סגור
הוועידה הלאומית הכלכלית פאנל מדינת ההייטק מחשבת מסלול מחדש נדב צפריר מייסד ושותף מנהל Team8
נדב צפריר (צילום: יריב כץ)

לקראת המינוי למנכ"ל צ'ק פוינט: נדב צפריר יעזוב את תפקיד יו"ר סולאראדג'

אייברי מור, המשקיע הראשון בסולאראדג', יתמנה ליו"ר במקום צפריר שימונה בדצמבר למנכ"ל צ'ק פוינט. צפריר יישאר דירקטור בחברה. סולאראדג' שמתמודדת עם המשבר החמור בתולדותיה פרסמה הערב את תוצאות הרבעון השלישי - ההכנסות התכווצו, ההפסד זינק

יו"ר סולאראדג' בחמש השנים האחרונות, נדב צפריר, יעזוב את תפקיד היו"ר, אך יישאר דירקטור בחברה. צפריר מכהן בחברה מאז אוגוסט 2019, ובתקופתו הייתה הקפיצה הגדולה של סולאראדג', אך גם התרסקותה של החברה. את צפריר צפוי להחליף בתפקיד אייברי מור, המכהן כדירקטור בחברה והיה המשקיע הראשון בחברה באמצעות קרן ORR שבבעלותו. שינוי נוסף בדירקטוריון החברה הוא עזיבתה של טל פיין את הדירקטוריון. במקומה ימונה גיא גכט.
בדצמבר צפוי צפריר להיכנס לתפקיד מנכ"ל צ'ק פוינט. בימים אלה מתמודדת סולאראדג' עם המשבר החמור בתולדותיה, כשהחברה שרק לפני שנתיים נסחרה בשווי של כמעט 20 מיליארד דולר, כיום נסחרת בשווי נמוך ממיליארד דולר. עם פרסום הידיעה על מינויו של נדב צפריר לתפקיד מנכ"ל צ'ק פוינט, זינקה מניית חברת אבטחת הסייבר הישראלית בכמעט 6%. הזינוק היה מבוסס על לא מעט הצלחות של צפריר לאורך השנים – ובראשם קרן ההשקעות Team8 שייסד ועומד בראשה.
אלא שבמקביל להצלחות, צפריר חתום גם על אחת הנפילות המשמעותיות בשנים האחרונות בתפקידו כיו"ר חברת האנרגיה המתחדשת סולאראדג' שרשמה בשנתיים האחרונות צניחה של 95% מהשיא בקיץ 2022. סולאראדג' אינה התחנה היחידה של צפריר, ועל אף הכישלון בחברת האנרגיה, ברזומה של מפקד 8200 לשעבר לא מעט הצלחות. ב-2013 השתחרר צפריר מצה"ל בדרגת תת-אלוף. שנתיים לאחר מכן הקים את קרן ההשקעות Team8.
צפריר החל לכהן כיו"ר סולאראדג' באוגוסט 2019, על רקע מצבו הבריאותי אז של היו"ר והמייסד של החברה, גיא סלע. בהתחלה נכנס צפריר כיו"ר משותף בהנהלת החברה, אך מעט זמן לאחר המינוי נפטר סלע וצפריר הפך ליו"ר החברה, במקביל לתפקידים נוספים בקרן Team8. כשצפריר נכנס לסולארדג' שווי החברה עוד לא הגיע ל-4 מיליארד דולר, אך החברה טיפסה במהירות.
בשלוש השנים הראשונות בתפקיד, מניית החברה זינקה. בשלבים הראשונים של הקורונה חלקים רבים בכלכלה קפאו, ולאחר מכן החלו להשקיע יותר ויותר בתשתיות לאומיות ובתמריצים כלכליים לפרויקטים שונים, והמכירות של סולאראדג' זינקו. כמו כן, הקורונה הובילה לפגיעה בשרשראות האספקה ברחבי העולם, וספקים החלו לצבור מלאים גדולים כדי להתמודד עם חוסרים ברכיבים שונים. במקביל, הריביות הנמוכות באותה תקופה הובילו לכך שיותר פרויקטים סולאריים הפכו לכדאיים כלכלית והגדילו את הביקוש. בדצמבר 2021 החברה עשתה היסטוריה – והפכה לישראלית הראשונה שנכנסה למדד היוקרתי S&P 500 (והוצאה ממנו לאחר כשנתיים).
בפברואר 2022 המגמה המשיכה. המלחמה באוקראינה פרצה, ואיתה הופסקה אספקת הגז הטבעי הרוסי לאירופה. מחירי החשמל זינקו, ואיתם גם הביקוש לרכיבים למתקנים סולאריים שהפכו ליותר ויותר כדאיים. בקיץ 2022 הגיעה החברה לשווי השיא שלה – 19.95 מיליארד דולר.
אלא שבשנה האחרונה המגמה השתנתה. המדינות האירופיות החלו להסתגל ולהתאים את עצמן למציאות החדשה עם ההגבלות על הגז הרוסי, ומחירי החשמל באירופה חוזרים לרמות שבהם היו לפני המלחמה. פרויקטים סולאריים על גגות של מבנים מסחריים ובתים הפכו לפחות כדאיים כלכלית והביקוש ירד. במקביל, בקליפורניה נכנסו רגולציות חדשות שהפכו את התקנת הפאנלים הסולאריים הביתיים ללא מתקני אגירה, לפחות כדאיים כלכלית, והריבית החלה לעלות.
שני אלו הובילו לירידה בביקוש למוצרי החברה, בעוד שהספקים דרכם מוכרת סולאראדג' את מוצרי החברה ללקוחות הקצה נתקעו עם מלאים שנצברו במשך השנים. הביקוש למוצרי החברה מצד הספקים צנח. בדצמבר 2023 על רקע הירידה במכירות, הוצאה החברה ממדד S&P 500.
המגמה בירידה במכירות של סולאראדג' נמשכת. את הרבעון השני סיימה החברה בהפסד של 130 מיליון דולר, לעומת רווח נקי של 119 מיליון דולר ברבעון המקביל ב-2023. הרבעון השלים ארבעה רבעונים רצופים שהחברה מסיימת בהפסד. בשבוע שעבר, צנח שווי החברה לרף נמוך במיוחד של מתחת למיליארד דולר. היום צנחה מניית החברה ב-22% במסחר בוול סטריט, לאחר בחירתו של דונלד טראמפ לנשיא ארה"ב.

ההפסד זינק ברבעון השלישי

בתוך כך, ברקע השינויים בהנהלת החברה, פרסמה סולאראדג' את התוצאות הכספיות לרבעון השלישי של השנה עם ירידה חדה בהכנסות וזינוק בהפסד הרבעוני על רקע משבר המלאים שמלווה את החברה בשנה וחצי האחרונות.
ההכנסות של סולאראדג' ברבעון השלישי של השנה הסתכמו ב-260.9 מיליון דולר - צניחה של 64% לעומת הרבעון השלישי של השנה שעברה. במגזר הסולארי, המגזר המרכזי של החברה, ההכנסות עמדו על 247.5 מיליון דולר, ירידה של 63% לעומת התקופה המקבילה בשנה שעברה. ההוצאות התפעוליות של סולאראדג' של החברה (Non-Gaap) עמדו על 116 מיליון דולר, עלייה של 1% לעומת התקופה המקבילה בשנה שעברה. ההפסד למניה (NON-Gaap) זינק ל-15.33 דולר לעומת 0.55 דולר ברבעון המקביל בשנה שעברה. החברה פרסמה גם תחזית לרבעון הרביעי, עם הכנסות בטווח של 180-200 מיליון דולר.