200 מיליארד דולר נמחקו משוק הקריפטו ב-24 שעות
200 מיליארד דולר נמחקו משוק הקריפטו ב-24 שעות
הביטקוין נחתך מוקדם יותר ב-17% לשפל של שנה וחצי, ומוחק יותר מ-60% משוויו מאז השיא בנובמבר; עתה הוא נסחר תמורת 27.5 אלף דולר; האת'ריום צנח מוקדם יותר ב-25% למחיר של 1,704 דולר, ועתה הוא נסחר תמורת 1,870 דולר; המגמה השלילית בוול סטריט גוררת מטה גם את הנכסים הדיגיטליים, שנחשבים מסוכנים
הביטקוין ממשיך בנסיגה החדה שלו גם הבוקר ונופל ביותר מ-17% עד למחיר של 25.4 אלף דולר, כך לפי אתר קוינדסק, וכעת הוא בשפל של שנה וחצי, מאז דצמבר 2020. עתה הוא מתאושש מעט ונסחר תמורת 27.5 אלף דולר.
בשורה התחתונה כ-200 מיליארד דולר נמחקו משוק הקריפטו ב-24 שעות, כך עולה מניתוח של CoinMarketCap.
האת'ריום, המטבע הדיגיטלי השני בשווי שוק, צלל מוקדם יותר ביותר מ-25% עד למחיר של 1,704 דולר. עתה הוא נסחר תמורת 1,870 דולר. הדוג'קוין, אחד המטבעות הפייבוריטים על הגורו של סקטור הקריפטו אלון מאסק, מתרסק ב-27% למחיר של 7 סנט למטבע.
הנפילה אמש במניות הטכנולוגיה (נאסד"ק נחתך ב-3.2%) בהמשך למגמה השלילית בוול סטריט גוררת מטה גם את הנכסים הדיגיטליים, שנחשבים מסוכנים לעומת חופי המבטחים בדמות הדולר והזהב (וגם הנפט שמחיריו מזנקים).
ברקע הנפילות אמש בנאסד"ק ובקריפטו – נתוני האינפלציה בארצות הברית. באפריל טיפס מדד המחירים לצרכן מעל התחזיות, והוא עדיין בשיא של 40 שנה.
"שוק הקריפטו נמצא תחת לחץ כבר זמן מה, כשהפד מעלה את הריבית בחדות ומתכוון להמשיך במדיניות נצית זו – וזה יוצר חשש גדול בשוק", כך לדברי Michael Rinko מפלטפורמת המסחר בקריפטו AscendEx.
עוד ברקע למגמה המפחידה בקריפטו - ערכו של המטבע היציב טרה (TerraUSD) צנח ביותר מ-60% במהלך 24 השעות האחרונות, וביותר מ-85% במהלך שבעת הימים האחרונים, זאת כחלק ממגמת צניחה בשוק הקריפטו כולו. מחירו של טרה אחד צנח ביותר מ-91% מהשיא שאליו הגיע רק באפריל השנה, אז הוא עמד על 119.8 דולר.
גם מניות הקריפטו בוול סטריט לא חסינות. קוינבייס, בורסת הקריפטו הגדולה בארצות הברית, צללה אמש ב-26% אחרי הדו"חות. החברה מחקה 83% משווייה מאז הנפקתה לפני שנה. מניית חברת הבינה המלאכותית מיקרוסטרטיג'י מחקה רבע מהשווי שלה אמש. מניית הכרייה מרתון דיגיטל צנחה ב-15.4%.
שי דתיקה, מנכ"ל ומייסד חברת המסחר בנכסים דיגיטליים INX: "שוק הקריפטו, שעדיין נמצא בשלבי התבגרות, חווה בימים האחרונים מחלות ילדות, שנובעות בחלקן מהיכר פיקוח ורגולציה. הירידה בסטייבל קויין טרה בכ-35% והצניחה של מטבע הטרה לונה מרמות של 80 דולר לפחות מ-1 דולר נובעות בין היתר מתנועות הון ספקולטיביות, שנאסרו מזמן בשוקי ההון המסורתיים (מניות ומטבעות). שמועות עקשניות בשוק מרמזות על כך שמספר קטן של קרנות ביצעו מכירות מתואמות ומסיביות כדי להשפיע על שערי הביטקויין והלונה. הצניחה בשער הביטקויין גררה ירידות בכל שוקי הקריפטו. הדברים אינם נעלמים מעין הרגולטור, שיגביר את מאמצי החקיקה והרגולציה על התחום".
אלי מיזרוח, מנכ"ל סילבר קסטל, בית ההשקעות לנכסים דיגיטליים: "אנחנו חווים ירידות בכל שוק הקרפיטו. המטבעות הקטנים יותר יורדים בהיקפים יותר גדולים מאשר הביטקוין, וזה קורה בגלל שתי סיבות; בדרך כלל התנודתיות של מטבעות קטנים יותר גבוהה מאשר הביטקוין, כשיש עליות עולים יותר, וכשיש ירידות יורדים יותר. בנוסף לכך היה אירוע יחסית משמעותי בשוק הקריפטו סביב מטבע לונה ומטבע יציב UST.
"כך שמלבד למה שקורה בשוקי המניות מסביב לעולם' אנחנו רואים שהיו גם אירועים פנימיים בשוק הקריפטו שהחמירו את הירידות. אנחנו רואים לאחרונה שהקורלציה של שוק הקריפטו מתהדקת ונהיית קרובה יותר לשוק המניות, אך זה לא מצביע על כך שהקורלציה הזאת תימשך. שוק הקריפטו עדיין זז בתנודות גדולות יותר, שזה כמובן אומר שכשיש ירידות שוק הקריפטו נפגע יותר, אבל אנחנו מעריכים שכשיהיו תיקונים שוק הקריפטו יתקן בעוצמה יותר גבוהה משוקי המניות".
אסף אלמליח, אנליסט קריפטו פיננסי בכיר בבית ההשקעות למטבעות דיגיטליים Proxibit: "ההשוואה לפעמים הקודמות שהביטקוין רשם ירידות חדות מעניינת, אבל יש שוני מהותי בין המצב הנוכחי לבין הירידות ב-2017 וב-2013.
"הביטקוין בכל שנות חייו (הקצרים) לא הכיר מצב של אינפלציה וריבית עולה. מהסיבה הזו הירידות הללו הן באופן עמוק שונות מהירידות הקודמות מכיוון שאלו לא נגרמו בגלל סיבה פונדמנטלית משמעותית. יתרה מכך, מעמד הביטקוין שונה מהותית משהיה ב-2017 ובטח ב-2013. היחס אל המטבע השתנה עמוקות. המוסדות לא היו מושקעים במטבע (למעט מספר חברות שנחשבו אז תימהוניות), והוא לא התקבל ברצינות ברוב המוסדות הפיננסיים הגדולים. בתקופה של שלוש השנים האחרונות הביטקוין הפך לעובדה מוגמרת. כולם הבינו שאינו הולך לשום מקום, מהלכים כמו השקת קרנות סל צמודות ביטקוין והכנסת הביטקוין כרכיב במוצרי הפנסיה שקורים כעת בארצות הברית, נותנים לגיטימיות בלתי ניתנת לערעור למטבע. עם זאת, חשוב להכיר שמהלכים מהסוג הזה רק מגבירים את הכסף המוסדי בשוק המטבעות הדיגיטליים. כניסת הכסף המוסדי הפכה את הביטקוין לנכס שאינו מנותק או 'פטור' מהשפעות השווקים הגלובליים".
יתרה מכך, אלמליח אומר כי השינוי אולי המהותי ביותר מהירידות הקודמות הוא התנהגות המשקיעים. משקיעים שנמצאים בשוק הקריפטו זמן לא קטן כבר חוו משבר או שניים, ומבינים שמשחק לטווח ארוך עדיף בעולם המטבעות הדיגיטליים. ולמרות ירידות אגרסיביות, לא נראית תנועת משיכה של משקיעים, בעיקר בקרב השחקנים הגדולים.