סגור
מימין בעל השליטה ב ביטוח ישיר מוקי שניידמן ויושב ראש ומנכל צים מרכזי קניות רני צים
מימין: מוקי שנידמן ורני צים. ביטוח ישיר מתעניינת בקרנות הנאמנות של פסגות (צילום: אוראל כהן, עמית שעל)

בלעדי
משפחת שנידמן במגעים לרכישת השליטה בפסגות מרני צים

קבוצת ביטוח ישיר שבשליטת מוקי ודורון שנידמן קיימה מספר פגישות לגבי רכישת בית ההשקעות מצים. הצדדים עדיין רחוקים מהסכמות על השווי. קבוצת צור שמיר: "אלו מגעים ראשוניים, שאין בהם כדי ללמד על היתכנות של עסקה פוטנציאלית"

מתעניין מפתיע ברכישת פסגות. ל"כלכליסט" נודע כי קבוצת ביטוח ישיר שבשליטת בני הדודים מוקי ודורון שנידמן מנהלת מגעים ראשוניים מול בעל השליטה בפסגות רני צים, לרכישת השליטה בבית ההשקעות.
בין השנידמנים לצים נערכו מספר פגישות, אבל הצדדים עדיין רחוקים מהסכמות על השווי. מצור שמיר אחזקות, שמחזיקה בשליטה בקבוצת ביטוח ישיר, נמסר כי "בין הצדדים התקיימו מגעים ראשוניים ומקדמיים בלבד. אין במגעים אלה ללמד דבר על היתכנותה של עסקה פוטנציאלית בין הצדדים". מפסגות לא נמסרה תגובה.


בסוף מאי נחשף ב"כלכליסט" כי שנתיים לאחר שרכש את בית ההשקעות פסגות, רני צים החל במסע למציאת רוכש פוטנציאלי לשליטה בקבוצה כולה. צים שכר בנקאי השקעות ואף פנה לכמה גורמים כדי לעניין אותם ברכישת השליטה (62%) או ברכישת רוב המניות שלו. זאת על רקע המינוף הגבוה של קבוצת פסגות.
צים מבקש למכור את החזקותיו בפסגות לפי שווי של כ־400 מיליון שקל, דבר שגוזר להחזקות שלו מחיר מבוקש של 247 מיליון שקל. זאת, בשעה שהחברה נסחרת בבורסת ת"א לפי שווי שוק של 152 מיליון שקל בלבד. עם זאת לפי גורמים המעורים במגעים, צים הסכים להתפשר משמעותית על השווי שדרש, כשגם דעתו של מנכ"ל פסגות ובעל המניות השני בגודלו בה, יניב בנדר, 250‑300 מיליון שקל הם שווי הרבה יותר ריאלי. בעיקר לאור העובדה שצים השקיע ברכישה 100 מיליון שקל.
כאמור, מוקי ודורון שנידמן מחזיקים בביטוח ישיר דרך צור שמיר אחזקות. החברה נסחרת בשווי 356 מיליון שקל, כשבני הדודים שנידמן מחזיקים ב־48% ממניותיה. צור שמיר מחזיקה ב־49% ממניות חברת הביטוח ביטוח ישיר, שמנוהלת בידי קובי הבר. בנוסף, מחזיקה הקבוצה בפעילות נדל"ן באמצעות חברת אדגר ובפעילות אשראי באמצעות מימון ישיר . עיקר הפעילות של הקבוצה היא בתחום הביטוח.
בעבר החזיקה הקבוצה בבית השקעות בשם ישיר, אותו רכשה ב־2003 תמורת 23 מיליון שקל. ישיר בית השקעות מוזג שש שנים לאחר מכן למיטב ולגאון בית השקעות. ישיר בית השקעות לא הצליח להתרומם ולגבש מאסה גדולה של פעילות וייתכן שהשנידמנים מאמינים שהפעם הניסיון יהיה מוצלח יותר.
ביטוח ישיר חיפשה בשנתיים האחרונות דרכים להרחבת מנועי הצמיחה שלה. בתחילה התעניינה ברכישת חברת כרטיסי האשראי MAX ואף ניהלה מגעים למיזוג עימה. אלא שהצדדים לא הצליחו להגיע להבנות לגבי יחסי הכוחות במיזוג, והמגעים הופסקו בנובמבר 2021. הקבוצה, שמחפשת מקור הזרמה יציב ובטוח, בוחנת כעת רכישת פעילות משמעותית של קרנות נאמנות. לחברות הביטוח הגדולות קיימת פעילות גדולה של ניהול השקעות באמצעות בתי השקעות, כמו אקסלנס בהפניקס או מגדל שוקי הון במגדל. לביטוח ישיר אין זרוע כזו.
בתחילת החודש השלימה פסגות את העסקה למכירת פעילות ניהול התיקים וחלק מקרנות הנאמנות לחברת קסם, שבבעלות קבוצת הביטוח והפיננסים הפניקס, ומנוהלת בידי אבנר חדד ובועז נגר. פסגות מכרה להפניקס 83 קרנות נאמנות, המנהלות נכסים של כ־11.1 מיליארד שקל. במתווה העסקה המקורי היו אמורות להימכר 105 קרנות נאמנות, המנהלות נכסים של כ־17.1 מיליארד שקל, אך לאור קשיים רגולטורים העסקה צומצמה. הפניקס שילמה 200 מיליון שקל ופסגות הכירה ברווח של 90 מיליון שקל. בנוסף, מכרה פסגות תיקי השקעות ב־50 מיליון שקל.
לאחר העסקה, מנהלת פסגות קרנות נאמנות בסכום של כ־38 מיליארד שקל. קצב ההכנסות השנתי המוערך של פעילות זו נאמד בכ־106 מיליון שקל. זו הפעילות שמבקשת ביטוח ישיר לרכוש. לפסגות גם חוב של 135 מיליון שקל לבנק מזרחי־טפחות למשך 6 שנים. לפסגות אין מגבלה בעקבות העסקה עם הפניקס לפעול בתחום קרנות הנאמנות. סעיף זה הוכנס כדי לא להכשיל את מכירתה.
בית ההשקעות מחזיק גם בפעילות מחקר וברוקראז' מוסדי, הפועל בישראל ובשווקים הבינלאומיים, בחבר הבורסה, ובפעילויות נוספות: ניהול קרנות גידור, בנקאות השקעות, חברת פסגות אקוויטי, העוסקת בניהול תוכניות תגמול לעובדים ובנאמנויות, מוצרים אלטרנטיביים ועוד.
ב־2020 שילם רני צים 3 מיליון שקל בלבד עבור 10% מהחברה וקיבל אופציה לרכוש עוד 25% תמורת 9 מיליון שקל. צים שילם עוד 6.5 מיליון שקל תמורת הלוואת בעלים, שהקנתה לו נתחים נוספים בחברה בהמשך. בהנפקות מניות ואופציות ב־2020 וב־2021 רכש צים נתחים מהחברה בהיקף של 60 מיליון שקל. בשנתיים שחלפו מאז נכנס לחברה הוא רכש 7% תמורת 15 מיליון שקל ומימש אופציות לרכישת 3% בעלות של 6.9 מיליון שקל.
בהמשך, החברה שינתה את שמה לוואליו קפיטל והתמקדה בתחום האשראי החוץ־בנקאי. באמצע 2021 רכשה ואליו קפיטל את בית ההשקעות פסגות, או יותר נכון את מה שנשאר ממנו לאחר שאלטשולר שחם רכש את בית ההשקעות מידי קרן אייפקס תמורת כ־900 מיליון שקל, השאיר אצלו את נכסי הגמל והפנסיה ומכר את היתר. ואליו קפיטל שילמה 405 מיליון שקל עבור בית ההשקעות, ביצעה סדרה של מיזוגים ושינתה את שמה לקבוצת פסגות.