בלעדירשות התחרות בודקת אם רן שלח מקרן נוי פעל באופן פסול במכרז אשכול
בלעדי
רשות התחרות בודקת אם רן שלח מקרן נוי פעל באופן פסול במכרז אשכול
הרשות בודקת אם שלח, מנהל־שותף בקרן נוי, הפעיל לחצים פסולים על המממנים של קבוצת דליה, שניצחה את נוי ו־OPC במכרז לרכישת תחנת הכוח. בבסיס הבדיקה: ציטוט של שלח בפרוטוקול ועדת המכרזים, לפיו יסכל את המימון לדליה
המכרז הענק למכירת תחנת הכוח אשכול היה רווי מאבקים, כוח ואמוציות, וחולל לא מעט דרמות. כעת נדמה שהוא מייצר דרמה נוספת. לכלכליסט נודע כי רשות התחרות, שבראשה עומדת מיכל כהן, החלה בבדיקה הנוגעת לרן שלח, מנהל־שותף בקרן נוי, שהיתה חלק מאחת הקבוצות שהתמודדו על רכישת תחנת הכוח ‑ שנמכרה במסגרת הרפורמה במשק החשמל ‑ מידי חברת החשמל.
הרשות בודקת אם שלח גילה מעורבות פסולה, או הפעיל לחצים פסולים על הגורמים המממנים של דליה אנרגיה – מי שזכתה במכרז בסופו של דבר – במטרה להכשיל את זכייתה. הרשות תישאלה ותיחקרה כבר מספר גורמים שהיו מעורבים במכרז, כאשר החשדות הנבדקים הם הפרעה להליך המכרזי, יצירת "שולחן עגול" לגופים מוסדיים והתערבות בעבודה של גוף מפוקח.
בבסיס הבדיקה עומדת, בין היתר, התבטאות של שלח בפי ועדת המכרזים של חברת החשמל, לפיה הוא ידע מראש שקבוצת המממנים של דליה, בראשות בנק הפועלים, לא תעניק לה את המימון הדרוש לרכישת אשכול, ולכן היא לא תוכל לממש את זכייתה במכרז המקורי.
הגדולה מבין התחנות שנמכרו ע"י חברת החשמל
במרץ 2023 יצא לדרך המכרז הגדול ביותר למכירת תחנת כוח של חברת החשמל – המכרז למכירת תחנת הכוח אשכול. במסגרת הרפורמה במשק החשמל, שיצאה לדרך ב־2018, חברת החשמל נדרשה למכור ארבע תחנות כוח, וזאת כדי להפחית את הנתח שלה במקטע ייצור החשמל.
אשכול היא הגדולה מבין התחנות שחברת החשמל נדרשה למכור. מדובר בתחנה בעלת כוח יצור של 1.6 ג'יגה־ואט. ביוני 2023, כשנפתחו מעטפות המכרז, היממה הקבוצה שהורכבה מדליה אנרגיה, שבשליטת משק אנרגיה, וחברת תעבורה של משפחת לבנת את השוק המקומי כשהציעה סכום אסטרונומי של 12.4 מיליארד שקל עבור התחנה, פער גדול ביחס לקבוצה שהגיעה למקום השני – קבוצה שהורכבה מקרן נוי וחברת האנרגיה OPC שבשליטת עידן עופר – שהציעה 7.1 מיליארד שקל. בשוק העריכו שהמכרז יסגר סביב המחיר שהגישו נוי ו־OPC.
הפער הגדול במחיר יצר גלי הדף משמעותיים. ראשית, תעבורה החליטה לפרוש מהקבוצה, ודליה נותרה לבדה בעסקה. שנית, קבוצת הגופים המממנים של דליה אנרגיה בראשות בנק הפועלים נאלצה לחזור בה, כשבנק הפועלים הסביר שהפער הגדול בהצעות לא מאפשר לו לעמוד מאחורי המימון המוצע, הגם שבהערכת השווי שערך הבנק המחיר של התחנה היה גבוה מ־7 מיליארד שקל. בשל נסיגת הגורמים המממנים, דליה אנרגיה פנתה לוועדת המכרזים וחברת החשמל בסוף יוני בבקשה להפחית את המחיר, תוך שהיא מבהירה שתוכל לשלם 9.1 מיליארד שקל עבור התחנה.
יומיים לאחר מכן, נוי ו־OPC פנו לוועדת המכרזים בבקשה לפסול את הזכייה של דליה, בטענה שהבקשה להפחתת מחיר שקולה לוויתור על הזכייה, ולהכריז עליהן כזוכות במכרז, בהיותן "כשיר שני" – כלומר, קבוצה שתוכל לזכות במכרז אם מסיבה כלשהי הזוכה לא יוכל לממש את זכייתו, או יפר את הצעתו. לפי OPC ונוי, הבקשה להפחה במחיר עונה על הקריטריונים האלו.
בתגובה, קבוצת דליה שיגרה מכתב תלונה באמצעות משרד גולדפרב זליגמן, שבו טענה כי שלח אמר לוועדת המכרזים אחרי זכייתה של דליה במכרז כי "אני אומר לכם, בנק הפועלים הבטיח לי שהוא לא ייתן לדליה הצעה יותר טובה מההצעה שהוא נתן לנו. דליה לא תעמוד בהצעה שלה. ואתם יודעים איך אני יודע? בגלל שמי שאמור לממן אותה הם גם גופים מוסדיים וגורמים שהם בעלים בקרן נוי, ואני לא אתן להם לממן את דליה". הדברים הופיעו בפרוטוקל ועדת המכרזים ואילצו את בנק הפועלים לדחות את האמירות כאילו החלטת הבנק התקבלה בהשפעת שלח. גם נוי טענה כי הדברים בפרוטוקול אינם מדוייקים.
חודש לאחר מכן, ועדת המכרזים הודיעה שהחליטה לבטל את המכרז ולצאת למכרז חדש, כאשר כל מי שהשתתף במכרז הראשון יוכל להשתתף גם במכרז השני, אלא שהפעם גם יהיה מחיר מינימום – 9.1 מיליארד שקל, המחיר המקסימלי שאותו הצהירה דליה בפני ועדת המכרזים שתוכל לשלם.
בעקבות ההחלטה הזו, חודש לאחר מכן, נוי ו־OPC עותרות ב־28 באוגוסט לבית המשפט בבקשה לכפות את פסילת הזכייה של דליה אנרגיה במכרז ולהכריז עליהן כזוכות. ב־18 בספטמבר 2023 בית המשפט דחה את העתירה, ונוי ו־OPC החליטו לא לעתור לבית המשפט העליון, מה שאיפשר למכרז לצאת לדרך, והוא נסגר כשהוגשה הצעה אחת בלבד – זו של דליה אנרגיה, שנקבה במחיר של 9.1 מיליארד שקל. העסקה הושלמה ביוני האחרון, כשאת המקום של תעבורה תופסים ג'ורג' חורש, שבעצמו מחזיק בחלק ממניות דליה, וצבי ברק.
השופט: "התנהלות לא ראויה לכאורה"
השופט קובי ורדי מבית המשפט המחוזי בת"א דחה את העתירה והטיח בנוי ו־OPC ביקורת קשה, בדגש על שלח, וזאת בשל הדברים שאמר, שנרשמו בפרוטוקול של ועדת המכרזים. דליה אנרגיה טענה בבית המשפט כי נוי, ובעיקר שלח, הפעילו לחץ אדיר על הגורמים המממנים של דליה על מנת שלא יעמידו לה את המימון, בטענה שדליה הציעה מחיר מופרז, כפי שמשתקף בפער שבין ההצעות שלה ושל נוי ו־OPC.
שלח הכחיש שאמר את הדברים, אך השופט דחה את ההכחשה: "לא ניתן להתעלם מההתנהלות הלא ראויה לכאורה של העותרת (קבוצת נוי ו־OPC, ג"ח), לגבי תיאור מערכת הלחצים שהופעלה על הגורמים המממנים, שבאה לידי ביטוי בדברי מנהל קרן נוי, מר רן שלח, שאמר את הדברים שיצוטטו על ידי מיד בפרוטוקול הדיון שנרשם על ידי עורך הדין ליאור מימון, הבקי מאוד בדיני מכרזים ובנבכי חברת החשמל, כאשר חזקה שהפרוטוקול שרשם עו"ד מימון משקף את הדברים שנאמרו, והדבר לא נסתר על ידי העותרת, שמנסה להתנער ולגמד את האמור, ולהתנער מהדברים החמורים שנאמרו, שלשיטת דליה אף מהווים 'אקדח מעשן', ואכן נראה שמדובר לכאורה בדברים לא ראויים וחמורים". השופט פירט את הדברים שאמר שלח בדיון בפרוטוקול, שהופיעו גם במכתב של גולדפרב זליגמן, וקבע כי "מדובר בדברים חמורים הנוגעים לסיכול המימון לדליה, הנאמרים באופן מפורש".
כאמור, כעת גם רשות התחרות בודקת את הדברים, אם ואילו פעולות נעשו בפועל על ידי שלח במטרה ללחוץ על הגופים המממנים של דליה כדי לסכל את הזכייה שלה.
נוי: "לא מכירים בדיקה, פועלים על פי דין"
נוי היא קרן השקעה בתשתיות שהוקמה ב־2011 על ידי פיני כהן, גיל-עד בושביץ ושלח. הקרן גייסה יותר מ־9 מיליארד שקל בארבע קרנות, ועל המשקיעים שלה נמנים המוסדיים הגדולים בישראל, דוגמת כלל ביטוח, מנורה מבטחים ואלטשולר שחם.
ברשות התחרות סירבו להגיב. מקרן נוי נמסר: "איננו מכירים בדיקה של רשות התחרות בנושא. הקרן פעלה ופועלת מאז ומעולם בהתאם לחוק ועל פי כל דין".