קריסת יונט קרדיט: הממונה על חדלות פירעון מבקש להכריז על אייזיק פושט רגל
קריסת יונט קרדיט: הממונה על חדלות פירעון מבקש להכריז על אייזיק פושט רגל
שלמה אייזיק, מבעלי השליטה ביונט קרדיט הציבורית שקרסה, הציג בבית המשפט הסכם להעברת כל המניות בעסקיו לבתו בר אייזיק מויאל, אך הממונה הדר נאות מטיל ספק בהליך עצמו ובאותנטיות המסמך
הממונה על הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי, הדר נאות, המליץ לפתוח בהליך חדלות פירעון נגד שלמה אייזיק, בעבר מבעלי השליטה בחברת האשראי החוץ־בנקאי יונט קרדיט, הנסחרת בבורסת ת"א. נאות ראה לנכון כי בית המשפט יכריז עליו פושט רגל.
בעלי החוב של יונט קרדיט מנהלים בשנה האחרונה משפט נגד אייזיק, בעקבות חובותיו לחברה שקרסה באוגוסט 2022. היקף החובות שנידון בבית המשפט הוא 65 מיליון שקל.
יונט קרדיט, המיוצגת בידי עוה"ד אמיר פלמר ויניב אזרן, טענה בביהמ"ש כי כאשר החלו הבעיות העסקיות בחברה התחייבו בעלי השליטה בעבר, אייזיק ושי פנסו, לעמוד מאחורי החובות שהיא לא תצליח לגבות מלקוחות.
יונט קרדיט גייסה אג"ח פרטיות (שלא נסחרות בבורסה) בהיקף 100 מיליון שקל. 40 מיליון שקל נוספים הוגדרו אשראי אבוד ביום קריסת החברה, ובמאזנה היו חסרים 10 מיליון שקל עבור צ'קים שחולקו. כלומר, ליונט קרדיט יש חוב של 150 מיליון שקל לפחות. אייזיק מצדו טוען כי לא מדובר בחוב, אלא בהתחייבות כללית כלפי המשקיעים, שניתנה בתנאי שהליקויים בהתנהלות יונט קרדיט יתוקנו. פנסו ואייזיק התחייבו לכך ביוני 2022, אולם חודש לאחר מכן אייזיק חזר בו מאותה התחייבות.
אייזיק היה ועודנו מהדמויות החזקות בענף הביטוח הישראלי: נשיא לשכת סוכני הביטוח בישראל, המנכ"ל והמייסד של קבוצת הביטוח והפיננסים הפרטית יונט, שכוללת כמה סוכנויות ביטוח וגופים לניהול עושר. הוא החזיק בכמה סוכנויות ביטוח: יונט, פלה, א.ב.א סוכנות ביטוח, יונט פתרונות, טנגו, יונט שפלה וברודי ליברמן (שבה שותף גם טל משה ליברמן). בכל הסוכנויות האלה שותפה גם אשתו, זהבה אייזיק. בנוסף היה אייזיק מבעלי קבוצת הכדורסל הפועל חולון.
במהלך המשפט שמנהלת יונט נגד אייזיק הוא הציג חוזה, שבמסגרתו העביר את כל מניותיו בסוכנויות שברשותו, בחברות הפרטיות וביונט לבתו בר אייזיק מויאל (32). ההעברה נעשתה באמצעות מסמך שנכתב לכאורה ב־2019, ובו התחייב אייזיק להעביר את מניות יונט פיננסים - החברה פרטית שדרכה החזיק אייזיק בסוכנויות הביטוח ובחברה הציבורית יונט קרדיט - לבתו בר במרץ 2022. על פי תנאי ההסכם, מנועה בר אייזיק מויאל מלמכור את מניות החברה כל עוד הוריה בחיים, ואביה נותר מורשה החתימה בה.
הממונה העלה תהיות באשר לאמינות המסמך, שכן הוא בעצם צילום של דף כתוב בכתב יד, ואייזיק, כך על פי הממונה, לא הציג את ההסכם המקורי, לא ידע להצביע בעדותו על מיקומו של המקור ולא סיפק הנמקה להיעדרו. נושי יונט קרדיט ראו בהעברת המניות לידי הבת סוג של הברחת נכסים, לאור העובדה שהכרזה על אייזיק פושט רגל היתה מוציאה מידיו את מניותיו בסוכנויות - בהיקף של עשרות מיליוני שקלים.
אייזיק העביר את כל מניותיו לבתו כחודש לאחר קריסת יונט קרדיט, בספטמבר 2022, אף שתאריך היעד להעברתן על פי החוזה נקבע למרץ. בעדותה תיארה בר אייזיק את התמונה כך: "יש לנו עסק משפחתי, ואני דור ההמשך של אבא שלי. המניות לא מעניינות אותי מבחינה חומרית כמו הדבר הזה שקיבלתי - שרביט שאבא שלי נתן לי. אני סומכת עליו בעיניים עצומות, צמודה אליו כמעט 10 שנים, וזה מה שהיה". ההסכם להעברת ההון מאייזיק לבתו טרם קריסת החברה נאמד בעשרות מיליוני שקלים, ועל פי הממונה, דבריה של בר אייזיק מעלים תהייה מסוימת לגבי יישום העברת המניות לדור ההמשך.
לאחר העברת המניות בספטמבר 2022 הגיש אייזיק בקשה לפירוק יונט הפרטית, שבה היה שותף עם שי פנסו וצחי אזר, שכיהן כמנכ"ל יונט קרדיט. על פי הסדר החוב שאושר ליונט הפרטית, שועבדו כל נכסיה למחזיקי החוב - למעט 20 מיליון שקל שיישארו בקופתה להבטיח התפעול. שאר ההון יגיע מתביעה נגד בעלי השליטה לשעבר.
מטעמו של שלמה אייזיק נמסר: "כנגד איש העסקים, שלמה אייזיק, מתנהל קמפיין מכפיש ומתוזמן שמטרתו להפעיל לחץ ולפגוע בשמו הטוב, בדרך של עיוות המציאות. שלמה ימשיך לנהל את הדיונים המשפטיים בבית המשפט ולא בתקשורת. מר אייזיק הגיב לכלל הטענות שעלו נגדו בצורה מפורטת וביסס את תשובותיו על מסמכים וראיות, והוא סומך על כך שבית המשפט יקבל את ההחלטה הנכונה, כיון שבנסיבות העניין אין ספק שלא קיים בסיס להגשת בקשה לצו פתיחת הליכים. אנחנו משוכנעים שהשופטת תבחן את הסוגיה על פי הוראות הדין והראיות שהוצגו בפניה ולא תושפע מהניסיונות של עוה"ד פלמר ואזרן להנדס את תודעתה דרך התקשורת".