מניות האנרגיה הירוקה בת"א זינקו בשל הסרת המכסים הצפויה של ביידן
מניות האנרגיה הירוקה בת"א זינקו בשל הסרת המכסים הצפויה של ביידן
הממשל האמריקאי צפוי להודיע כי יסיר מכסים על יצרניות פאנלים סולאריים - צעד שעשוי להקל על חברות האנרגיה הישראליות שפועלות בארה"ב. בתגובה, היום נרשם זינוק של עד 11% במניות של כמה מהחברות במדד ת"א־קלינטק
זריקת אנרגיה מהבית הלבן: מניותיהן של כמה מחברות האנרגיה הירוקה הישראליות שפועלות גם בארה"ב נסקו היום במסחר בתל אביב בתגובה לפרסומים שלפיהם הממשל האמריקאי צפוי להסיר את איום הטלת המכסים על אספקת פאנלים סולאריים המיוצרים בכמה מדינות במזרח אסיה. לפי הפרסומים, ארה"ב צפויה להימנע במשך 24 חודשים מלהטיל מכס על פאנלים סולאריים שיוצרו בקמבודיה, מלזיה, תאילנד ווייטנאם, לאחר שמשרד המסחר האמריקאי פתח בתחילת השנה בחקירה כדי לבדוק שהפאנלים לא כוללים רכיבים המיוצרים בסין - ומכך חייבים בתשלום מכס שעשוי היה להגיע לשיעור של 250%.
החקירה הביאה לעצירת האספקה של כמחצית מהפאנלים הסולאריים המסופקים לפרויקטים בארה"ב וכ־80% מהפאנלים הסולאריים המיובאים אליה. בכך הטילה צל על תוכניותיו של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן להאיץ את קצב השימוש באנרגיות מתחדשות ולספק עד 2035 כ־40% מצריכת החשמל במדינה מאנרגיה סולארית. כחלק מתוכניות אלה, בנובמבר 2021 יצאה לפועל תוכנית השקעות של כ־80 מיליארד דולר המיועדים לתשתיות התומכות במעבר לשימוש באנרגיה ירוקה.
בתגובה לפרסומים, היום נרשם זינוק במניות של כמה מהחברות הנסחרות במדד ת"א־קלינטק: דוראל, שהובילה את העליות היום במדד ת"א־125, נהנתה מעלייה של 11%, אנלייט טיפסה ב־5%, ואנרג'יקס עלתה ב־6%. הקפיצה במניות הגיעה לאחר תקופה שבה הן סבלו מירידות: דוראל ירדה מתחילת השנה ב־19%, אנלייט ב־20% ואנרג'יקס ב־24%, ומדד ת"א־קלינטק איבד 20%. ירידות אלה בולטות לעומת זינוק של 44% שרשם מתחילת השנה מדד ת"א נפט וגז, על רקע המלחמה באוקראינה.
דוראל פועלת בארה"ב באמצעות חברת הבת Doral LLC, שבה היא מחזיקה 42%. החברה מקימה באינדיאנה פרויקט סולארי בהיקף של 1,600 מגה־וואט, שחלקו הראשון צפוי להתחיל לפעול ב־2023 ושאר הפרויקט ב־2024. כמו כן, היא מחזיקה הסכמי קרקע ובקשות לאישורים בהיקף של 3,440 מגה־וואט. היקף פעילותה של דוראל בארה"ב גבוה יחסית, שכן ב־2021 הוקמו בכל ארה"ב פרויקטים בהיקף של 17 גיגה־וואט. החברה זכתה בישראל בשני מכרזי שדות סולאריים בהספק כולל של כ־714 מגה-וואט (DC), והיא מפעילה באירופה פרויקטים בהיקף של 159 מגה־וואט ו־57 מגה-וואט נוספים מוכנים לחיבור.
החברה דיווחה בחודש שעבר כי הסכם יבוא הפאנלים הסולאריים בפרויקט באינדיאנה עלול להיות מושפע מחקירת משרד המסחר - אך לא באופן מהותי, וכי פרט אליו, למרבית הפרויקטים שלה טרם בוצע רכש פאנלים. מנכ"ל דוראל יקי נוימן ציין בשיחה עם "כלכליסט" היום כי הצעד הצפוי של הממשל טוב עבור דוראל מאחר שהוא מגדיל את חופש הפעולה שלה מול יצרני הפאנלים הסולאריים, לאחר שהיתה מוגבלת לרכש ממספר מצומצם של יצרנים בהודו ובאירופה.
אנלייט פועלת בארה"ב באמצעות חברת Clenera שבשליטתה (90%) בתחום הסולארי ובתחום האגירה. לחברה פרויקט בשלבי הקמה במונטנה בהיקף של 105 מגה־וואט, שהפעלתו צפויה ברבעון הרביעי של השנה. לפי אנלייט, החברה רכשה מראש עבור הפרויקט פאנלים סולאריים מספק הודי, ולכן לא היתה חשופה לחקירה של משרד המסחר. בנוסף, לחברה ארבעה פרויקטים לקראת הקמה בניו מקסיקו, איווה, יוטה ומישיגן, בהיקף כולל של 730 מגה־וואט, וארבעה פרויקטים נוספים באינדיאנה ובאריזונה בהספק כולל של 826 מגה־וואט. לפרויקטים אלה טרם נבחרו ספקי פאנלים סולאריים, והחלטת הממשל עשויה לסייע לחברה במגעים מול היצרנים השונים לאספקתם. עם זאת, הסרת איום הטלת המכסים עשויה למנוע או לצמצם את יכולתה של אנלייט להעלות את תעריפי החשמל המיוצר עבור לקוחותיה - אפשרות שאותה העריכה החברה כבעלת הסתברות טובה, דווקא לאור החקירה.
לאנרג'יקס כמה פרויקטים של אנרגיה פוטו־וולטאית בארה"ב: פרויקט בהפעלה מסחרית בווירג'יניה בהיקף של 82 מגה־וואט שבו היא מחזיקה 58% מהבעלות; פרויקט נוסף בווירג'יניה בשלבי השלמה בהיקף של 142 מגה־וואט, מהם 117 בבעלות מלאה ו־25 מגה־וואט באחזקה של 58%; פרויקטים נוספים בהקמה או שהקמתם צפויה בקרוב בהיקף של 185 מגה־וואט בווירג'יניה, מהם 100 מגה־וואט בבעלות מלאה ו־85 מגה־וואט באחזקה של 58%; ופרויקט נוסף בהיקף של 104 מגה־וואט בפנסילבניה בבעלות מלאה. כמו כן, לחברה פרויקטים בתכנון ובפיתוח בווירג'יניה בהיקף של 500 מגה־וואט, מהם 434 בבעלות מלאה והשאר בשיעור של 58%, וצבר פרויקטים בשלבי ייזום שונים בהיקף של 5,400 מגה־וואט. החברה חתמה על חוזים לאספקת פאנלים סולאריים לפרויקטים שהיא מקימה עם יצרן שלא נכלל בחקירת משרד המסחר האמריקאי, ולפיכך לא היתה חשופה לאפשרות לתשלומי מכס בגין זאת. בינואר החברה הודיעה על הרחבת שיתוף הפעולה עם היצרן לרכישת פאנלים סולאריים לפרויקטים שהקמתם צפויה עד ל־2025 בהיקף של 500 מיליון דולר. מכך, נראה כי החלטת הממשל לא צפויה להשפיע מהותית על פעילות החברה.