בלעדי לכלכליסטאליהו ורון־טל צפויים לבחור מנכ"ל חדש למגדל וידלגו על ועדת איתור
בלעדי לכלכליסט
אליהו ורון־טל צפויים לבחור מנכ"ל חדש למגדל וידלגו על ועדת איתור
כדי למנוע כישלון שביעי במספר, בעל השליטה והיו"ר ינסו לסגור ביניהם את זהות המנכ"ל החדש. השאלה הגדולה היא מה יהיה לרגולטור משה ברקת, שכבר נאבק בעבר מול אליהו, להגיד בנושא ומה תהיה עמדת הדירקטוריון. רן עוז צפוי לעזוב אחרי החגים
המינוי שעלול להצית שוב את המלחמה במגדל: רן עוז הסכים להישאר בתפקיד מנכ"ל מגדל ביטוח ככל שיידרש, עד למינויו של מחליף. ל"כלכליסט" נודע כי עוז לא התחייב לישרכארט, שם הוא צפוי לכהן כמנכ"ל, להגיע במועד מסוים ואיפשר למגדל לבחור את מועד העזיבה שלו, לאחר מינוי מנכ"ל לחברה. עוז צפוי להישאר במגדל עד לאחר החגים.
עוד נודע כי ככל הנראה כי לא תיקבע ועדת איתור למינוי מחליף לעוז, וכי זהות המחליף תיקבע בין שלמה אליהו, בעל השליטה בחברה, ויפתח רון־טל, היו"ר. במידה ותתעורר ביקורת בפיקוח על מהלך כזה, צפויה מגדל לטעון שגם בהראל המתחרה, שגם היא מצויה בשליטה של גורם פרטי, יאיר המבורגר, הוחלף מנכ"ל בלי ועדת איתור רק לפני כחודש.
מרבית הדירקטורים במגדל מצדדים באופן המינוי שצוין, אבל עזיבתו הצפויה של רן עוז לא עברה בשקט בחברה. חלק מהדירקטורים התאכזבו מכך שעוז החליט לעזוב את מגדל, לאחר שרק לפני פחות מחצי שנה גיבה אותו הדירקטוריון והחליט להדיח את היו"ר מוטי רוזן, לדרישתו של עוז.
אותם דירקטורים גם תקפו את עוז על כך שלא עדכן אותם במגעים שניהל למינוי כמנכ"ל ישרכארט וכי קראו על כך בעיתון זה. עוז טען כי לא מדובר בחברה מתחרה וכי המגעים לא הגיעו לשלב שבו היה צורך לעדכן את חברי הדירקטוריון. "היינו צריכים לפטר את שניהם, גם את רוזן וגם את עוז", אמר אחד הדירקטורים. אבל מרבית חברי הדירקטוריון גיבו את עוז וצידדו בהישארותו עד למינוי מחליף. נודע כי גם שלמה אליהו כעס על עוז שלא עדכן אותו במהלך, ועל עצם העזיבה בעיתוי זה.
עוז עוזב את מגדל עם רקורד מוצלח שבו החזיר את החברה לקדמת הבמה בתחום ההשקעות. כפי שפרסם במכתב הפרידה שלו מהחברה, "מגדל נמצאת כיום בחוד החנית של עולם ההשקעות, ליבת הפעילות שלנו, הקמת זרוע השקעות בולטת בתחום הפינטק, הטכנולוגיה, התשתיות, אנרגיה נקיה ומרכזי נתונים. השירות השתפר והתוצאות התבטאו גם בדו"חות הכספיים".
תהליך מינוי מנכ"ל בחברה ציבורית הוא נקודת ציון משמעותית בחייה של חברה, ומבחן חשוב לדירקטוריון וליו"ר. זהות המנכ"ל החדש קובעת במידה רבה את הכיוון אליו תלך החברה.
במקרה של מגדל, היא לא הלכה בכיוון טוב: שישה מנכ"לים כיהנו במגדל בעשור האחרון לתקופה של פחות משנתיים בממוצע לכל מנכ"ל. תהליך בחירת המנכ"ל של מגדל עומד להיות הפעם מורכב מתמיד. יש ארבעה שחקנים מרכזיים שצפויים לקחת בו חלק, רובם שבעי קרבות, וכל אחד ירצה למשוך לכיוון שלו:
1. שלמה אליהו: האחראי לתחלופת המנכ"לים
אליהו, דמות המפתח במגדל, מחזיק בשליטה בחברה מזה 9 שנים, ולא רווה ממנה נחת. לאורך שנותיו במגדל הוא היה מאוד דומיננטי, והתקשה לעשות את המעבר מהיותו בעל שליטה בחברה כמו קבוצת אליהו, אותה ניהל ביד רמה, לחברה בסדר הגודל של מגדל. הדומיננטיות שלו במגדל הייתה הגורם המרכזי לתחלופת המנכ"לים והיו"רים לאורך השנים האחרונות.
בשנה האחרונה השפעתו נחלשה, וזאת לאחר סדרת עימותים עם יו"ר רשות שוק ההון משה ברקת, שאילץ אותו לבחור: או דירקטור במגדל ביטוח או יו"ר בחברה האם מגדל אחזקות. אליהו בחר באפשרות השנייה. עוז התחזק בעקבות זאת, וכוחו גם נמדד בעימות מול רוזן שנאלץ להתפטר בעקבות זאת מתפקיד היו"ר. אלא שאליהו לא אהב את ההתחזקות הזו של עוז, והרגיש שהוא משתלט על מגדל ו"לא סופר אותו".
בגיל 85, אליהו לא מתכוון לצאת לפנסיה. מבחינתו העזיבה של עוז היא הזדמנות בעבורו להשיב את הכוח אליו. העובדה שרשות שוק ההון אישרה את מינויו של יפתח רון־טל ליו"ר, היא סוג של ניצחון עבור אליהו.
רון־טל, שיכנס לתפקידו כיו"ר רק בתחילת אוגוסט, מתנהל עד כה בממלכתיות, וכמי שיודע להרגיע את הסערה. עם זאת, המבחן שלו יהיה במינוי המנכ"ל, ועד כמה יהיה זה מנכ"ל מקצועי ועצמאי, גם אם הוא יתיישר בחלק מהנושאים עם בעל השליטה הדומיננטי.
2. משה ברקת: חושש מהתחזקות של אליהו
מי שחושש מהתחזקותו המחודשת של אליהו הוא הרגולטור שלו, משה ברקת. חלק גדול (אולי אפילו גדול מדי) מהקדנציה שלו נאלץ ברקת להתעסק עם ענייני מגדל. הוא ממש לא אהב את ההתערבות של אליהו בניהולה של מגדל, לא את חילופי המנכ"לים התכופים, ולא את העובדה שהדירקטוריון עמד חוסר אונים מולו.
אחרי מאבק ארוך מול אליהו, שאיים אף לפנות לבית המשפט נגד ברקת, הושגה הסכמה: אליהו יצא מדירקטוריון מגדל ביטוח. מבחינת ברקת הסטטוס־קוו שנוצר, בו אליהו חלש יותר ועוז חזק יותר, אולי לא היה מושלם, אבל היה משביע רצון. אלא שכעת שוב נפתח המשחק מחדש. גם ברקת שבע קרבות מאליהו, כך שסביר שהוא לא ימהר להתערב בתהליך מינוי המנכ"ל. אולם אם הוא יראה שהכיוון אליו הולך המינוי יביא שוב להתחזקותו של אליהו, הוא ירשה לעצמו לפתוח מחדש את החזית עם בעל השליטה במגדל.
3. הדירקטוריון: מסוכסך, שסוע וחבול
אמנם התוכנית כרגע היא שזהות המנכ"ל תיסגר בין אליהו לרון־טל, אולם אין זה טריוויאלי שאכן דירקטוריון מגדל יישאר מחוץ לעניינים. מדובר בדירקטוריון מסוכסך, משוסע וחבול. חלק מחבריו עדיין מתנהגים ביראת כבוד כלפי אליהו. אחרים מפוחדים מברקת, שכבר פתח בבדיקה נגד התנהלות הדירקטוריון, ואף כתב טיוטת דו"ח בנושא, שביקרה את התפקוד של חלקם (הדו"ח הסופי נגנז כחלק מהפשרה שגובשה עם אליהו לעזיבתו את הדירקטוריון).
קשה לראות רשימה ארוכה של מנהלים בכירים ומוצלחים עומדת בתור לתפקיד מנכ"ל מגדל. לאור ההיסטוריה, ומשך הכהונה הקצרה שמנכ"לים מחזיקים בתפקיד זה בעידן אליהו. מצד שני, ברגע האמת, כאשר מגיעה הצעה לנהל את אחת מחברות הביטוח הגדולות בישראל, קשה לסרב לה.
4. יפתח רון־טל: עדיין לא ברור לאיזה צד ימשוך
מי שאמור לנצח על תהליך בחירת המנכ"ל הוא היו"ר החדש יפתח רון־טל. האירוניה היא שרון־טל עוד לא נכנס לתפקידו באופן רשמי, וכבר יצטרך לקבל את אחת ההחלטות הכי חשובות בקדנציה שלו. בפאזל הזה של מאזן הכוחות רון־טל הוא עדיין חידה־ לאיזה צד ימשוך וכיצד יתנהל בסיטואציה הנפיצה הזו.
מעבר לכך, רבים מחבריו כלל לא רצו שרון־טל יתמנה, כי חשקו בתפקיד היו"ר בעצמם. אז האם הם יעשו לו חיים קלים בתהליך בחירת המנכ"ל, או שמא הם ינצלו את ההזדמנות לסכסך ולבחוש כמיטב המסורת של דירקטוריון מגדל?
רון־טל נחשב לדמות דומיננטית, והוא אדם מנוסה. מזה יותר מעשור בוא מכהן כיו"ר חברת חשמל, שגם היא חברה לא פשוטה לניהול, אולם הוא עלול לגלות מהר מאוד שמגדל היא חברה מורכבת אף יותר.