סגור
אורי אלון מייסד ו בעלים של סטארטאפ קומפאס
אורי אלון ממייסדי קומפאס (צילום: אוראל כהן)

אחרי הפיטורים ההמוניים והצלילה במניה - האם קומפאס בדרך להפוך לחברה פרטית?

קרן ויסטה אקוויטי פרטנרס שוקלת לרכוש את חברת הנדל"ן שייסדו הישראלי אורי אלון ושותפיו ולהפכה לפרטית, כך לפי גורמים ששוחחו עם אתר ביזנס אינסיידר; מניית קומפאס צנחה ב-85% מאז הנפקתה אשתקד, ובחודשים האחרונים פוטרו יותר מאלף עובדים

חברת ההשקעות ויסטה אקוויטי פרטנרס (Vista Equity Partners) שוקלת להפוך את חברת הנדל"ן קומפאס (Compass) לפרטית לאחר שתרכוש אותה. זאת לאחר שמחיר המניה שלה צלל ביותר מ-85% מאז הונפקה בשנה שעברה בוול סטריט, כך לפי דיווח באתר ביזנס אינסיידר המתבסס על שלושה אנשים המעורים בנושא שביקשו להישאר בעילום שם.
לדבריהם, חברת פרייבט אקוויטי נוספת עשויה להיות מעורבת בעסקה וכן גם סטארט-אפ נדל"ן טכנולוגי לחיזוק הצד הדיגיטלי בעסקים של קומפאס.
מוויסטה סרבו להגיב על הדיווח. דובר של קומפאס מסר: "אף חברת פרייבט אקוויטי לא פנתה לקומפאס והביעה עניין בהפיכת החברה לפרטית". עוד הוסיף כי לא התקיימו כל מגעים עם חברות פרייבט אקוויטי לגבי עסקה מסוג זה.
קומפאס נוסדה ב-2012 על ידי יוגו די ג'ירולאמו (Ugo Di Girolamo), רוברט רפקין ואורי אלון הישראלי. החברה גייסה בשנה שעברה 450 מיליון דולר בהנפקה בבורסת ניו יורק, ושווי השוק שלה טיפס ל-8 מיליארד דולר ביום המסחר הראשון. אולם, כעת השווי שלה מוערך במעט יותר מיליארד דולר זאת לאחר תוצאות מאכזבות ברבעון השני ושני סבבי פיטורים. ההצטננות בשוק הדיור בארה"ב הכוללת ירידה בהצע הבתים המוצעים למכירה והורדות מחירים, מקשה אף יותר על החברה להגיע לרווחיות לראשונה. רפקין המכהן כמנכ"ל יצטרך לאשר כל מכירה שכן הוא שולט על כמחצית מזכויות ההצבעה.
משקיעים גדולים כמו סופטבנק הזרימו מאות מיליוני דולרים לקומפאס, שהגדירה עצמה כחברת נדל"ן טכנולוגית מתקדמת. אולם, בשנה שעברה התעוררו ספקות לגבי מידת החדשנות של הטכנולוגיה שלה, כולל השוואות לחברה נוספת שייסד ישראלי וזכתה למימון מצד סופטבנק – WeWork. השווי שלה בשוק הציבורי נמוך כעת במאות מיליוני דולרים מאשר הערכות השווי שהשיגה בהתבסס על ההשקעות הפרטיות שגייסה.
לקומפאס קרוב ל-28 אלף סוכני נדל"ן שהיו מעורבים בעסקאות בשווי כולל של 251.1 מיליארד דולר ב-2021, יותר מכל חברה אחרת בתעשייה. אך החברה לא הצליחה להגיע לרווחיות ודיווחה באותה השנה על הפסד של 494 מיליון דולר. השנה התמקדה החברה בצמצום הוצאות ועל רקע ההאטה בשוק הדיור פיטרה ביוני 450 עובדי מנהלה ושיווק ובספטמבר עוד 750 עובדים בצוותי הטכנולוגיה.
אחד העובדים שפוטרו בסבב ביוני סיפר לביזנס אינסיידר שהקיצוצים התרחשו באופן פתאומי וכי עוררו ספק לגבי המחוייבות של ההנהלה לעובדים.
התנודתיות בשווקים והצניחה בהערכות השווי של חברה מהווה הזדמנות לחברות פרייבט אקוויטי לרכוש חברות מתפתחות במחירי ריצפה, במיוחד בסקטור הטכנולוגי. לפי הנתונים שאספו בחברת דילוג'יק, חברות הפרייבט אקוויטי ברחבי העולם הוציאו במחצית הראשונה של 2022 סכום שיא של 220.83 מיליארד דולר על עסקאות להפיכת חברות לפרטיות, עלייה מ-162.81 מיליארד דולר שהוציאו בתקופה המקבילה אשתקד.
ויסטה כבר הפכה מספר חברות השנה לפרטיות, כולל עסקה בשווי 8.4 מיליארד דולר לחברת התוכנה Avalara ועסקה בשווי 16.4 מיליארד דולר לסיטריקס.