סגור

בלעדי
קרן OurCrowd במגעים למיזוג עם ספאק לפי שווי של מעל למיליארד דולר

חברת מימון ההמון שייסד ג'ון מדבד מאפשרת למשקיעים פרטיים להשקיע דרכה בסטארט־אפים; קהל היעד: 100 אלף מיליונרים, אך היא פועלת גם כמעין קרן גיוס המונים המאפשרת להשקיע סכומים קטנים יחסית. הקרן מנהלת כ־1.8 מיליארד דולר ו־60% מהסטארט־אפים שהשקיעה בהם ישראלים

אחד הטרנדים הבולטים ביותר בוול סטריט בפרט ובשוק ההון בכלל הוא טרנד הספאק (SPAC) - אותן חברות שמונפקות ללא פעילות ומגייסות הון במטרה להתמזג עם חברה פרטית, ובכך מקצרות עבורה את הדרך שהופכת אותה לחברה ציבורית. הטרנד התעורר לחיים בעיקר בזכות חברות הטכנולוגיה הפרטיות, אך ישנן גם חברות אחרות שעושות את דרכן לוול סטריט באמצעות כלי זה.
ל"כלכליסט" נודע כי קרן מימון ההמונים OurCrowd מנהלת מגעים לכניסה לנאסד"ק באמצעות מיזוג עם ספאק, כשהשווי המדובר עומד על יותר ממיליארד דולר. OurCrowd שכרה בנק השקעות שמנהל עבורה את המגעים. בימים אלה מתנהלים מגעים מול כמה ספאקים, ומשא ומתן אחד מתוכם מתקדם יותר מהאחרים. בתעשיית הספאקים מעריכים כי עסקה עתידה להיחתם במהלך החודש הבא או באוקטובר.
למעשה, יש בשוק כיום 100 מיליארד דולר שגויסו בידי ספאקים ועדיין מחפשים חברות להתמזג איתן. זו תוצאה של 412 הנפקות ספאק שגייסו 121 מיליארד דולר — שיא כל הזמנים לתעשייה. ב־2020 כולה, שבעצמה היתה שנת שיא, בוצעו 248 הנפקות, שבמסגרתן גוייסו 83 מיליארד דולר.
אם המיזוג אכן ייצא לפועל, תהיה OurCrowd חברה יוצאת דופן בנוף, שכן במידה רבה מדובר במעין קרן הון סיכון — תחום שבו השחקנים אינם נוהגים להפוך לחברות נסחרות.

מעל 100 אלף משקיעים כשירים

OurCrowd, שבראשה עומד ג'ון מדבד (Jonathan Medved) הוקמה ב־2013. מדובר בקרן שמאפשרת לאנשים פרטיים להשקיע דרכה בעיקר בסטארט־אפים ובחברות שנמצאות זמן מה לפני הנפקה ראשונית לציבור (IPO). כמו כן, היא מאפשרת להשקיע באמצעותה במגוון רחב של קרנות, שמבצעות בעצמן השקעות דומות, כל אחת לפי תחום התמחותה. במידה רבה, ניתן לומר שמדובר בקרן פינטק, שכן את ההשקעות יכולים המשקיעים לבצע באמצעות הפלטפורמה הדיגיטלית של OurCrowd.
ל־OurCrowd יש שני סוגים של משקיעים — כשירים וכל היתר. משקיעים כשירים הם כאלה שיש להם הון נזיל של מיליון דולר ויותר בארה"ב, או 8 מיליון שקל בישראל. ל־OurCrowd יש כיום יותר מ־100 אלף משקיעים מסוג זה. כמו כן, היא מאפשרת, בחלק מערוצי ההשקעה שלה, להשקיע גם בסכומים קטנים יחסית של 10,000 דולר ומעלה. בנוסף, בשנים האחרונות OurCrowd הקימה גם קרנות הון סיכון, שסף הכניסה אליהן עומד על השקעה של 50 אלף דולר, ובקרנות האלה משקיעים גם גופים מוסדיים.
כיום מנהלת הקרן 1.8 מיליארד דולר בכל הפלטפורמות שלה. עד היום היא השקיעה כמיליארד דולר ביותר מ־300 חברות ו־18 קרנות. 60% מהסטארט־אפים שבהם השקיעה הם ישראליים. היקפי הפעילויות האלה הופכים את OurCrowd לאחת מקרנות ההון סיכון הפעילות ביותר בישראל.
עד היום היתה OurCrowd מעורבת בקרוב ל־50 אקזיטים. בין היתר, מדובר בחברת הביטוח הדיגיטלית למונייד, שהונפקה ביולי 2020 לפי שווי של 1.6 מיליארד דולר, וכבר ביום המסחר הראשון הכפילה את שווייה. כיום החברה נסחרת לפי שווי שוק של 4.5 מיליארד דולר. כמו כן, השקיעה הקרן ביצרנית תחליפי הבשר ביונד־מיט, שהונפקה במאי 2019 לפי שווי של קרוב ל־1.5 מיליארד דולר, וכיום היא נסחרת לפי שווי שוק של 7.65 מיליארד דולר. OurCrowd השקיעה גם במפתחת החיישנים לרכב אינווייז, שהתמזגה לספאק לפי שווי של 1.4 מיליארד דולר וכיום נסחרת לפי שווי של 1.16 מיליארד דולר.
בנוסף, יש השקעות שביצעה OurCrowd ונהפכו לאקזיט קלאסי יותר. כלומר, החברה שבה השקיעו נמכרה לחברה אחרת ולא הונפקה בבורסה. בין היתר, מדובר בחברת הסייבר ארגוס, שנמכרה לקונטיננטל ב־2017 תמורת 430 מיליון דולר, וחברות שנמכרו וסכום הרכישה לא פורסם, כמו חברת הסייבר Ceybrx, חברת הגנת הנתונים קוגניגו, ומגיסטו שנמכרה לוימאו (Vimeo).

מנפיקה את איירובוטיקס

בימים אלה עסוקה OurCrowd בליווי ההנפקה של אחת מחברות הפורטפוליו שלה בבורסת תל אביב. מדובר ביצרנית הרחפנים האוטונומיים איירובוטקיס, שהנפקתה צפויה להיות מושלמת השבוע. החברה שואפת לגייס 10 מיליון דולר לפי שווי של 50 מיליון דולר.
2 צפייה בגלריה
ג'ון מדבד מנהל את פלטפורמת ההשקעות OurCrowd
ג'ון מדבד מנהל את פלטפורמת ההשקעות OurCrowd
ג'ון מדבד. "כל 5 דקות נוסף משקיע כשיר לפלטפורמה"
(צילום: עמית שעל)
בשבוע שעבר, על רקע הנפקת איירובוטיקס, התראיין מדבד לכלכליסט והתייחס לכך שנדמה כי טרנד הספאקים מתחיל להתקרר במעט, זאת בעיקר על רקע שיעורי משיכת כספים בידי משקיעים בעת המיזוג, וההפסדים שסופגים המשקיעים שנשארו נוכח הירידה במניות. מדבד הביע אופטימיות ואמר כי "לא צריך להסתכל על הזגזוגים כנרטיב הבסיסי, אלא על קו מגמה ארוך טווח. במחצית הראשונה של 2021 הושקעו 11.9 מיליארד דולר בטכנולוגיה הישראלית בהנפקות בתל אביב ובניו יורק. מתוך זה, בסייבר הושקעו 3.4 מיליארד דולר ובפינטק 2.3 מיליארד דולר. לא חושב שהיתה מחצית שנה כזאת בהיסטוריה של ישראל, והמחצית השנייה תהיה עוד יותר חזקה. לא נראה לי שהשיא מאחורינו".
בכל הנוגע לקצב הצמיחה של הקרן אמר מדבד כי "אנחנו מוסיפים משקיע כשיר חדש לפלטפורמה בכל 5 דקות. בכל נקודת זמן המשקיעים יכולים לבחור בין 20 ל־30 השקעות". עוד אמר מדבד, כי לקרן יש כרגע בפורטפוליו 28 חברות שמתלבטות בנוגע לעשיית אקזיט בדמות מכירה בשוק הפרטי לפי שווי של מיליארד דולר ומעלה.
אמנם מיליארד דולר הוא סכום גבוה, אך לדעת מדבד לחברות הישראליות יש עוד לאן לשאוף. כפי שאמר בראיון "ישראל הופכת מסטארט־אפ ניישן לסקייל־אפ ניישן. פעם מכירת סטארט־אפ ב־100–200 מיליון דולר היתה בעמוד הראשי ב'כלכליסט'. היום זה לא מקבל אינץ' בעמוד 18. חברות של מיליארד דולר עדיין מקבלות סיקור, אבל יש גם חברות שמגיעות ל־10 מיליארד דולר. האתגר הוא לבנות חברות כמו זום, של 100 מיליארד דולר. אני מאמין שעוד לפני סוף העשור נראה חברות ישראליות של 100 מיליארד דולר".
מ־OurCrowd לא התקבלה תגובה.