תיאבון גדול לעסקאותהירושה של זלקינד כבר הניבה לבניו רווח של 2 מיליארד שקל
תיאבון גדול לעסקאות
הירושה של זלקינד כבר הניבה לבניו רווח של 2 מיליארד שקל
דני ומייקי זלקינד ירשו את השליטה באלקו ב־2018 ומאז פתחו במסע רכישות, בעיקר דרך החברות־הבנות, שקשר את שמם לכל עסקה גדולה בשוק. את הרבעון הראשון, מהטובים בתולדותיה, סיימה אלקו בעלייה של 66.5% ברווח הנקי. המניה זינקה בתקופתם פי 2.5
האחים דני ומייקי זלקינד, בעלי השליטה בחברת האחזקות אלקו (65.5%), נהפכו בתקופה האחרונה לשם שאי אפשר לחמוק ממנו.
החברות בשליטתם יצאו למסעי רכישות, ושמם נקשר בכל עסקה גדולה במשק. אלקו החזקות, שאותה ירשו מאביהם גרשון זלקינד, היא כיום אחת מחברות האחזקה הגדולות במשק, ונדמה שתיאבון הזלקינדים לעסקאות רק גדל.
במידה רבה, מדובר בהליכה נגד הזרם, שכן מאז נחקק חוק הריכוזיות התכווצו חברות האחזקה נוסח אי.די.בי שהיתה בשליטת נוחי דנקנר ונהפכו משמעותיות פחות, ובמקביל הלך וגדל מספרן של חברות המתנהלות ללא גרעין שליטה. למעשה, החלק המרכזי ממה שהיה אימפריית אי.די.בי — דיסקונט השקעות (דסק"ש), שמחזיקה בשליטה בחברות סלקום ונכסים ובניין — עתיד גם הוא להגיע בקרוב מאוד לידי האחים זלקינד.
מסע הרכישות של האחים, לצד השבחת נכסים קיימים ומימושים, הניב להם הרבה מאוד כסף. מאז קיבלו את השליטה באלקו, בינואר 2018, ועד היום, הרווח הכולל שלהם הוא 2.1 מיליארד שקל.
בתחילת 2018 קיבלו לידיהם האחים את המניות של אביהם גרשון, שנפטר ארבעה חודשים קודם לכן. שווי המניות באותה עת עמד על 1.3 מיליארד שקל. מאז, בזכות המהלכים העסקיים הרבים שביצעו, הגיע שווי המניות שלהם ל־3.34 מיליארד שקל.
כלומר, מדובר ברווח על הנייר של 1.95 מיליארד שקל. לכך יש להוסיף את הדיבידנדים שחילקה אלקו בתקופה הזו, המסתכמים ב־160 מיליון שקל, ש־40 מיליון שקל מתוכם הוכרזו במהלך הרבעון הראשון של השנה הנוכחית, שאת תוצאותיו פרסמה אלקו אתמול.
החלק של האחים בדיבידנדים עומד על כ־105 מיליון שקל. בנוסף, מאז שנהפכו לבעלי שליטה בחברה, מכהנים דני ומייקי כמנכ"לים משותפים באלקו, והשכר הכולל שמשכו מאז מסתכם ב־26 מיליון שקל, בחלוקה שווה. כך שבסך הכל, הרווח הכולל שלהם מירושת אביהם עומד עד כה על 2.1 מיליארד שקל.
תחת שליטת האחים זלקינד הכפילה מניית אלקו את שווייה פי 2.5, וזאת בפרק זמן של 3.5 שנים. מדובר בפרק זמן דומה לזה שבו המניה הכפילה את מחירה תחת שליטת זלקינד האב, בין אוקטובר 2015 לינואר 2018, אז עברה השליטה רשמית לבניו.
שליטה ב־4 חברות ציבוריות
אלקו שולטת בארבע חברות ציבוריות: אלקטרה (48.5%), העוסקת בין היתר בהקמת פרויקטי תשתית בארץ ובחו"ל; חברת הנדל"ן המניב אלקטרה נדל"ן (59.6%), שעוסקת בעיקר בתחום מקבצי הדיור בארה"ב; אלקטרה מוצרי צריכה (47.8%), המייצרת ומשווקת מוצרי צריכה ומחזיקה גם ברשתות קמעונאיות בתחום; וחברת סופרגז (61.7%), הפועלת בעיקר בתחום שיווק והפצת גז בישול ביתי. בנוסף, מחזיקה אלקו גם בפעילות פרטית בחברת תיאטרון החלומות, המפעילה בתי קולנוע ברחבי הארץ.
מדו"חות אלקו לרבעון הראשון עולה כי הכנסות החברה עלו ב־11.4% לעומת הרבעון המקביל ב־2020 והסתכמו ב־2.92 מיליארד שקל. הרווח התפעולי זינק ביותר מ־40% והסתכם ב־155 מיליון שקל, ושורת הרווח הנקי השתפרה ב־66.5% והסתכמה ב־167.5 מיליון שקל. במונחי רווח נקי, מדובר ברבעון הראשון הטוב ביותר בתולדות החברה ואחד הרבעונים החזקים שלה.
כאמור, ההשבחה נעוצה, בין היתר, במסע ההתרחבות המסיבי של אלקו. אלא שבמקביל לרכישות הרבות (ראו פירוט בהמשך), החוב של אלקו דווקא התכווץ.
אם ב־2015 החוב סולו נטו של החברה עמד על 1.1 מיליארד שקל, הרי שנכון לסוף מרץ השנה עומד חוב זה על 73 מיליון שקל, ומאז המשיך לרדת, כשנכון לאמצע מאי החוב הזה הוא 68 מיליון שקל.
מנגד, החוב הכספי המאוחד נטו עומד על 1.9 מיליארד שקל – עלייה של 58% בהשוואה לחוב מאוחד נטו של 1.2 מיליארד שקל בסוף 2020.
רמת המינוף (יחס חוב פיננסי ל־CAP) במאזן המאוחד של אלקו עלתה מ־28.6% לשיעור של 37.6%. כלומר, הרכישות נעשות באמצעות מינוף של החברות־הבנות. ואכן, את רוב הרכישות ביצעה הקבוצה דרך החברות־הבנות שלה, אם כי חלקן בוצעו גם באמצעות אלקו עצמה.
בדרך ל־30% מדסק"ש
בנובמבר 2019 השלימה אלקו את רכישת סופרגז מקבוצת עזריאלי תמורת 817 מיליון שקל, ומאז הונפקה החברה בבורסה. חלק מהעסקה הושת על סופרגז עצמה, שקיבלה אשראי בהיקף של 320 מיליון שקל מהבנקים וכנגדו הועמדו מניות סופרגז. רכישה משמעותית נוספת היתה של רשת בתי הקולנוע גלובוס מקס, שקרסה ב־2017, טרם העברת השליטה לידי האחים.
בימים אלה נמצאת אלקו בשלבי רכישה משמעותית של כמעט 30% ממניות דסק"ש, צעד שאושר באפריל בידי הממונה על התחרות, ואשר עלותו 400 מיליון שקל. מכיוון שבקופת אלקו 1.2 מיליארד שקל במזומן, לא צפויה להיות לה בעיה משמעותית למימון העסקה הזו.
באמצעות אלקטרה מוצרי צריכה נמצאת החברה במשא ומתן מתקדם להשלמת הרכישה של רשת השיווק יינות ביתן, לאחר אור ירוק שהתקבל מבית המשפט מוקדם יותר החודש, וזאת תמורת 193 מיליון שקל. בנוסף היא רכשה את יבואנית ציוד הספורט והמחנאות של המותג קולומביה, חברת סער א.ת יזמות ומסחר, תמורת 85 מיליון שקל.
באמצעות חברת אלקטרה נרכשה החודש פעילות אגד תעבורה תמורת 200 מיליון שקל. אלקטרה מתרחבת בתחום התחבורה בארץ, ומוקדם יותר השנה רכשה את השליטה בחברת אמנון מסילות, המחזיקה בחברת האוטובוסים אפיקים, תמורת 79 מיליון שקל. כמו כן רכשה אלקטרה את השליטה (56%) בחברה הניו־יורקית F.W Sims לעבודות מיזוג אוויר תמורת 67 מיליון שקל.
בצד המימושים הבולטים בקבוצה אפשר למנות את מכירת האחזקה של אלקטרה בחברת הסלולר גולן טלקום בשנה שעברה תמורת 650 מיליון שקל, לאחר שנרכשה ב־2017 תמורת 350 מיליון שקל. מימוש בולט אחר, קודם לקבלת השליטה של האחים על אלקו, היה של רשת הקמעונאות והמוצרים לבית אייס, שנמכרה ב־190 מיליון שקל בשנת 2017 לאחר שנקנתה תמורת 129 מיליון שקל ב־2012.