סגור
אייל בן סימון על רקע בניין הפניקס
מנכ"ל הפניקס החזקות אייל בן־סימון. עוד קרנות גדולות בתמונה (צילום: שרון ענבי, ענבל מרמרי)

אחרי הספתח עם משפחת שמלצר: קושנר שואף לרכוש גם נתח מהפניקס סוכנויות

הפניקס אחזקות מנסה להכניס שותף לחברת הפניקס סוכנויות שבבעלותה, לפי שווי של יותר ממיליארד דולר; מסתמן שקרן אפיניטי של ג'ארד קושנר תרכוש רבע מהחברה

העסקה שבמסגרתה קרן ההשקעות של ג'ארד קושנר, חתנו של נשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ, הופכת לשותפה של משפחת שמלצר בעסקי הרכב והמימון, הציפה באופן מיידי שאלה לגבי האפשרות שעסקה אחרת ששמה של קרן אפיניטי פרטנרס בוחנת תצא לפועל.
מדובר במהלך שמבצעת הפניקס אחזקות להכנסת שותף לחברת הפניקס סוכנויות שבבעלותה, שמחזיקה בשמונה סוכנויות ביטוח, לפי שווי של יותר ממיליארד דולר.
כפי שנחשף ב"כלכליסט", אפיניטי פרטנרס היא המתמודדת המובילה במירוץ. המתווה המסתמן הוא שהפניקס תמכור באופן ישיר 25% ממניות הפניקס סוכנויות לקרן אפיניטי תמורת כ־250 מיליון דולר ובכך תרד לאחזקה של 55% בחברה.
על העסקה מתמודדים עם גופים בינלאומיים, בהם קרן בלקסטון האמריקאית, שהיא מנהלת הנכסים האלטרנטיביים הגדולה בעולם, קרן פולן סטריט קפיטל הבריטית, קרן רברנס קפיטל האמריקאית, וקרן סרצ'לייט האמריקאית, שהיא בעלת השליטה בבזק כיום. כאמור, אפיניטי פרטנרס היא המתמודדת המובילה במירוץ כיום.
ובכוונת אפיניטי פרטנרס לבצע את העסקה מול הפניקס, ככל שהיא אכן תהיה בסופו של דבר הגוף שיזכה במכרז שאותו מנהל עבור הפניקס בנק ההשקעות ג'פריס. גורם המעורה בפרטי העסקה של אפיניטי ומשפחת שמלצר אמר ל"כלכליסט" כי הקרן "מקווה שהעסקה עם שלמה החזקות לא תהיה האחרונה שלה בישראל", והוא הדגיש כי הקרן בוחנת כעת יותר משלוש עסקאות נוספות בישראל. למעשה, מאז שהוקמה הקרן ב־2021 היא בחנה יותר מ־1,000 חברות, וביצעה השקעות בהיקף מצטבר של יותר מ־700 מיליון דולר מתוך 3 מיליארד הדולרים שגייסה, בעיקר מקרן העושר של ערב הסעודית, ב־2021.
עבור בעלות השליטה בהפניקס החזקות, קרנות ההשקעה האמריקאיות סנטרברדיג' וגלאטין פוינט, מדובר בסוג של תחליף למכירת השליטה בהפניקס עצמה. שתי הקרנות, שמחזיקו ב־33% ממניות הפניקס, חתמו בדצמבר על מזכר כוונות מול קרן ADQ, אחת מקרנות העושר הריבוניות של אבו־דאבי, למכירת רוב מניות השליטה (25%) בהפניקס תמורת 2.3 מיליארד שקל ולפי שווי חברה של 9.2 מיליארד שקל. מזכר ההבנות בוטל ביולי, לאחר שהרוכשים נסוגו על רקע קשיי רגולציה.
העסקה למכירת נתח מהפניקס סוכנויות היא הפעם השנייה שבה שמו של קושנר נקשר לקבוצת הביטוח והפיננסים הגדולה בישראל במונחי שווי שוק. ב־2014 חתמה משפחת קושנר על עסקה לרכישת השליטה בהפניקס עצמה מידי קבוצת דלק, בעלת השליטה אז, תמורת 1.6 מיליארד שקל ולפי שווי של יותר מ־3 מיליארד שקל. בהמשך ביקשה משפחת קושנר הנחה, אך העסקה - שגם נתקלה בקשיים רגולטוריים - לא יצאה לפועל. ב־2019 מכרה קבוצת דלק את השליטה לסנטרברידג׳ וגלאטין פוינט, בעלות השליטה הנוכחיות בהפניקס, לפי שווי של 6 מיליארד שקל.