התמונה הגדולהסוד החיזוי: להסתכל על מניות רק לטווח הבינוני
התמונה הגדולה
סוד החיזוי: להסתכל על מניות רק לטווח הבינוני
המניות מתמחרות רק 30-3 חודשים קדימה. אל תחשבו על החודש הבא או 20 השנים הבאות. עשו מה שמניות עושות; פישר מסביר מדוע אירועים גדולים בהם מלחמות, שיעורי אבטלה ואף ירידות דירוג אשראי, לא משפיעים בטווח הארוך על שוק המניות. התמחור הקובע לא משתנה במהירות
המלחמה, שינויי אקלים, שיעורי האבטלה בארה"ב, מאבקים משפטיים של ענקיות הטק עם הממשלה, סוכנויות דירוג האשראי שממשיכות להוריד את הדירוג של ישראל, דמוגרפיה - מה משותף לכל אלו? הם לא משפיעים הרבה על מניות. קראתם נכון. המניות "מתמחרות" רק כ־3 עד 30 חודשים קדימה, ולא נותנות הרבה חשיבות לפטפוטי הטווח־הקצר או להשערות ארוכות־הטווח.
השוק הוא מנגנון תמחור מדהים שמשלב עובדות, תחזיות ודעות באופן כמעט מיידי. גם בישראל חוויתם לאחרונה איך בסוף ספטמבר ת"א־35 הגיע לשיאים חדשים תוך שהלחימה בלבנון רק מתעצמת. חדשות כאלה מביאות לתנודתיות זמנית במניות, כך היה גם מיד לאחר מתקפת 7 באוקטובר.
חרף הכותרות הקשות, התנודות בשוק נוטות להתפוגג במהירות ולהפוך למחירים יותר מדויקים מכל ניחוש מושכל שאפשר לעשות. כך גם הורדות דירוג האשראי של הסוכנויות השונות. מאז שמודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל לראשונה באוקטובר 2023, תשואות האג"ח הממשלתיות ל־10 שנים עלו ב־44 נקודות בסיס בלבד. זו תנודה קטנה - אף שמודי'ס הורידה מאז את הדירוג שלוש פעמים נוספות, ואף שגם S&P ופיץ' הורידו את הדירוג של ישראל.
נתונים כלכליים ורווחים משקפים את העבר. למניות אכפת רק מהתוצאות העתידיות אל מול הציפיות הנוכחיות. והמניות יודעות להסתכל עד בערך 30 חודשים קדימה. מדוע? העתיד הרחוק אינו ניתן לחיזוי מדויק. למניות אכפת רק מה צפוי להשפיע על הרווחים בטווח הבינוני.
כך למשל היה בתקופת השיא של תעשיית הנפט - בתחילת המאה הנוכחית, רוב "המומחים" טענו שתפוקת הנפט הגיעה לשיא, ואז טכנולוגיה חדשה הובילה לתנופת פצלי־שמן) בארה"ב. התפוקה זינקה. וכעת הרבה אומרים שהשיא בביקוש לנפט עוד לפנינו. סוכנות האנרגיה הבינלאומית צופה את זה ב־2029. גולדמן זקס טוענים שהשיא יגיע ב־2034. לפי אקסון - 2050. ובאופ"ק טוענים שלא יהיה שיא. מי צודק? למניות לא אכפת. זה לא משפיע על 30-3 החודשים הבאים. אותו הדבר לגבי דמוגרפיה, שינויי אקלים והרזרבה של הדולר.
שינויי האקלים והאוכלוסייה נמשכים עשרות שנים, וברחבי העולם יש חשש מהיחלשות הדולר לעומת היואן הסיני - חשש כוזב, כשיותר ויותר מדינות כן מוסיפות להסתמך על הדולר. ב־2023, היואן היווה 2.3% בלבד מהרזרבות של הבנק המרכזי העולמי. הדולר? 58.4%. לא מדובר באיום.
לרשות ההגבלים העסקיים האמריקאית לקח ארבע שנים לקבל את החלטתה האחרונה נגד גוגל. וכעת הם בשלב הערעורים שיכולים להימשך עד אינסוף. תחזיות ארוכות טווח נשענות על מידע עכשווי. וככל שהשנים חולפות, העולם שלנו תמיד משתנה. ולכן המניות מתעלמות מאותן תחזיות.
אם כך מהן התחזיות ל־30-3 החודשים הקרובים? המניות העולמיות התאוששו במהירות מהצניחה באמצע הקיץ, והוכיחו כי החששות ממיתון גלובלי היו לשווא. ת"א־35 התנהג בהתאמה, חרף המלחמה. האינפלציה בעולם נרגעה, בעוד הצמיחה הכלכלית נראית די עמידה. אם 2025 לא תביא עימה נסיבות בלתי־צפויות, גדולות או שליליות במיוחד, המניות צפויות להסתדר היטב. אל תחשבו על החודש הבא או 20 השנים הבאות. עשו מה שמניות עושות והתמקדו בעיקר.
קן פישר הוא מייסד ויו"ר פישר השקעות - אחת מחברות ניהול הכספים העצמאיות הגדולות בעולם, שמנהלת מעל 236 מיליארד דולר עבור אינדיבידואלים, משפחות ומוסדות • לחברה יש כיום יותר מ־145 אלף לקוחות, כולל כמה מהמשקיעים הגדולים בעולם.