סגור
מנכ"ל סולאראדג' צבי לנדאו
צבי לנדו, מנכ"ל סולאראדג'. חשש שיבוצעו פיטורים נוספים (צילום: עמית שעל)

ניתוח
מחיקת שווי של 16 מיליארד דולר ופיטורים המוניים: מדוע השמש שקעה על סולאראדג'

חברת האנרגיה הירוקה, שהוכתרה ב־2022 לישראלית הגדולה בעולם מבחינת שווי, נכנעת למציאות. ירידת השווי והורדת יעד מחיר המניה הצטרפו לבעיית המלאים, ו־900 עובדים יפוטרו. גורמים המקורבים לחברה: אם לא יחול שינוי, יהיו עוד פיטורים

הרוח השלילית ממשיכה לנשב בסולאראדג'. החברה הישראלית שפועלת בתחום האנרגיה המתחדשת הודיעה אתמול על פיטורים של כ־900 עובדים, 550 מהם בישראל. מדובר על 16% מכוח האדם של החברה שמונה כיום כ־5,600 עובדים. מרבית המפוטרים בישראל יפוטרו ממטה החברה, שממוקם בסמוך להרצליה, וחלקם, בהם גם אנשי מו"פ, יפוטרו מהמפעל בציפורי. הפיטורים מצטרפים לסגירת הפעילות של סולאראדג' בתחום הרכבים החשמליים והמסחריים ולסגירת מפעל של החברה במקסיקו.
הקיצוצים הללו נתפסים בהנהלה הבכירה של סולאראדג' כהכרח. למעשה, ב־2023 החברה כבר התחייבה בפני העובדים שלא לבצע קיצוצים, אולם בסופו של דבר הירידה בביקוש למוצרים שלה ברבעונים האחרונים הכריעה את הכף. לפי גורמים המקורבים לחברה, סולאראדג' בנתה תוכנית עבודה שבבסיסה הכנסות של 700-600 מיליון דולר מדי רבעון. בשני הרבעונים האחרונים ההכנסות היו גבוהות יותר, אך החברה פספסה את התחזיות, וצף החשש שבעתיד הנראה לעין ההכנסות יהיו נמוכות מהנחת הבסיס. במקרה כזה, לדברי אותם גורמים, החברה תיאלץ לבצע קיצוצים נוספים.
"הכתובת היתה על הקיר ומומשה באיחור של כמה חודשים. שוק החשמל הסולארי מגיע לבגרות ושיעור החדירה הוא בין 5% ל־6% בארה"ב. בשיעורים כאלו כבר נוצרות בעיות על העומסים במערכת החשמל ובחלק מהמקומות בארה"ב יש עודף חשמל במשך היום וחסך בלילה. החשמל הסולארי עבר ממצב שמועיל לרשת הוא הופך לנטל על הרשת". אמר שחר כהן, מנהל קרן לוסיד אלטרנטיב, שבין היתר מבצעת שורטים על מניות טכנולוגיה כמו סולאראדג'.
לדברי כהן, "הנהלת סולאראדג' בנתה קיבולת ייצור גבוהה מאוד, אולם הביקושים ירדו. מדובר בתנועת מלחציים אכזרית מאוד על שיעורי הרווחיות". בנוסף המצב הפוליטי באירופה אינו צופה המשך מתן סובסידיות לחברה. "ממשלות ימין באירופה לא אוהבות את השיטה של מתן מענקים לשימוש באנרגיה סולארית. זה לא כלכלי ומהווה למעשה מימון של השכבה הענייה במדינה את צריכת האנרגיה של השכבה העשירה, ראינו את זה בהולנד עם שינוי השלטון".
כהן אופטימי לגבי המהלך האחרון של החברה "השוק יאהב את מה שהם עושים. פיטורים של 900 עובדים מהווים חיסכון של 150-100 מיליון דולר בשנה בהוצאות השכר. סולאראדג' טובה, אך לקחה פנייה לא נכונה עכשיו היא לוקחת צעד להתאים את מבנה ההוצאות שלה למבנה ההכנסות העתידי שלה". הקיצוצים האלו הם החוליה האחרונה בשרשרת האירועים השליליים שפוקדת את החברה: מניה שקורסת, אנליסטים שמורידים את מחירי היעד שלה, פרידה ממדד S&P 500 היוקרתי וצפי לביצועים חלשים.
מתחילת 2024 ירדה המניה של סולאראדג' ב־24%, לשווי של 3.9 מיליארד דולר בלבד - רחוק מאוד מהשיא שאליו הגיעה החברה באוגוסט 2022, אז שווי השוק שלה עמד על 20 מיליארד דולר, מה שהפך אותה אז לחברה הישראלית הגדולה במונחי שווי שוק. בעקבות הנפילה, אבל לא רק, בתחילת דצמבר האחרון הודיעה עורכת המדדים S&P Global שסולאראדג' תצא ממדד S&P 500, שנתיים לאחר שהצטרפה אליו תוך שהיא עושה היסטוריה בכך שהיתה לישראלית הראשונה שהצטרפה אליו. כל אלו הם במידה רבה תוצאה של הריבית הגבוהה, רגולציה ושל הצטברויות מלאים אצל לקוחות.
סולאראדג' מייצרת מערכות לניהול מערכות סולאריות. היא מוכרת אותן הן לחברות אנרגיה מתחדשת שמקימות פרויקטים גדולים, והן ללקוחות פרטיים שמתקינים מערכת סולארית על גג הבית שלהם. הריבית היא שחקן מפתח בשוק, משום שחברות האנרגיה המתחדשת נוהגות להקים פרויקטים במימון של כ־80%, בשל העלויות הגבוהות של כל פרויקט, וגם הלקוחות הפרטיים נוהגים לבצע את הקמת המערכת הביתית באמצעות אשראי. את ההלוואות מחזירים הלקוחות הביתיים באמצעות מכירת עודפי החשמל שמייצרת המערכת שלהם לרשת החשמל הארצית. לכן, כשהריבית עולה, הנטל על מקימי המערכות הסולאריות גדל בצורה משמעותית.
מאז אמצע 2022 ועד היום הריבית בארה"ב זינקה בצורה דרמטית, משיעור אפסי ל־5.5%. מכיוון שמחצית מהפעילות הסולארית של סולאראדג' היא בארה"ב, הדבר משמעותי מאוד עבורה, שכן הביקוש למערכות סולאריות צנח דרמטית ואיתו גם הביקוש לפתרונות אופטימיזציה וניהול מערכות, כמו אלו שמייצרת סולאראדג'.
בחודש שעבר נדמה היה שייסורי הריבית מגיעים לקיצם. הבנק המרכזי האמריקאי, הפדרל ריזרב (הפד) החליט אמנם להותיר את הריבית ברמתה הגבוהה, אולם הנגיד ג'רום פאוול אותת לשוק שיתכנו שלוש הורדות ריבית במהלך 2024. וכך סולאראדג', שמנוהלת על ידי צבי לנדו, זינקה ב־32% ביום אחד, והמתיקה מעט את הגלולה המרה שהמשקיעים סופגים. בדומה לה זינקו גם חברות אחרות שפועלות בתחום, דוגמת המתחרה הגדולה אנפייז, שגם המניה שלה היא אחת החבוטות בוול סטריט.
בנוסף לנטל הריבית, ב־2023 נכנסו לתוקף תקנות חדשות בקליפורניה שהפחיתו את התעריף שמקבלים בעלי מערכות סולאריות פרטיים בעד 75%. הדבר פגע גם כן בביקוש למערכות האלו. מדובר על מערכות סולאריות נטולות מתקני אגירה. סולאראדג' מוכרת גם מתקנים כאלה, אך אלו לא נפוצים בקרב לקוחות פרטיים בשל המחיר שלהם.
גם באירופה - שוק יעד משמעותי עבור סולאראדג' - היא מתמודדת עם קשיים. עם פרוץ המלחמה בין רוסיה לאוקראינה בפברואר 2022, שהובילה לזינוק במחירי האנרגיה המסורתית, הביקוש לאנרגיה מתחדשת זינק. בהתאם, רבים הצטיידו בצורה מסיבית בציוד להקמת מתקנים סולאריים. הדבר הוביל להצטברות מלאים משמעותית, מה שהוביל לירידה בהזמנות מסולאראדג'.
ואכן, במהלך השנה החולפת ניתן לראות ירידה בביצועים הפיננסיים של סולאראדג'. אם ברבעון הראשון הרווח הנקי עמד על 139 מיליון דולר, הרי שברבעון השני הוא ירד במעט ל־119.5 מיליון דולר ובשלישי היא כבר עברה להפסד של כמעט 62 מיליון דולר, וזאת בהשוואה לרווח נקי של 16 מיליון דולר לעומת הרבעון המקביל. גם ההכנסות ברבעון השלישי (725 מיליון דולר) היו נמוכות משל התקופה המקבילה (837 מיליון דולר). אף שברבעון השלישי סולאראדג' עמדה בתחזיות של עצמה, היא הנמיכה אותן דרמטית באוקטובר, ןמחיר המניה צנח ב־12% באותו יום.
גם אנליסטים שמסקרים את סולאראדג' אינם אופטימיים ברובם. החודש הוריד בנק ברקליס את מחיר היעד של המניה מ־74 דולר ל־50 דולר בלבד, נמוך מהמחיר הנוכחי של המניה שעומד על 69.1 דולר. ברקליס החל את מסע ההורדות למניית החברה באוקטובר אז הוריד את המחיר מ־274 דולר ל־152. מנגד, בנק אוף אמריקה סיפק המלצת קנייה למניה באוגוסט, חרף הירידות החדות, ותיאר את המצב כ"אסטרטגיה נכונה, תנאים לא טובים".
סולאראדג' הוקמה ב־2006 על ידי חמישה יוצאי חיל המודיעין: גיא סלע, ליאור הנדלסמן, יואב גלין, מאיר אדסט ועמיר פישלוב. אלו המציאו ממיר ממיר זרם ישר מפאנלים סולאריים לזרם חילופין, שמגדילה את יעילות הפאנלים הסולאריים. ב־2015 החברה הונפקה בארה"ב לפי שווי של 704 מיליון דולר, ובדצמבר 2021, כשהשווי שלה הגיעה ל־16 מיליארד דולר, הוחלט על הכנסתה למדד הדגל בארה"ב - S&P 500 - שכולל את 500 החברות הציבוריות הגדולות ביותר שנסחרות בארה"ב, תחת עמידה בכמה קריטריונים, בהם 4 רבעונים רצופים של רווח נקי. הרשימה נקבעת על ידי ועדה של S&P, שהודיעה בתחילת דצמבר, כאמור, על הוצאת סולאראדג' מהמדד. כך שאם לא מחשיבים את פאלו אלטו כחברה ישראלית, אלא כחברה הקשורה לישראל (Israel related), כיום אין במדד היוקרתי חברה ישראלית.