בלעדיבית ההשקעות מור יתמודד במכרז לקרן פנסיה ברירת מחדל
בלעדי
בית ההשקעות מור יתמודד במכרז לקרן פנסיה ברירת מחדל
בית ההשקעות צפוי לזכות במכרז להקמת 3 קרנות ברירת מחדל, ולהקים קרן פנסיה ב־2022. גם הפניקס, אם תבחר להשתתף, מועמדת לזכות במכרז ולהפוך לחברת הביטוח הראשונה שתפעיל קרן ברירת מחדל. בילין לפידות מתלבטים האם להשתתף
לאחר צמצום ענף הפנסיה לכדי 7 קרנות בלבד, מספרן חוזר לעלות. ל"כלכליסט" נודע כי מור בית השקעות ישתתף במכרז הקרוב, שיערך בחודש נובמבר, לבחירת קרן פנסיה ברירת מחדל. על רקע מבנה המכרז, שמעניק עדיפות משמעותית לשחקנים חדשים בענף הפנסיה, מור צפוי לזכות ולהקים קרן פנסיה בתחילת השנה הבאה.
הנהלת מור פרסמה בדו"ח השנתי האחרון שלה כי היא בוחנת את האפשרות לפתוח קרן פנסיה - אך זו הפעם הראשונה שתיקח צעד ממשי. במור ינסו לשחזר את ההצלחה של קרן הפנסיה של אלטשולר שחם, שנבחרה לקרן ברירת מחדל ב־2018. באלטשולר שחם שילוב של מחיר זול לצד מותג חזק הזניק את הנכסים המנוהלים בקרן מ־3 מיליארד שקל ל־23 מיליארד שקל בתוך פחות משלוש שנים.
כל שקל רביעי בקופות הגמל עבר למור
מור, בניהולם של יוסי ואלי לוי, הוא בית השקעות בצמיחה. קופות הגמל שבניהולו גדלו לכדי 18 מיליארד שקל בתוך שנתיים בלבד. ברבעון הראשון של השנה קלטו קופות הגמל וקרנות ההשתלמות של החברה 3.6 מיליארד שקל מהמתחרות ‑ סכום שמהווה 26% מהניודים באותו רבעון. במילים אחרות, כל שקל רביעי שעזב קופת גמל או קרן השתלמות בענף החיסכון לטווח ארוך עבר למור. מבחינת מור, אין סיבה שההצלחה לא תועתק לענף הפנסיה.
הטיוטה של מכרז קרנות פנסיה ברירת המחדל, שפורסמה על ידי רשות שוק ההון בשבוע שעבר, קבעה תנאים חדשים. דמי הניהול המינימליים על הצבירה בקרן ברירת מחדל יעמדו על 0.15%, לעומת 0.05% במכרז הקודם. דמי הניהול מהפקדה ירדו, כשרף המקסימום יעמוד על 1%, לעומת 1.5%‑2.5% כיום.
עוד חשפה הטיוטה כי המכרז מוטה כלפי שחקנים חדשים בענף הפנסיה. זאת, בעיקר על ידי הגבלת החברות הגדולות בתחום - חברות הביטוח. הרשות בחרה למיין את המשתתפים בענף לפי שיעור ההפקדות שהן מחזיקות מתוך השוק ב־2020. כאשר מנהלי קרנות פנסיה שמחזיקות בנתח שוק גדול מ־10% מסך ההפקדות (מנורה מבטחים, הראל, מגדל וכלל) יוסיפו להצעתן 0.5% דמי ניהול מההפקדות ו־0.1% מדמי הניהול בצבירה. קרנות פנסיה בעלות נתח שוק של בין 5% ל־10% מסך ההפקדות (הפניקס, אלטשולר שחם ומיטב דש) יישאו בתוספת דמי ניהול של 0.5% בהפקדות ו־0.05% בצבירה להצעתן.
קרנות חדשות, דוגמת הקרן של מור, לא יישאו בתוספת דמי ניהול. העדפת שחקנים חדשים נעשית על רקע הקיטון שחל בשנה האחרונה במספר השחקנים בענף הפנסיה. זאת, לאחר שקרן הפנסיה של פסגות נמכרה לאלטשולר שחם וקרן הפנסיה של הלמן אלדובי מוזגה לתוך הקרן של מיטב דש.
היתרון הגדול של הפניקס: קטנה מהמתחרות
הימצאות הפניקס בקבוצה השנייה (5%‑10% מנתח ההפקדות) מעניקה לה יתרון משמעותי מול שאר חברות הביטוח. החברה יכולה להוזיל את דמי הניהול ב־0.04% בדמי הצבירה לעומת שאר חברות הביטוח ועדיין לזכות במכרז בעקבות העדפת שחקנים קטנים.
העדיפות שצפויה הפניקס לקבל במכרז כבר גררה ביקורת מצד המתחרים שלה בענף הפנסיה. זאת, משום שלטענתם כבר היום הפניקס מנהלת 39 מיליארד שקל בקרן הפנסיה והיא גוף הביטוח עם שווי השוק הגדול ביותר, 7.9 מיליארד שקל. אם הפניקס תיגש למכרז ותזכה, זו תהיה קרן הפנסיה ברירת המחדל הראשונה שתנוהל על ידי חברת ביטוח. בהפניקס סירבו להגיב לכתבה.
מועמד נוסף לגשת למכרז הוא ילין לפידות. ברשות שוק ההון אופטימיים מאוד לגבי השתתפותו של בית ההשקעות במכרז, אך בילין לפידות, בניהולם של דב ילין ויאיר לפידות, לא שותפים לאופטימיות.
ילין לפידות הוא גוף שמתבסס על רווחיות גבוהה ולא על צמיחה בכל מחיר. בבית ההשקעות התאכזבו לשמוע על מתווה המכרז והוזלת דמי הניהול על ההפקדות. להשקפתם, הוזלת דמי הניהול המקסימליים בהפקדות לשיעור של 1% תקשה עליהם להציג רווחים.
את 2020 סיים בית ההשקעות עם הכנסות של 572 מיליון שקל ורווח תפעולי של 214.5 מיליון שקל או 38%. מדובר בשיעור רווח תפעולי כמעט כפול מזה שבילין לפידות מעריכים שישיגו בקרן הפנסיה ברירת מחדל.
התומכים בכניסת בית ההשקעות לענף מצביעים על כך שהרווחיות לאו דווקא תגיע מדמי הניהול, אלא ממוצרים נוספים שבית ההשקעות יציע לחוסכים, כמו קרנות השתלמות, קופות גמל ועוד. בנוסף, קרנות ברירת המחדל לא ישלמו עמלות לסוכני ביטוח, ויצרפו לקוחות בעיקר באמצעים דיגיטליים. לעומתם, המתנגדים להשתתפות במכרז טוענים כי בשל מבנה קרנות ברירת המחדל, רוב העמיתים הכלולים בקרן הם צעירים עם צבירה נמוכה (שדמי הניהול בה גדלו במכרז החדש) והפקדות פעילות (שדמי הניהול בהן קטנו במכרז החדש). בימים אלו מנהל ילין לפידות מגעים, כמו גם גופים אחרים, עם הרשות לגבי תוואי המכרז וניסיון לשנותו על בסיס הטיוטה.
בית השקעות נוסף שקיים מגעים עם רשות שוק ההון בשנה האחרונה לשם הקמת קרן פנסיה ברירת מחדל הוא אנליסט, בניהולו של איציק שנידובסקי. עם זאת, באנליסט העדיפו לא להשתתף במכרז בשל העובדה שלא ניתנה הגנת ינוקא מלאה לשחקנים חדשים, מול הקרנות הגדולות בענף.
מאז 2018, מוגדרות קרן ברירת המחדל של אלטשולר שחם, איילון מיטב, פסגות והלמן אלדובי כקרנות ברירת מחדל. יחד הן מנהלות 47 מיליארד שקל. ב־2020 עברו 8.2 מיליארד שקל מקרנות הפנסיה הרגילות לקרנות ברירת מחדל. הכספים יצאו בעיקר מהראל (4 מיליארד שקל) ומגדל (3 מיליארד שקל). מי שגרפה את עיקר הכספים היא קרן ברירת המחדל של אלטשולר שחם, שגייסה 6.6 מיליארד שקל.