38 עובדים, סיימה את 2021 עם הכנסות של 21.8 מיליון שקל והפסד של 6.8 מיליון שקל. אלון מדטק מחזיקה ב־25.25% ממניותיה. אריאל סברליק, מייסד החברה, מחזיק ב־11.85% וחברת אקס סי הייטק ב־9%.
אפיטומי, החברה הבורסאית השנייה בפורטפוליו של אלון מדטק, הונפקה בדצמבר האחרון לפי שווי של 794 מיליון שקל לפני הכסף, תוך שהיא מגייסת 162 מיליון שקל. במקביל להנפקה ביצעה ענקית המזון נסטלה המרה של הלוואה המירה (CLA) שהעמידה לחברה להון, וזאת בהיקף של 7 מיליון דולר. החברה, שנסחרת בתל אביב לפי שווי של 833 מיליון שקל, פיתחה מתקן רפואי לבליעה, המתרחב בבטן ומעניק תחושת שובע לנלחמים בהשמנת יתר. שימוש עתידי במתקן אמור לשמש להחדרת תרופות בצורה חכמה ומבוקרת דרך מערכת העיכול. אקהויז מחזיק ב־28% ממניות החברה, ששוויין 233 מיליון שקל. הוא מכהן כיו"ר בשתי החברות הציבוריות, ובאפיטומי היה גם אחד המייסדים.
בין החברות הנוספות בפורטפוליו, כולן פרטיות, בולטות הלורה (Hallura) וטריסול מדיקל (Trisol Medical). הראשונה, שאותה ייסד אקהויז, וגם היא פועלת מיקנעם, מפתחת מוצרי מילוי מבוססי חומצה היאלרונית להזרקה לעור הפנים, בטכנולוגיה שמאפשרת לה לשמר את התכונות האלסטיות שלה. החברה השלימה סדרת מחקרים בבעלי חיים, שהראו כי המוצרים בטוחים ובעלי פוטנציאל גבוה יותר למילוי ומתיחת עור לעומת מוצרים אחרים בשוק. הלורה גייסה 7 מיליון דולר בנובמבר 2019, בעיקר מרופאים ומדענים.
טריסול מדיקל שגייסה 2.7 מיליון דולר ב־2018, פיתחה מסתם הטריקוספידלי (תלת־פסיגי) ללב, שאמור לתת מענה למיליוני חולים בעולם, הסובלים מדליפה משמעותית של המסתם, ואינם יכולים לעבור ניתוח לב פתוח בשל מצבם הרפואי. טריסול מדיקל, שהחלה באחרונה בניסויים קליניים, התבשרה בינואר האחרון כי תקבל מרשות החדשנות האירופית השקעה של 4 מיליון יורו ומענק של 2.3 מיליון יורו. סכום זה הוא חלק מ־38 מיליון דולר שקיבלה אלון מדטק כולה לארבע מחברות הפורטפוליו שלה, שמתמחות בטכנולוגיות בתחום הלב וההגנה משבץ מוחי במהלך צנתורים.
99 חברות מבין 2,000 בעולם הצליחו להיכנס לרשימת מקבלי הסיוע מרשות החדשנות האירופית בסכום כולל של 627 מיליון יורו. שלוש החברות האחרות של אלון מדטק, שייהנו מכספי הסיוע הזה, הן קרדיאק סאקסס (Cardiac Success), שקיבלה 2.5 מיליון יורו ומפתחת שתל לתיקון תפקוד חדר שמאל לסובלים ממחלות לב; פילטרלקס (Filterlex), שקיבלה השקעה של 7 מיליון יורו ומענק של 2.1 מיליון יורו, ופיתחה אביזר הגנה מתסחיפים שמשתחררים בהליך צנתור; והליום מדיקל (Healium Medical), שזכתה להשקעה של 10.2 מיליון יורו ומענק של 2.5 מיליון יורו, ופיתחה טכנולוגיית אולטרסאונד חדשה לטיפול בפרפור פרוזדורים.
הייחודיות והחדשנות של חברות הפורטפוליו בחממה שהקים אקהויז - אחד היזמים הסדרתיים הבולטים בתחומו - הביאו להצטרפות משקיעים אסטרטגיים מובילים ולגיוסים של יותר מ־30 מיליון דולר בשנה החולפת.
לאומי פרטנרס השקיעה 1.5 מיליארד שקל בשנה
את דרכו המקצועית החל אקהויז, ד"ר לפיזיקה, בחברת רפאל, ואת הונו הראשוני עשה כמייסד יצרנית מכשירי הלייזר הרפואי והאסתטי לומניס (במקור Medical ESC). לאחר פרישתו מלומניס ב־1999 ייסד אקהויז את חברת סינרון, מפתחת המכשור הרפואי לטיפולים קוסמטיים, שהונפקה בנאסד"ק ב־2004 ונמכרה ב־2017 לקרן אייפקס תמורת 400 מיליון דולר. בנוסף, היה אקהויז המשקיע הראשון ויו"ר חברת ונטור (Ventor), שנמכרה לפני כמה שנים למדטרוניק (Medtronic) תמורת יותר מ־300 מיליון דולר.
בנוסף להשקעתו בחברות החממה, יזם אקהויז והשקיע ביותר מ־15 חברות בתחומי הטכנולוגיה הרפואית: רפיד, שמוכרת התקנים לטיפול בשבץ מוחי; Realview, העוסקת בהדמיה רפואית תלת־ממדית; וטרניקה, המתמחה ברפואה דיגיטלית בטיפול בכאב.
עבור לאומי פרטנרס, שהשקיעה 1.5 מיליארד שקל בחברות שונות רק בשנה האחרונה, מדובר בהשקעה גדולה יחסית וראשונה מסוגה בתחום המכשור הרפואי. לאחרונה ביצעה השקעה לא שגרתית נוספת עבור הבנק בקבוצת המסעדנות נונו אנד מימי־ג'ירף. החברה, בניהולו של אבי אורטל, סיימה ב־2021 שנה חלומית עם רווח של 742 מיליון שקל ממימוש השקעות שונות, ובראשן איירונסורס וריטיילורס. את אגף ההשקעות בלאומי פרטנרס מוביל יובל זעירא.