סגור
מימין מיכל כהן ו ניר שטרן
הממונה על התחרות מיכל כהן ומנכ"ל פז ניר שטרן. החלטתה עשויה להיות אבן בוחן (צילומים: אביגיל פפרנו באר נמרוד גליקמן)

בלעדי
פז רוכשת את רשת הסל שלי, אך רשות התחרות עשויה להתנגד

הקבוצה תשלם 30 מיליון שקל תמורת 3 סניפים קיימים ו־4 בהקמה, אך הממונה על התחרות עשויה לבלום את העסקה, בשל קרבת הסניף בגליל ים לסניף פרשמרקט בהרצליה — רשת נוספת של פז. המהלך הוא במסגרת האסטרטגיה לצמצם פעילות בתחום הדלק

פז ממשיכה לנסות ולהרחיב את עסקי הקמעונאות שלה. ל"כלכליסט" נודע כי החברה סיכמה באחרונה על רכישת רשת הסופרמרקטים הסל שלי תמורת 30 מיליון שקל. לרשת שלושה סניפים — בגדרה, בית חשמונאי ופתח תקווה — וארבעה נוספים בהקמה — בגני תקווה, ראשון לציון, אור עקיבא וגליל ים.
מטרת פז, המנוהלת בידי ניר שטרן, היא לחזק את זרוע הקמעונאות, שכוללת את רשת חנויות הנוחות yellow, ואת רשתות הקמעונאות סופר יודה ופרשמרקט. בנוסף רכשה פז ארבעה סניפים של סופר עמנואל, שהוסבו לסניפים סופר יודה.
העסקה טעונה אישור מרשות התחרות, שכבר בוחנת אותה ועשויה להערים קשיים בשל הסניף בגליל ים, שסמוך לסניף פרשמרקט בהרצליה. יו"ר הרשות מיכל כהן מביאה רוח לוחמנית יותר לעומת קודמיה בתפקיד, לפחות בכל הנוגע למיזוגים ורכישות. החלטתה לגבי רכישת הסל שלי בידי פז עשויה להצביע על מדיניותה, בעיקר כשהדבר נוגע לחפיפה גיאוגרפית. עמדתה בסוגיה מעניינת נוכח הניסיונות של הרשתות הגדולות להתרחב באמצעות רכישת רשתות קטנות יותר.
הסל שלי נמצאת כיום בבעלות משפחת עזר, שבבעלותם גם רשת מעדני גורמה. מדובר ברשת שהתפתחה מאטליז אחד ברמת גן, שהקים ב־1972 אהרון עזר. בהמשך הקימה המשפחה את רשת הסל שלי.
במקביל פועלת פז לפצל את בית הזיקוק שלה, כדי להתמקד באסטרטגיה החדשה של ריטייל (בתחומי המזון, הנוחות והאנרגיה לתחבורה ולבית) ולצמצם את הפעילות בעולם הדלקים הפוסיליים, וזאת תוך הקטנת המינוף.
פז, כפי שנחשף באחרונה ב"כלכליסט", הפתיעה את השוק והכניסה את שפיר הנדסה כמשקיעה בבית הזיקוק שלה, רגע לפני פיצולו. שפיר צפויה להשקיע בבית הזיקוק כרבע מיליארד שקל ולהפוך לבעלת המניות הגדולה בו, מיד לאחר פיצולו מפז והנפקתו בבורסה בת"א.
לפי ההסכם, תזרים שפיר לבית הזיקוק כ־250 מיליון שקל תמורת 15% מהמניות, ותקבל גם אופציות להשתלטות עליו בהמשך. האופציה העיקרית היא לחמש שנים לרכישת 50% נוספים תמורת השקעה של 1.65 מיליארד שקל — שווי בית הזיקוק לאחר הרכישה הראשונית.
לעסקה משמעות דרמטית נוספת. פיצול בית הזיקוק — לאחר חלוקת 80% ממניותיו למשקיעי פז כדיבידנד בעין, שיחלו להיסחר בנפרד בבורסה — מסיר את החסם המרכזי שמנע בפועל אפשרות השתלטות על פז, המתנהלת ללא גרעין שליטה. מאחר שבית הזיקוק נחשב נכס חיוני, השתלטות עליו מחייבת היתר שליטה מיוחד מהמדינה.
מי שכבר ביקש וקיבל היתר כזה הוא איש הנדל"ן זוהר לוי, שבאמצעות חברת הנדל"ן המניב סאמיט שבשליטתו (45.4%) הוא כיום בעל המניות הפרטי הגדול בפז. ב־30 בספטמבר גדלו אחזקות סאמיט בפז ל־9.68%. כלומר, לוי המשיך להגדיל את אחזקותיו גם באחרונה עד קרוב למקסימום המותר לו כעת. בשוק מעריכים כי ללוי תוכנית סדורה להשתלט על פז, וכי הוא צפוי לבצע את ההשתלטות לאחר פיצול בית הזיקוק, כאשר לא יידרשו עוד היתרים כדי לעלות לשליטה. עם זאת, לא מן הנמנע כי שחקני קמעונאות נוספים ינסו להשתלט על פז ולנצל את ההתרחבות שלה בתחומם.