פרשנות בצל המלחמה בישראל: האם הפד יעצור את העלאות הריבית?
פרשנות
בצל המלחמה בישראל: האם הפד יעצור את העלאות הריבית?
בוול סטריט מעריכים כי העלייה החדה בתשואות האג"ח הממשלתי האמריקאי והחשש שהלחימה מול עזה תסלים למלחמה נרחבת וממושכת במזרח התיכון מגדילים את הסיכוי שהריבית בארה"ב לא תעלה עד סוף השנה
שוק המניות האמריקאי עלה אתמול, זה היום שני ברציפות, בעקבות הערכות כי שורה של תנודות דרמטיות יעצרו את תהליך העלאות הריבית. רק לפני הכניסה לסוף השבוע, העריכו יותר מ־60% מהמשקיעים בארה"ב כי הפדרל ריזרב יעלה את הריבית במפגש הקרוב, בעוד שלושה שבועות. אך אתמול סברו כבר יותר מ־70% מהמשקיעים כי הריבית תישאר ללא שינוי בהחלטות הפד הקרובות - הן בנובמבר והן בדצמבר.
את החיזוק לשינוי סנטימנט המשקיעים סיפקו שני בכירים בבנק המרכזי של ארצות הברית, שאחד מהם נחשב מקורב במיוחד ליו"ר ג'רום פאוול, שאותתו אתמול כי ייתכן שהריבית לא תעלה עד סוף השנה.
למלחמה שפרצה בישראל בסוף השבוע יש משקל מסוים בשינוי הכיוון הזה – ואלה לא בהכרח חדשות טובות עבור ישראל. חלק מהשחקנים בוול סטריט הביעו חשש מפני הסלמה למלחמה נרחבת וממושכת במזרח התיכון, לאור הפעולות הנחושות של הממשל האמריקאי שכוללות העברת נושאת המטוסים ג'רלד פורד לחופי ישראל ולבנון. בתרחיש כזה הפד לא ימהר לנקוט פעולות, אלא ימתין לראות את ההשפעות הכלכליות של האירועים הגיאו־פוליטיים החריגים.
ההערכה בשוק היא שלמחירי הנפט, שנוטים לעלות במהלך מלחמות – ובמיוחד במזרח התיכון – לא תהיה השפעה משמעותית על האינפלציה, מה שדוחף גם לישיבה על הגדר בכל הנוגע לריבית. ההנחה היא שגם אם תהיה קפיצה נוספת במחירי הנפט שעלו ביום שני, והתמתנו מעט אתמול, היא לא תהיה ממושכת משום שלא צפויה פגיעה בהפקת הנפט. זאת כל עוד המלחמה לא תתפשט לכיוון מדינות יצרניות נפט. המניות של החברות הישראליות שנסחרות בוול סטריט התאוששו גם הן אתמול ברובן, לאחר שרשמו ירידות ביום שני. נראה כי המשקיעים האמריקאים לא צופים, לפחות בשלב זה, פגיעה בפעילות ההייטק הישראלי.
ואולם, הגורם המרכזי לשינוי התחזיות בנוגע לריבית הוא הזינוק החד בתשואות האג"ח בשבוע שעבר. מאז סוף יולי תשואות האג"ח הממשלתי האמריקאי לעשר שנים זינקו מ־4% לכמעט 5%, שיא של 16 השנים האחרונות, לפני המשבר הפיננסי הגדול של 2008. אתמול נרשמו עליות באג"ח והתשואות ירדו מעט, אך עדיין נותרו ברמה גבוהה של 4.69%. שלשום, כאשר העולם נחשף לעוצמת הזוועות בישראל, שוק האג"ח האמריקאי היה סגור למסחר לרגל ציון קולומבוס דיי.
התשואות הגבוהות היסטורית פוגעות הן במגזר העסקי והן במשקי בית, משום שהן הופכות את החוב ליקר מדי. כך למשל, רמות הריבית על המשכנתאות ל־30 שנה בארה"ב הגיעו ל־7.5%, שיא של יותר משני עשורים. בדומה לישראל, תעשיית הנדל"ן והבנייה האמריקאית פנתה בימים האחרונים ליו"ר הפד פאוול בבקשה לעצור את העלאות הריבית כדי לא להעמיק את המשבר בנדל"ן.
אולם לצד שוק הנדל"ן שמגלה סימני חולשה, הכלכלה האמריקאית מסרבת להתקרר – וזה מה שתמך בציפיות להעלאת ריבית נוספת עד לתחילת השבוע. נתוני המאקרו שפורסמו בשבוע שעבר הראו כי שוק העבודה עדיין חזק מאוד למרות שהריבית עומדת כבר על 5.25%-5.5% לאחר שורה ארוכה של העלאות. במפגש האחרון שלו, הפד לא העלה את הריבית.
בניגוד לזמנים רגילים, אין בשלב זה אפשרות להסיק או להניח הנחות לגבי הריבית בישראל על סמך החלטות הריבית בארה"ב. כיוון הריבית אצלנו יוכרע על ידי התנהגות השקל והזינוק הצפוי באינפלציה מחד, ומאידך מהחלטה של בנק ישראל לתמוך בכלכלה שתספוג פגיעה בהתאם לעומק ההתמשכות של המלחמה.