סגור
פרויקטים של אנרג'יקס בארה"ב אנרגיה ירוקה סולארית
פרויקט אנרגיה סולארית של אנרג'יקס בארה"ב (באדיבות אנרג'יקס)

גוגל תשקיע בפרויקטים של אנרג'יקס הישראלית בהיקף של כ-1.5 מיליארד דולר

ענקית הטכנולוגיה תיכנס כשותפה לצורכי מס בפרויקטים בארה"ב של חברת האנרגיה המתחדשת שיוקמו עד שנת 2030 ותרכוש ממנה חשמל ירוק 

חברת האנרגיה המתחדשת הישראלית אנרג'יקס בשיתוף פעולה עם ענקית הטכנולוגיה גוגל שתיכנס כשותפת מס בפרויקטים עתידיים בארה"ב בהיקף של 1.5 ג'יגה וואט עד 2030.
מלבד שותפות המס, אנרג'יקס תמכור לגוגל חשמל ירוק ותעודות ירוקות (תעודות ירוקות הן מנגנון המאפשר לחברות לעמוד בהתחייבויות לאנרגיה מתחדשת באמצעות רכישת ללא ביצוע עסקת חשמל בפועל). לפי ההערכות שווי ההתקשרות הוא כ-1.3-1.5 מיליארד עד 2030 כשותפת מס, ורכישות חשמל ותעודות ירוקות בהיקף של כ-150 מיליון דולר בשנה. ההסכם עוסק רק בפרויקטים החדשים שתקים אנרג'יקס באזור, כאשר הנכסים המניבים שלה (בהספק של 636 מגה-וואט) ימשיכו בהסכמים הקיימים. את העסקה ליווה בנק מורגן סטנלי. כמו כן, החברה מדווחת על חתימת הסכם PPA בשני פרויקטים ראשונים לגוגל, במסגרת ההסכם.
כבר ב-2016 החלה אנרג'יקס להתמקד בשוק האמריקאי, בעיקר בצפון וירג'יניה, הנחשבת למרכז חוות השרתים (דאטה סנטרס) בארה"ב - שיותר ממחצית מחוות השרתים בה פועלים בצפון וירג'יניה.
ובעיקר בצפון וירג'יניה, מרכז פעילות חוות השרתים בארה"ב (דאטה סנטרס) - יותר ממחציתם ממוקמים בצפון וירג'ינה.
באנרג'יקס ניצלו את המיקום בוירג'יניה ואת הרצון של חברות הטק הגדולות לעבור לחשמל ירוק (0 פליטות) ולכן בחרו להתמקד בשוק שם. כיום לחברה יש 636 מגה-וואט מחוברים לרשת בצפון ארה"ב, שכולם ברשת ה-PJM. היתרון המשמעותי בעסקה עבור אנרג'יקס הוא ודאות גדולה יותר בהקמת הפרויקטים העתידיים.
שותפות מס בארה"ב היא מנגנון שמאפשר לחברות גדולות, לרוב פיננסיות, להשקיע במתקני אנרגיה מתחדשת ולקבל על כך הנחות במס שהן משלמות על פעילות אחרת. המטרה של שותפויות המס היא לעודד השקעות באנרגיות מתחדשות. לאחר העסקה, החברה לא תידרש לחפש שותף מס לפרויקטים. העסקה מתחברת להסכם לאספקת פאנלים סולאריים בהיקף של 7 ג'יגה וואט לפרויקטים שונים של אנרג'יקס עם חברת First Solar, מיצרניות הפאנלים הסולאריים המשמעותיות בארה"ב.
רשת החשמל בארה"ב מחולקת למספר רשתות כש-PJM נחשבת לרשת העמוסה ביותר והמתקדמת ביותר וכוללת מספר מדינות בצפון מזרח היבשת כמו ניו יורק וניו ג'רזי, וגם את צפון וירג'יניה. לאחרונה פורסמו תוצאות מכרז הזמינות לשנים 2025-2026 ברשת עם זינוק של יותר מ-900% בתעריפים, מה שיעניק לחברה הכנסות נוספות של 8-10 מיליון דולר.
גורם נוסף שהזניק את הביקוש לחשמל באזור הוא מהפכת ה-AI. שימושי ה-AI דורשים כוח רב של מיחשוב, ואיתו גם חשמל, מה שהוביל את חברת הדירוג מוד'יס להעריך שעד 2028 כמות החשמל לחוות השרתים ברחבי העולם תוכפל. כבר היום, אחד השיקולים המרכזיים בבחירת המיקום להקמת חוות השרתים הוא דווקא החיבור לחשמל. הסיבה לכך היא הדרישות הגבוהות לכוח מיחשוב, ובהתאם לכך לחשמל.
על אף שההסכם נותן טווח עד 2030, מנכ"ל החברה אסא לוינגר מביע אופטימיות: "השותפות האסטרטגית עם גוגל לא רק מחזקת את מעמדנו בשוק PJM, אלא גם פותחת הזדמנויות להתרחבות עתידית לשווקי חשמל נוספים. אנו מצפים להגיע ל-1.5GW בשנתיים שלוש הבאות."
בדצמבר 2023 דיווחה לראשונה אנרג'יקס על התקשרות לא מחייבת עם חברת טק גדולה בארה"ב, בהיקף של 1 ג'יגה וואט, אך לא את שם החברה השותפה. כעת דיווחה החברה על השלמת ההתקשרות עם גוגל יחד עם הגדלת היקף ההתקשרות ב-50%. על פי ההערכות בשוק אז, מדובר היה בהיקף השקעה של כמיליארד דולר, ובהכנסות שנתיות של 110-130 מיליון דולר בשנה.