לאומי מפחית 550 מיליון שקל משווי וואלי וירוויח 1.3 מיליארד ברבעון השני
לאומי מפחית 550 מיליון שקל משווי וואלי וירוויח 1.3 מיליארד ברבעון השני
בעל המניות הגדול בבנק האמריקאי, יספוג ירידה של עד 30% ברווח הרבעוני בשל ירידת שוויו של וואלי בבורסה. לפני כשנה כבר הפחית לאומי מיליארד שקל משווי וואלי, כאשר האחרון נקלע לצרות עקב הסערה שפקדה את מגזר הבנקאות בארה"ב מנפילת סיליקון ואלי בנק אשתקד
שנה לאחר שבנק לאומי ביצע הפחתה של מיליארד שקל בשווי החזקתו בבנק האמריקאי ואלי נשיונל בנק, הוא מבצע הפחתה נוספת. אתמול הודיע הבנק, בניהולו של חנן פרידמן, כי יבצע הפחתה של 550 מיליון שקל בשווי ההשקעה בדו"חות הרבעון השני שיפורסמו בחודש הבא. ההפחתה נובעת מהמשך הסנטימנט השלילי במניית הבנק האמריקאי, שאיבד 35% משוויו מתחילת השנה.
לאומי דיווח כי לפי הערכות ראשוניות, הפחתת שווי זו צפויה להקטין את הרווח הנקי של הבנק לרבעון השני ב־30%-25%, כלומר חרף ההפחתה, הבנק צפוי להרוויח ברבעון השני 1.3 מיליארד שקל. בשוק ההון לא התרגשו מההפחתה הצפויה, ומניית הבנק עלתה אתמול ב־1.2%, בדומה למדד הבנקים שעלה בכמעט 1%.
לאומי מחזיק ב־14.2% מוואלי בנק, ונחשב לבעל המניות הגדול, וזאת במסגרת עסקה שעשה למיזוג לאומי ארה"ב אל הבנק האמריקאי לפני שנתיים. אלא שמאז הושלם המיזוג של לאומי ארה"ב לוואלי נשיונל, איבדה מניית הבנק האמריקאי יותר מ־40% משווייה. שווי ההחזקה בוואלי בנק עומדת לאחר ההפחתה האחרונה על 1.88 מיליארד שקל לעומת שווי החזקה של 3 מיליארד שקל שנרשמה לאחר המיזוג. כלומר מאז המיזוג ההפסד "על הנייר" עומד על 1.1 מיליארד שקל, ירידה של 37%.
ואלי בנק נוסד ב־1927, וממוקם בעשירייה השלישית של הבנקים האזוריים בארה"ב מבחינת גודלו. יש בו יותר מ־3,000 עובדים, המטה יושב בניו ג'רזי, והוא פעיל גם בניו יורק, פלורידה ואלבמה. ואלי בנק הרוויח אשתקד חצי מיליארד דולר, ירידה של 12% לעומת 2022. פרידמן הוביל את העסקה למיזוג לאומי ארה"ב לתוכו, מתוך הבנה שלאומי ארה"ב סובל מחיסרון לקוטן שמתבטא ברווחיות ובמשאבים הנדרשים בעמידה בכללי הציות הנוקשים האמריקאיים, והסיכון הכרוך באי־עמידה בתנאים הללו. הרציונל בעסקה היה לחבור לבנק גדול יותר, וליהנות מהיתרונות לגודל שלו.
מלבד ההחזקה במניות, ללאומי יש גם נציגות בדירקטוריון הבנק האמריקאי, וכן יש לו פעילות משותפת עמו בהעמדת הלוואות. אלא שפחות משנה לאחר שהושלמה העסקה נקלע ענף הבנקאות האמריקאי לטלטלה, שממנה התקשה להתאושש עוד היום. הטריגר היה נפילת סיליקון ואלי, שנקלע למשבר בשל ניהול כושל של סיכוני ריבית ושוק. התממשות הסיכון גרמה לגל משיכת פיקדונות מהבנק ולקריסתו בתוך ימים ובהמשך נפלו עוד כמה בנקים קטנים.
השלכות האירוע הקרינו על כלל הבנקים האזוריים, שמניותיהם ירדו בחדות, ובנק לאומי נאלץ במאי אשתקד לבצע התאמה לשווי ולמחוק מיליארד שקל על הירידה בשווי החזקתו בוואלי בנק. השלכות המשבר של סיליקון ואלי בנק היו בדמות עלייה בריבית על הפיקדונות שהבנקים האזוריים שילמו ללקוחותיהם, כדי לפצות את הלקוחות על הסיכון שעלה. בנוסף, בבנק החלו להשתמש בכלים של הפד בתחום ביטוחי הפיקדונות, כדי לשדר יציבות וביטחון ללקוחות, כאשר לשימוש במנגנונים הללו יש עלויות.
המגמות הללו גרמו לשחיקה ברווחיות הבנקים האזוריים, מה שהקרין כמובן על מניותיהם. בנוסף לכך יש גם סנטימנט שלילי בכל הקשור למימון בענף הנדל"ן בארה"ב ובעיקר בכל הקשור לתחום הנדל"ן המסחרי. המשבר בתחום זה, ובעיקר בתחום המשרדים, החל עוד בתקופת הקורונה והמעבר לעבודה מהבית. מגמת עליית הריבית החדה שהחלה לפני שנתיים רק החריפה את המצב, והחשש הוא שהמשבר, בעיקר בתחום הנדל"ן המסחרי, יימשך עוד זמן רב. החולשה בשוק הנדל"ן מתחילה לקבל ביטוי אצל חלק מהבנקים שרשמו בשנה החולפת עלייה בהיקף ההלוואות שבפיגור. בנקים עם חשיפה גבוהה לנדל"ן סובלים במיוחד מסנטימנט שלילי במנייתם. לוואלי בנק חשיפה גבוהה לתחום הנדל"ן - קרוב ל־55% מתיק האשראי שלו הם במגזר זה - מה שמביא לכך שהמניה מתקשה להשתחרר מהסנטימנט השלילי, וזאת אף שעד כה לא נרשמה עלייה בהפרשות להפסדי אשראי של הבנק.
אתמול אמר ג'רום פאואל, יו"ר הבנק הפדרלי, כי המשבר בענף הנדל"ן המסחרי עשוי כנראה להימשך עוד שנים. לדברי פאואל, לשאלת עיתונאית, על הבנקים יהיה להעריך את הסיכון ולוודא כי יש להם ההון והנזילות, ושהמערכות שלהם יכולות לנהל את הסיכון.
לוואלי בנק, בניהולו של אירה רובינס, לקח זמן להפנים את המסר של המשקיעים המוטרדים מהחשיפה הגבוהה לנדל"ן, ומוקדם יותר השנה הודיעו על תוכנית אסטרטגית שבמסגרתה יצמצמו חשיפה לנדל"ן וימכרו חלק מההלוואות. לפי הערכות, המטרה היא לרדת בחשיפה לענף כך שיהווה פחות מ־40% מתיק האשראי. לפי דיווחי הבנק, מכירת ההלוואות שנעשתה עד כה היתה במחיר גבוה ממחיר ההלוואה, מה שהסב לו רווחים. בנוסף לסוגיית החשיפה לנדל"ן, נראה כי ואלי בנק גם זקוק לרענון. יחס היעילות שלו (שיעור ההוצאות התפעוליות מתוך ההכנסות) עמד על 60.4% נכון לסוף הרבעון הראשון, וזאת לעומת יחס יעילות של 29% בבנק לאומי עצמו. גם מספר הסניפים של הבנק (233) נחשב לגבוה יחסית לגודלו, כך שיש לבנק עוד לאן להתייעל ולהשתפר, ללא קשר לאתגרים בתחום המאקרו המשפיעים על מגזר הבנקאות האמריקאי.