סגור

כדי להגדיל את ההכנסות, אנרג'ין זרעה מודל חדש

הקורונה פגעה בתוצאות של אנרג'ין, המשביחה גנטית צמחים ובעלי חיים; החברה בונה כעת על עסקאות לפיתוח קניין רוחני משותף תמורת תמלוגים, וצופה צמיחה של 250%-150% בשנתיים; כתבה רביעית בסדרה

"יודע חקלאי פיקח, והוא הנחיל זאת לצבא, שאת הזן יש לשבח, ולהיטיב בהרכבה", פותח השיר "הורה היאחזות". המשורר והפזמונאי יחיאל מוהר חיבר את השיר בשנות החמישים של המאה הקודמת, כשחברת אנרג'ין עדיין לא נוסדה, אבל זה בדיוק מה שהיא עושה.


אנרג'ין היא חברת תוכנה מבוססת בינה מלאכותית (AI), המנתחת מידע גנטי על בסיס ביג דאטה במטרה לייעל ולהאיץ השבחת זני צמחים ובעלי חיים בענף החקלאות העולמי, וזאת בשיטות טבעיות (ללא הנדסה גנטית).
החברה השלימה הנפקה ראשונה של מניות (IPO) בינואר השנה, ובמסגרתה גייסה 98 מיליון שקל. מאז מניית החברה הספיקה לאבד שליש מערכה ונכון לאתמול אנרג'ין נסחרה לפי שווי שוק של 247 מיליון שקל. זוהי כתבה רביעית בסדרה על החברות שהנפיקו בבורסת תל אביב בשנת 2021 ושפעילותן מבוססת על בינה מלאכותית.
המשימה: צמחים עמידים והוזלת עלויות
לפי התשקיף של אנרג'ין, כלי התוכנה של החברה מנתחים נפחי מידע גנטי גדולים (ביג דאטה) באמצעות הפעלת כלי בינה מלאכותית. השימוש ב־AI נועד לסייע לאנרג'ין לנתח את כלל צירופי הגנים, לאתר את ההרכב הגנטי המיטבי ולשפר את תכונות הצמח או בעל החיים באופן טבעי, באמצעות יצירת זנים חדשים.
נוסף על כך, אנרג'ין משתתפת ב־CRISPR-IL, שמאגד מחקר ופיתוח של יותר מ־20 חברות, גופי אקדמיה ובתי חולים, העוסק בטכנולוגיית הבינה המלאכותית בתחום העריכה הגנומית. בשורה התחתונה, המשימה של אנרג'ין היא לאפשר ללקוחות שלה לפתח בקצב מואץ צמחים עמידים יותר למחלות ולתנאי אקלים קיצוניים, להניב יותר יבול, עם הרכב תזונתי בריא יותר, ולייעל ולהוזיל את עלויות הגידול.


ההכנסות התכווצו ב־8% בשנת הקורונה
כל זה נראה חיובי ומבטיח במצגת של אנרג'ין, אבל מהדו"חות הכספיים של החברה עולה תמונה פחות ורודה. בשנת 2020 ההכנסות של אנרג'ין הסתכמו ב־7 מיליון דולר, ירידה של 8% בהשוואה לשנה הקודמת. באנרג'ין מייחסים את הקיטון בהכנסות בעיקר לעיכובים בשירותי ניתוח מידע גנטי בשל נגיף הקורונה.
חלק הארי מהכנסותיה של אנרג'ין מגיע מחברות אגרוכימיה וזרעים (57%), חלקו מחברות מסחריות (33%) ומקצתו מגופי מחקר אקדמיים וממשלתיים (10%). בחלוקה גיאוגרפית, הדומיננטיות של צפון אמריקה בולטת עם 82% מההכנסות; יתר ההכנסות מגיעות משאר העולם. הלקוח הגדול ביותר של אנרג'ין הוא Bayer, חברת הזרעים הגדולה בעולם, שהיתה אחראית על 31% מהכנסות החברה בשנת 2020.
למרות התכווצות ההכנסות, אנרג'ין הצליחה לחתוך בחצי את ההפסד התפעולי, וזה הסתכם בשנה שחלפה ב־1.7 מיליון דולר, לעומת הפסד תפעולי של 3.3 מיליון דולר ב־2019. ההפסד התכווץ בעיקר הודות לצמצום כוח אדם, שהוביל לירידה בהוצאות השכר, ולצמצום פעילות שיווק שאינו דיגיטלי בתקופת הקורונה. השיפור ביעילות התפעולית של אנרג'ין בא לידי ביטוי במעבר של החברה ל־EBITDA מתואם חיובי של 300 אלף דולר בחציון השני של 2020.
הפעילות של אנרג'ין מאופיינת בעונתיות, שכן לקוחות רבים מתזמנים התקשרות בעסקאות לקראת סוף שנת התקציב. ניצול התקציב בסוף השנה מביא להגדלת צבר ההזמנות לעסקאות שירות ברבעון האחרון של השנה, ומנגד ניכרת הכרה נמוכה בהכנסות מעסקאות ברבעון הראשון שלה.

3 צפייה בגלריה
מטע עגבניות
מטע עגבניות
מטע עגבניות. חתמה על הסכם למסחור זרעים עמידים לווירוס הטובמו
(צילום: בלומברג)

צבר הזמנות של 6.6 מיליון דולר בסוף 2020
התפשטות נגיף הקורונה מאתגרת את היכולת של אנרג'ין להגדיל את צבר ההזמנות שלה, בשל חוסר הוודאות בפן התפעולי וההיבטים התקציביים של הלקוחות הפוטנציאליים. בתגובה לכך, השיקה אנרג'ין מוצר חדש, שמאפשר ללקוחות שלה להוזיל עלויות של בדיקות גנטיות. אנרג'ין נקטה צעד נוסף, לא פחות חשוב מכך, כדי להגדיל את ההכנסות בטווח הבינוני־רחוק: החברה החלה להתמקד בקידום עסקאות לפיתוח קניין רוחני משותף בתמורה לתמלוגים. באנרג'ין צופים שעסקאות אלה יהוו מנוע צמיחה מרכזי עבורה בשנים הקרובות. לפי הציפיות של הנהלת אנרג'ין, הכנסותיה יצמחו בשנתיים הקרובות בשיעור כולל של 250%-150%, ללא עלייה ברווחיות.
צבר ההזמנות של החברה, שייסד גיל רונן, המשמש בה כמנכ"ל, עמד בסוף שנת 2020 על 6.6 מיליון דולר, נמוך משמעותית מהצבר בסוף 2019, שהסתכם ב־10.8 מיליון דולר. בסמוך למועד פרסום הדו"ח השנתי (מאי 2020), צמח צבר ההזמנות ל־7.3 מיליון דולר; הנקודה המעניינת היא שהוא כלל לראשונה צבר מפיתוח משותף של קניין רוחני כנגד תמלוגים. גם אם מדובר בסכום זניח של 109 אלף דולר, מנוע הצמיחה שעליו בונה אנרג'ין מתחיל לתת את אותותיו בתוצאותיה.
הזרע שנזרע בדו"חות השנתיים נבט לפני כשבועיים, כשאנרג'ין דיווחה על התקשרות בהסכם שלישי למסחור תכונת העמידות לווירוס בעגבניות. במסגרת ההסכם, חברת הזרעים תקבל רישיון לא בלעדי לגידול ומסחור זרעים עמידים לזן של וירוס הטובמו, שהכה קשות ביבולי העגבניות וכבר מחק עשרות אלפי טונות. בתמורה אנרג'ין תהיה זכאית לתשלום חד־פעמי של מאות אלפי דולר, ולהכנסות מתמלוגים שלהערכת החברה עשויים להצטבר למיליוני דולרים.
נראה שהמשקיעים בשוק ההון מקבלים בחשדנות ובספקנות את תחזיות הצמיחה של אנרג'ין, ומבקשים לראות שהמודל החדש של פיתוח קניין רוחני משותף בתמורה לתמלוגים אכן קורם עור וגידים.
3 צפייה בגלריה
גיל רונן מנכ"ל ומייסד אנרג'ין
גיל רונן מנכ"ל ומייסד אנרג'ין
גיל רונן מנכ"ל ומייסד אנרג'ין