סגור
מטה אנבידיה בטאיפיי טייוואן
מטה אנבידיה בטאיפיי, טייוואן (צילום: I-Hwa Cheng/Bloomberg)

אנבידיה זינקה השנה ב-180%, אז מדוע רוב החברות שסומנו כמרוויחות מהבינה המלאכותית ירדו?

יותר ממחצית המניות הנכללות ב"סל מנצחי ה-AI" של סיטיגרופ שזינקו אשתקד רשמו השנה ירידות; "אנבידיה סיפקה תוצאות בשורה התחתונה. הרף בעונת הדו"חות גבוה למדי, ומי שפספס נפגע"; סיילספורס ירדה מתחילת השנה ב-12%, אינטל נפלה ב-39% ואדובי מחקה 12.5%

הבהלה ל-AI עדיין נמשכת, אך נראה כי בעוצמה פחותה, דבר הבא לידי ביטוי בכך שמרבית המניות שלקחו חלק בטירוף של השנה שעברה סביב AI, רשמו ירידות השנה. המגמה הזו קרוב לוודאי מצביעה על כך שהמשקיעים מנסים לברור את המוץ מהתבן בקרב החברות שטוענות להיות המטיבות הגדולות של טרנד הבינה המלאכותית.
ראלי מאסיבי במחירי מניות של חברות מתוקשרות כמו אנבידיה, שרק השבוע הפכה לחברה הנסחרת בעלת השווי הגבוה בעולם, עורר דיון מתפתח סביב השאלה האם שוק ההון האמריקאי מונע על ידי התלהבות ספקולטיבית. אולם, הירידות האחרונות של עשרות מניות שהרוויחו מאותה התלהבות ראשונית מצביעות על כך שהמשקיעים מתחילים להסתכל מעבר להצהרות האופטימיות של החברות ובודקים אם הן גם יכולות לגבות אותן בהוכחות.
"AI הוא עדיין סיפור גדול, אבל מי שלא מציג הוכחות ייפגע", אמר סטיוארט קייזר, מנהל אסטרטגיית המסחר במניות בסיטיגרופ. "כבר לא מספיק רק להגיד AI 15 פעמים".
בסביבות 60% מהמניות הנסחרות במדד S&P 500 אמנם רשמו השנה עליות, אך יותר ממחצית המניות הנכללות ב"סל מנצחי ה-AI" של סיטיגרופ – מדד המבוסס על שמות החברות שעוררו הכי הרבה התרגשות בקרב לקוחות הבנק בשנה שעברה – רשמו השנה ירידות. לשם השוואה, יותר מ-75% מהחברות שבמדד הזה התחזקו ב-2023.
קרנות השקעה, שניסו לזהות מגוון רחב של חברות המרוויחות מהטרנד, דיווחו על נתונים דומים. כך, יותר ממחצית המניות בתעודת הסל של חברות רובוטיקה ובינה מלאכותית של בלאקרוק, של קרן ההשקעות ב-AI ובדור הבא של תוכנה של אינווסקו, ושל קרן הסל של בינה מלאכותית ורובוטיקה של נקסט ג'ן ונאסד"ק, רשמו השנה ירידות.
"המשקיעים מסתכלים יותר לעומק על הרווחים של החברות העוסקות ב-AI", אמרה מונה מהאג'אן, אסטרטגית השקעות בכירה באדוארד ג'ונס. "מה שמבדיל את אנבידיה הוא שהיא סיפקה תוצאות בשורה התחתונה, הציגה נתונים ממשיים".
השווי של אנבידיה יותר מהוכפל השנה, זאת לאחר ששולש ב-2023, ושווי השוק שלה טיפס ל-3.35 טריליון דולר, יותר משל אפל ומיקרוסופט. עם זאת, הביקוש למעבדים הגרפיים שהיא מייצרת הוא כל כך גבוה שאם יחושב כמכפיל של המכירות לאורך 12 החודשים האחרונים, יתברר כי המניה דווקא זולה יותר מכפי שהייתה בתקופה זו בשנה שעברה.
לעומת זאת, חברות טכנולוגיה כמו סיילספורס (ירדה מתחילת השנה ב-12%), אינטל (נפלה ב-39%) ואדובי (מינוס 12.5%), ששווי השוק שלהן כעת נמוך בהרבה משל אנבידיה, אך עדיין מקוטלגות כמניות של חברות גדולות, נפלו בחדות לאחר שרשמו עליות בשנה שעברה. מנגד, arm זינקה ב-131%.
"בסקטור הטכנולוגיה הרף בעונת הדו"חות הוא גבוה למדי, ומי שפספס את הרף הזה נפגע", הוסיף קייזר. סיילספורס לדוגמה חוותה את הירידה היומית החדה ביותר ב-20 שנים במחיר המניה שלה לאחר שבחודש שעבר פרסמה עדכון רבעוני מאכזב.
אף שרבים מתייחסים לשינוי המגמה הזה כסימן לחזרה לרציונליות, רוב ארנו, יו"ר חברת ניהול הנכסים Research Affiliates טוען כי מבחינתו זה נראה כמו בועה קלאסית. "אחד הדברים בנוגע לבועה קלאסית היא ששחקנים קטנים יותר מתפוגגים לפני שהגדולים מתחילים להיפגע", הסביר. ארנו הדגיש כי הוא אמנם מאמין בהשפעה ארוכת הטווח של AI, אך הוסיף כי "הרבה מהיתרונות יגיעו באופן הדרגתי, והשוק מתמחר כאילו זה קורה באופן מיידי".