בלעדימזרחי טפחות במגעים לרכישת תיק קבוצות הרכישה של טריא
בלעדי
מזרחי טפחות במגעים לרכישת תיק קבוצות הרכישה של טריא
תיק המשכנתאות לקבוצות רכישה של חברת האשראי החוץ־בנקאי, שנקלעה לקשיי נזילות, מוערך ב־1.5 מיליארד שקל ומהווה כ־44% מכלל תיק האשראי שלה. הרכישה, אם תתקיים, תגדיל את תיק המשכנתאות של הבנק ב־1%. מגעים גם מול בנק לאומי
בניסיון להיחלץ מקשיי הנזילות טריא מנסה למכור חלק משמעותי מהפעילות המרכזית שלה — העמדת אשראי לנדל"ן. ל"כלכליסט" נודע כי חברת האשראי החוץ־בנקאי מנהלת מגעים עם בנק מזרחי טפחות כדי שזה יקנה ממנה את תיק האשראי לקבוצות רכישה, שמוערך ב־1.5 מיליארד שקל. מדובר בנתח של כ־44% מכלל תיק האשראי של טריא, שעומד על כ־3.4 מיליארד שקל, נכון לסוף מרץ השנה, ובדומה לסוף 2022. מגעים מתקיימים גם עם בנק לאומי, אולם אלו טרם הציגו התקדמות ממשית, ונכון להיום אין הסכמות ביחס למתווה הרכישה ולוח זמנים אפשרי לקיומה.
ככל שטריא תצליח למכור חלק משמעותי מתיק האשראי שלה, הדבר יהווה הזרקה של נזילות לחברה, מה שיאפשר לה להיענות לבקשות משיכה מצד לקוחות. כיום טריא מתקשה בכך נוכח פערים גדולים בין הפקדות חדשות לבקשות משיכה. טריא מפעילה פלטפורמה להלוואות בין עמיתים (Peer to Peer, או בקיצור P2P). אלא שהיא לא רק מתווכת בין הלווים למלווים, אלא גם משתמשת בכספים שמפקידים אצלה כדי להעמיד אשראי. בין היתר, החברה מעניקה משכנתאות ומלווה קבוצות רכישה באמצעות העמדת אשראי. בסוף הרבעון הראשון תיק האשראי של טריא עמד על 3.4 מיליארד שקל, כאמור, ובדו"ח השנתי של 2022 החברה מספקת נתונים בנוגע להתפלגות התיק, וכך ניתן לראות כי האשראי לנדל"ן הוא החלק הארי של הפעילות, ונכון לסוף 2022 הוא עמד על 2.7 מיליארד שקל.
מכיוון שטריא מעניקה באמצעות הכספים שנכנסים לפלטפורמה שלה הלוואות מסוגים שונים ולמשך פרקי זמן שונים, כדי שלקוחות יוכלו לפדות את הכספים שהשקיעו, היא זקוקה למצב של איזון בין הכספים החדשים שמופקדים בפלטפורמה לבקשות המשיכה, שכן אין קורלציה בין משך חיי ההלוואות לנקודות היציאה האפשריות של העמיתים.
הפגיעה של עליית הריבית
עליית הריבית שנועדה להילחם באינפלציה פגעה באטרקטיביות של שוק האשראי הצרכני, העלתה את הסיכון לכשלי אשראי ואת האטרקטיביות של נכסים סולידיים כמו קרנות כספיות, והדבר הוביל לעודף בקשות משיכה על פני הפקדות חדשות לפלטפורמות של טריא. כך, לדוגמה, ברבעון הראשון הופקדו לפלטורמה של טריא 178 מיליון שקל והתקבלו בקשות משיכה של 400 מיליון שקל. באפריל־מאי המצב החריף: הופקדו 46 מיליון שקל בלבד בעוד לקוחות ביקשו למשוך 324 מיליון שקל.
מזרחי טפחות, שמנוהל על ידי משה לארי, הוא כיום השחקן הגדול בתחום המשכנתאות. נכון לסוף הרבעון הראשון תיק המשכנתאות שלו עמד על 198 מיליארד שקל - אחרי שצמח ב־1% בלבד - כשברקע עומדת ריבית בנק ישראל שעלתה בחדות. כלומר, רכישת תיק קבוצות הרכישה של טריא תגדיל את תיק המשכנתאות של הבנק ב־1% נוסף. לאומי, שמנוהל על ידי חנן פרידמן, שואף גם הוא לצמוח בתחום המשכנתאות, ולכל הפחות לעקוף את בנק הפועלים בתחום. תיק האשראי למשכנתאות של לאומי עומד על 121.5 מיליארד שקל, נכון לסוף הרבעון הראשון, ואילו זה של בנק הפועלים עומד על 128.7 מיליארד שקל.
"לא תיק קל לעיכול"
בכיר בענף הבנקאות שמצוי בפרטי המו"מ של טריא מול הבנקים אמר ל"כלכליסט" כי "טריא היא ספינה בעלת מטען כבד ששטה בלב ים סוער, והיא חייבת להעיף חלק מהמטען כדי לא לטבוע. ההנהלה רוצה לשדר לשוק שהיא אקטיבית במציאת פתרון לקשיי הנזילות שמעיקים על הלקוחות, והיא גם רוצה להאיץ בכל הגורמים שמשתתפים במו"מ שהוא בעייתי בגלל שמדובר בתיק שיש בו לקוחות רבים שהבנקים לא יודעים אם אפשר לעשות להם חיתום. זה לא תיק קל לעיכול עבור אף בנק. המו"מ נמצא בתחילתו ובתוך חודש־חודשיים התמונה תהיה ברורה יותר".
בכיר אחר אמר כי "אני לא בטוח שיהיה בנק אחד שיחליט לקנות את תיק קבוצות הרכישה כמכלול. לקנות תיק כזה פירושו שהבנק מגדיל אלמנט משמעותי יחידי בתיק המשכנתאות שלו, של קבוצות רכישה וזה לאו דווקא היה בתוכניות שלו. אשראי ביותר ממיליארד שקל זה לא דבר קל לבליעה. לכן לא ניתן לשלול על הסף שהבנקים ישתפו פעולה במהלך הרכישה. גם כניסה של גוף מוסדי לעסקה היא דבר שאפשר להביא בחשבון".
טריא מנהלת גם מגעים עם הפניקס, המוסדי הגדול בישראל במונחי שווי שוק, בנוגע למכירת חלק מתיק האשראי הצרכני שלה, שמניב תשואה גבוהה יותר מזו שמניב תיק קבוצות הרכישה. הפניקס בחנה בעבר אפשרות להשקיע בטריא לפי שווי של 300 מיליון שקל ולהפוך לבעלת עניין עם אחזקה של 10%. כיום שווי השוק של טריא, שהמניה שלה ירדה ב־12 החודשים האחרונים ב־68%, עומד על 148 מיליון שקל בלבד, פחות מחצי מהשווי שעליו דובר מול הפניקס.
קריסות קבוצות הרכישה
לאורך העשור הקודם, שבו הריבית במשק הייתה אפסית, פלטפורמות ה־P2P פרחו. טריא, שהוקמה ב־2014, הייתה אחת מהחברות הצומחות בתחום, והיא ידעה להנגיש את הפלטפורמה שלה לציבור הרחב. זאת, בעיקר על ידי שיתוף פעולה עם סוכני ביטוח והשקעה מסיבית בפרסום. כך, תיק האשראי של החברה זינק מ־800 מיליון שקל בתחילת 2019 ל־2.3 מיליארד שקל בסוף 2020.
בתחילת 2021 טריא החליטה להגדיל דרמטית את הפעילות שלה בתחום קבוצות הרכישה, שסבלו באותם ימים מדימוי בעייתי לאור קריסות מהדהדות של מארגני קבוצות רכישה כמו ענבל אור ואלדד פרי. גם הקורונה, ששלחה רבים לחל"ת, הוסיפה לקשיים של חברי הקבוצות האלו ואף לעמיתים של טריא. טריא החליטה לנצל את ההזדמנות וביוני 2021 היא אף הצליחה לחתום על עסקאות מול 4 קבוצות רכישה להעמדת אשראי כולל של 700 מיליון שקל. העסקה הבולטת ביותר הייתה הליווי של פרויקט MOMA בת"א בהיקף של 300 מיליון שקל, שבו המשכנתאות לחברי הקבוצה ניתנו בריבית קבועה לא צמודה של 5% לשנה.
אך, כאמור, האינפלציה שהרימה את ראשה, והריבית שעלתה בעקבותיה, טרפו את הקלפים. הפער בין בקשות המשיכה להפקדות החדשות הביא לכך שטריא החליטה לסגור את הברז. וכפי שנחשף ב"כלכליסט" בשבוע שעבר, החברה החליטה להקפיא את המימון שהיא מעמידה לקבוצת רכישה שבונה פרויקט בהר גילה בירושלים. מדובר במהלך חוקי, בהתאם לחוזה מול חברי קבוצת הרכישה שצריכים עכשיו למצוא גורם מממן אחר, וסביר להניח שהעלות עבורם תתייקר, שכן תנאי ההלוואה יהיו שונים נוכח הריבית הנוכחית במשק.
הרעה בתוצאות הכספיות
בשבוע שעבר פרסמה טריא, שמנוהלת על ידי שחף ארליך, את דו"חות הרבעון הראשון שמהם עולה כי הכנסות החברה צנחו בכמעט 25 לעומת רבעון המקביל, ל־19.2 מיליון שקל, וטריא עברה מרווח נקי של 2.5 מיליון שקל ברבעון המקביל להפסד של 11.1 מיליון שקל ברבעון הראשון של 2023 שבסופו קופת המזומנים שלה הכילה 36.5 מיליון שקל. עוד עולה מהדו"חות כי בכפוף לאישור של רשות שוק ההון טריא מתכוונת לבצע השקעה ישירה בפלטפורמה של עצמה, בהיקף של עד 30% מהמקורות שברשותה. כלומר, להזרים כסף לפלטפורמה, כדי להגדיל את הנזילות.
טריא הגיעה לשוק ההון באמצע השנה שעברה באמצעות מיזוג עם השלד הציבורי לוזון נדל"ן. המיזוג נעשה לפי שווי של כ־320 מיליון שקל. לוזון מחזיק באמצעות חברות שבשליטתו ב־20.8% ממניות החברה. היו"ר אייל אלחיאני מחזיק ב־10.6% מהמניות, ורדה לוסטהויז מחזיקה ב־10.4%, גבריאל אלי ב־7.5%, אסף שלוש ב־4.9% ופייר בסנינו ב־7.6%. כל אלו חתומים על הסכם בעלי מניות ולכן נחשבים יחד לבעלי השליטה בחברה. כיום אף גוף מוסדי לא מחזיק בחברה.