למרות צניחת המניה: שכרם של האחים זלקינד באלקו טיפס ל-201 אלף שקל
למרות צניחת המניה: שכרם של האחים זלקינד באלקו טיפס ל-201 אלף שקל
אספת בעלי המניות של אלקו תתבקש לאשר לבעלי השליטה, המכהנים כמנכ"לים משותפים, העלאה של 21 אלף שקל בשכרם ואת העלאת תקרת המענק שלהם מ-3 מיליון ל-3.35 מיליון שקל. שכר האחים עלה בפועל בשל הצמדת שכרם למדד. בשנתיים האחרונות נפלה מניית החברה ב-54%
אספת בעלי המניות של חברת אלקו תכונס בתחילת אפריל ותתבקש להצביע על כוונת החברה לאשר לבעלי השליטה, האחים דניאל ומיכאל זלקינד, המכהנים כמנכ"לים משותפים בה, העלאה של 11.6% בשכרם ובתקרת המענק שלהם. כך, שכרם החודשי (ברוטו) יעלה מ-180 אלף שקל לכל אחד ל-201 אלף שקל ותקרת המענק תעלה מ-3 מיליון שקל לכל אחד ל-3.35 מיליון שקל.
למעשה, אף שבתנאי העסקתם הנוכחיים נקבע שהשניים יקבלו שכר של 180 אלף שקל, האחים כבר מקבלים כיום שכר דומה לזה שיקבלו בהתאם להעלאה המוצעת. זאת, מכיוון שבניגוד למרבית העובדים במשק, הסכם העסקתם, בדומה להסכמי העסקה של בכירים רבים נוספים בחברות ציבוריות, מגן עליהם משחיקת השכר בתרחיש של עליית המדד, ומצמיד אותו לשינויים בו. מאז הסכם העסקתם הקודם שאושר באפריל 2021, המדד עלה ב-11.4% (שכרם הוצמד אז למדד חודש פברואר), כך ששכרם יגדל בקרוב ל-21 אלף שקל בחודש.
כאמור, גם תקרת המענק של האחים זלקינד תגדל ל-3.35 מיליון שקל כל אחד - חציו של המענק, בתקרה של 1.675 מיליון שקל, מבוסס על תוצאותיה הכספיות של החברה, וחציו השני על תשואת המניה. תנאי הסף להענקתו משקף עלייה של 10% בשער המניה בשנה הראשונה של הסכם ההעסקה, של 21% ביחס למועד תחילת ההסכם בסוף השנה השנייה ושל 33% בתום השנה השלישית. על כן, לפי אלקו, בהינתן שתנאי השכר והמענק המוצעים היו מיושמים בשנת 2023, הם לא היו זכאים כלל למענק. דניאל זלקינד היה זכאי לשכר קבוע בעלות של 4.1 מיליון שקל ואחיו מיכאל זלקינד היה זכאי לכזה בעלות של 3.3 מיליון שקל.
בהמשך ל-2022, שבה רשמו ירידה של 10% ברווח (לסך של 868 מיליון שקל), שנת 2023 לא הייתה המוצלחת ביותר של האחים זלקינד ושל אלקו. מרב תשומת הלב התקשורתית אומנם הופנתה לקרפור, רשת הקמעונאות הצרפתית שבזיכיון שלה מחזיקה אלקו והסבה לה הפסדים, אך גם בשאר הפעילויות שחוסות תחת שליטתה היא לא רוותה נחת - בתשעת החודשים הראשונים של השנה הכנסותיה נותרו סטטיות ביחס להיקפן בתקופה המקבילה ב-2022, ובכל מגזרי הפעילות שלה היא רשמה ירידה ברווחיות. בשילוב הכפלה בהוצאות המימון, היא רשמה הפסד תקופתי של 283 מיליון שקל, לעומת רווח של מיליארד שקל בתקופה המקבילה ב-2022.
בהתאמה לכך, בעוד שמדד ת"א 125 שבו נכללת מניית אלקו עלה ב-12 החודשים האחרונים ב-14%, מניית אלקו ירדה ב-1%. בשנתיים האחרונות מדובר בנפילה של 54% בערך המניה לעומת 3% שירד המדד.
האחים מכהנים כמנכ"לים משותפים בחברה וכדירקטורים בה ובחברות הבנות, כשדניאל מכהן כיו"ר אלקטרה צריכה ואלקטרה פאוור ומיכאל כיו"ר אלקטרה. בתחילת 2018 הם ירשו את השליטה (66%) באלקו לאחר מות אביהם גרשון. לאחר שורה של מהלכים עסקיים שיזמו וביצעו, הם הפכו לשחקנים בולטים בשוק ההון המקומי, ואלקו, שמחזיקה בשליטה בחברות אלקטרה, אלקטרה נדל"ן, אלקטרה פאוור (לשעבר סופרגז) ואלקטרה צריכה, חיזקה את מעמדה כשחקנית משמעותית בתחומי הנדל"ן, התשתיות והבנייה ובתחומי הצריכה והקמעונאות.
במרץ 2022 הגיע שווי השוק של אלקו לשיא של 7.9 מיליארד שקל, אך על רקע חוסר הוודאות בשווקים, סימני ההאטה, עליית האינפלציה והעלאות הריבית, וביחד עם השפעות המלחמה בחודשים האחרונים, אך גם בשל כמה משקולות שהצטברו על כתפיה של אלקו, בהן ההוצאות הקשורות בפעילותה של קרפור (תחת אלקטרה צריכה) והחזקתה בדסק"ש (29.8%), עומד שוויה כיום על 3.5 מיליארד שקל.
בתחילת דרכם כמנהלי החברה היו השניים זכאים לשכר חודשי של 150 אלף שקל ברוטו (לכל אחד) ולמענק בתקרה של 2.2 מיליון שקל. שלוש שנים מאוחר יותר קיבלו השניים העלאה של 20% בשכר ל-180 אלף שקל בחודש ותקרת המענק הועלתה ב-36% ל-3 מיליון שקל. מתחילת כהונתם כמנכ"לים המשותפים בחברה ב-2018 ועד לסוף 2022 מגיעה עלות השכר המצטברת שקיבלו ל-48 מיליון שקל. אלקו טרם דיווחה אודות שכרם של האחים זלקינד בשנת 2023.