חילוט הערבות שדליה הפקידה למכרז תחנת אשכול העביר אותה להפסד רבעוני
חילוט הערבות שדליה הפקידה למכרז תחנת אשכול העביר אותה להפסד רבעוני
ביטול המכרז של חברת החשמל לרכישת תחנת הכוח הוביל לחילוט הערבות של דליה בהיקף של 87.5 מיליון שקל; החילוט גרר אותה להפסד ברבעון השני של 57 מיליון שקל; בינתיים חברת החשמל החליטה לא לאשר את בקשת דליה למשוך חזרה את כספי הערבות, לפחות לחודש, ותשקול הליכים משפטיים נוספים נגדה
דליה אנרגיה ממשיכה להתכונן לרכישת התחנה באשכול, שכבר העבירה אותה להפסד ברבעון השני של השנה, על ידי הרחבת סדרת אג"ח בהיקף של עד 400 מיליון שקל.
עם זאת החברה, שסיימה את הרבעון השני של 2023 עם 460 מיליון שקל במזומנים, תצטרך לגייס עוד לא מעט כסף אם הרכישה תושלם, שכן לא מן הנמנע שאם החברה תזכה במכרז – היא תידרש להשקיע כ-3 מיליארד שקל לרכישת התחנה ב-9 מיליארד שקל.
זאת לאחר שחילוט הערבות במכרז לתחנת הכוח הגדולה ביותר שתופרט מידי חברת החשמל, בהיקף של 87.5 מיליון שקל, גרר את החברה להפסד ברבעון השני של 2023.
היום הודיעה דליה כי ועדת המכרזים של חברת החשמל החליטה שלא לאשר את בקשתה למשוך את כספי הערבות, לפחות עד אמצע ספטמבר. עד אז תבחן חברת החשמל את ההשפעה על המכרז של הצעת דליה וביטולה, ותחליט אם לחלט את הערבות. בנוסף חברת החשמל תשקול הליכים משפטיים נוספים נגד דליה בהתאם להתקדמות המכרז.
תחנת אשכול, בעלת יכולת ייצור של יותר מ-1,600 מגה-ואט, מיועדת להפרטה במסגרת הרפורמה בחברת החשמל משנת 2018. לא רק שמדובר בתחנה הגדולה ביותר שתופרט, המכרז כולל גם שטח בסמוך לחוף באשדוד שניתן להפוך למרכז לוגיסטי, ואושרה בו הקמה של יחידת ייצור חשמל חדשה נוספת למי שיזכה. בחברת החשמל העריכו את שווי התחנה ב-6 מיליארד שקל.
עם זאת כאשר נפתחו מעטפות המכרז ההצעה של דליה עמדה על 12.4 מיליארד שקל, מה שהוביל לירידה חדה במניית בעלת השליטה בדליה, משק אנרגיה, ולתהיות בשוק ההון כיצד החברה תוכל לגייס את ההון הדרוש לרכישת התחנה. העובדה שההצעה השנייה במכרז, של קבוצת קרן נוי ו-OPC, עמדה על 7.1 מיליארד שקל, הקשתה עוד יותר על דליה להצדיק את הסכום הגבוה.
בחברת החשמל החליטו לפסול את המכרז ולצאת להתמחרות בין הקבוצות שהציעו לקנות את התחנה במכרז הראשון, כאשר מחיר המינימום יעמוד על 9 מיליארד שקל. ב-OPC ונוי טענו שמכיוון שהזוכה לא עמדה בהצעה שלה – הן צריכות לזכות במכרז, ועתרו לבית המשפט. הדיון מתנהל בימים אלה.
כחלק מהזכייה העמידה דליה ערבות בגובה של 87.5 מיליון שקל (סך הערבות 100 מיליון, 12.5 מיליון השקל הנותרים הגיעו מקבוצת תעבורה, שהייתה שותפתה של דליה בהצעה במכרז), שחולטו על ידי חברת החשמל. ההפרשה החד-פעמית למכרז, שכלל לא בטוח שדליה תזכה בו, גררה אותה להפסד ברבעון השני של 2023.
סך ההכנסות של תחנת הכוח של דליה ברבעון השני של 2023 עמדו על 499 מיליון שקל, גידול של 33% לעומת ההכנסות של התחנה ברבעון המקביל ב-2022. 65 מיליון שקל מהגידול בהכנסות נבעו מצריכה מוגברת של אנרגיה על ידי לקוחות החשמל הפרטיים של החברה. יתר הגידול בהכנסות נבע מעלייה ממוצעת בתעריף החשמל בשיעור של כ-4.3%.
עלות הגז הטבעי להפעלת התחנה גדלה ל-141 מיליון שקל, גידול של 11% לעומת התקופה המקבילה בשנה שעברה, שנבעו בין היתר מהיחלשות השקל. סך הרווח של דליה מהפעלת התחנה עמד על 81.6 מיליון שקל, פי שניים מהרווח ברבעון השני של 2022. עם זאת ההפרשה בגובה של 87.5 מיליון שקל הובילה את החברה להפסד של 57 מיליון שקל ברבעון השני של 2023, לעומת הפסד של 41 מיליון ברבעון השני של 2022.
עם זאת שינוי בתעו"ז (תעריפי עומס וזמן) שעליו החליטה רשות החשמל בשנה שעברה, ונכנס לתוקפו בתחילת השנה, הפך את הרבעון השלישי של השנה לרווחי ביותר עבור תחנות הכוח. בניגוד למרבית משקי הבית בישראל, צרכני חשמל גדולים (למשל קניונים) משלמים סכום אחר על החשמל בהתאם לשעה ביום בו הם צורכים חשמל ועונות השנה.
הסיבה לכך היא שבשעות השיא לביקוש לחשמל (שעות הערב) ובעונת הקיץ עלות ייצור החשמל גבוהה בהרבה, שכן נדרשת הפעלה של תחנות כוח פחות יעילות. לכן תעריפים משתנים על פני היום יכולים לעודד צרכני חשמל גדולים לעשות שימוש חכם יותר בהפעלת החשמל. על פי השינוי שהכניסה רשות החשמל, הרבעון השלישי של השנה יהיה בעל ההכנסות הגבוהות ביותר לתחנות הכוח.