סגור

"לבורסת ת"א חשוב יותר מי יושב בבית הלבן מאשר שינוי במשרד הביטחון"

המדדים באחוזת בית נראו אדישים לדרמה הפוליטית של הדחת שר הביטחון באמצע המלחמה, בהשפעת העליות בוול סטריט, שם הניצחון של דונלד טראמפ נתפס כחדשות טובות למגזר העסקי; עם זאת, תשואות האג"ח הארוכות של ארה"ב עלו בחדות על רקע ההערכה שהמדיניות הכלכלית של טראמפ כנשיא תעמיק את הגירעון  

המסחר בבורסת בת"א נפתח אתמול לאחר חצי יממה דרמטית שבמהלכה ראש הממשלה בנימין נתניהו הדיח את שר הביטחון יואב גלנט מתפקידו בעיצומה של מלחמה מרובת חזיתות, ולאחר שהתברר כי דונלד טראמפ, המועמד הרפובליקני לנשיאות ארה"ב, ניצח ניצחון מוחץ במרוץ את סגנית הנשיא הדמוקרטית קמלה האריס, והוא ישוב לבית הלבן בינואר.
חרף הדרמות הפוליטיות האלו, בורסת ת"א הגיבה כמעט באדישות, כשמדד ת"א־125 ומדד ת"א־35 עולים בשיעור זניח של 0.2%—0.3%.
"מה שראינו אתמול בבורסת ת"א זה שילוב של שפיכת שני דליים של מים על ראשי המשקיעים, אחד קרים ואחד חמים. מצד אחד האירוע של גלנט, שהוא דרמה פוליטית מקומית, ומהצד השני הניצחון של טראמפ, שגרר עליות בשווקים בארה"ב. בסופו של דבר יש הרבה חברות גלובליות ודואליות בבורסת ת"א, ולכן ההשפעה של זהות היושב בבית הלבן בוושינגטון היא משמעותית עבורן יותר משינוי פרסונלי במשרד הביטחון בירושלים", אמר לכלכליסט יניב פגוט, סמנכ"ל בכיר ומנהל מחלקת המסחר בבורסה.
גם אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות מיטב, סבור כי ההשפעה של הדחת גלנט על השוק המקומי היא מינורית יחסית: "האירועים הפוליטיים בשנתיים האחרונות, מאז שהחלה החקיקה המשפטית השנויה במחלוקת, שידרו לשוק הרבה חוסר ודאות, וזו השפעה לא חיובית.
"שלשום קיבלנו תוספת לאותה חוסר ודאות ואי־יציבות שנושבת מהמערכת הפוליטית. הדרמה הפוליטית אמנם כיכבה בכותרות, אבל ההשפעה שלה בעת הזו על השוק המקומי היא משנית. בסוף מה שקובע לאן פניו של השוק פה אלו ההתפתחויות הנוגעות למלחמה. השוק שלנו הרבה יותר ממוקד במה שקורה בגזרה הביטחונית".
מנגד, ההשפעה של אירועי היממה החולפת על שווקי העולם הייתה הרבה יותר מורגשת. הניצחון של טראמפ נתפס כבשורה חיובית והשווקים עלו בתגובה. החוזים העתידיים בוול סטריט החלו לעלות עוד לפני המסחר בעד 2%, ובפתיחת המסחר מדד S&P 500, מדד הדגל האמריקאי, עלה גם כן.
העליות בשווקים בארה"ב הן תוצאה הן של ההנחה כי טראמפ לא ינקוט במדיניות קשוחה מול וול סטריט, ושהוא פרו־עסקים וקפיטליסט מושבע, אבל גם מעצם העובדה שהניצחון שלו הוא חד־משמעי. טרם הבחירות, בשוק חששו מלהיקלע למצב של חוסר ודאות, כשאין מנצח ברור וכל צד טוען שהוא זה שניצח, תוך הטחת האשמות בזיופים, מה שהיה גורר התגוששות משפטית ארוכה ומייצר לשוק את הדבר השנוא עליו — אי־ודאות.
"לא רק שטראמפ ניצח באופן מובהק, הרפובליקנים גם זכו בשליטה בבית הנבחרים, מה שאומר שטראמפ יוכל ליישם את האג'נדה שלו בקלות יחסית", אמר לכלכליסט יובל באר אבן, מנהל השקעות עמיתים במגדל ביטוח. זבז'ינסקי הוסיף כי "להערכתי, העליות שאנו רואים בשוק האמריקאי הן פחות תוצאה של הצפי בנוגע למדיניות העסקית של טראמפ כנשיא, ויותר תוצאה של הסרת החשש מכך שאם הדמוקרטים היו זוכים, הם היו מקדמים צערים שפוגעים בכלכלה".
"ההשפעה של המדיניות העתידית הצפויה של טראמפ על החברות הכלולות במדד S&P 500 עשויה להיות חיובית, וצריך לשקול אם להסיט כעת השקעות משווקים אחראים לשוק האמריקאי. אם כי צריך לזכור שיש פערים בין הציפיות וההבטחות למה שקורה בפועל", אמר באר אבן. לשאלה אם הדבר מצדיק את הנהירה של החוסכים הישראלים להשקעה במסלולים שעוקבים אחרי מדד הדגל האמריקאי השיב באר אבן כי "זה אמנם מדד מצוין להשקיע בו, אבל יש לי ביקורת כלפי ההחלטה להשקיע את כל כספי הפנסיה במדד אחד, שמוטה מאוד כלפי מניות הטכנולוגיה. לטעמי, מי ששונא סיכון או נמצא קרוב לגיל פנסיה, צריך לחשוב על כך לעומק. בנוסף, אם טראמפ יכפה על ישראל לסיים את המלחמה, אנחנו נראה מהלך משמעותי של התחזקות השקל, וזה יפגע בתשואה של החוסכים באפיק הצמוד ל־S&P 500".
ראלי נרשם גם בשוק המטבעות הקריפטוגרפיים, כשהביטקוין זינק בכ־6.5% לכ־74 אלף דולר, וזאת על רקע אמירות של טראמפ בקמפיין שהוא יהפוך את ארה"ב לממלכת המטבעות הקריפטוגרפיים. גם מניית DJT, החברה שבאמצעותה נסחרת הרשת החברתית שייסד טראמפ, זינקה בקרוב ל־30%.
מנגד, שוק האג"ח הממשלתיות האמריקאי הגיב בשלילה לבחירתו של טראמפ. התשואה על האג"ח של ממשלת ארה"ב ל־10 שנים עלתה מ־4.26% ל־4.45%. בכל הנוגע לאג"ח, ככל שהתשואה עולה, פירוש הדבר הוא שהמשקיעים רואים יותר סיכון בחוב של אותה מדינה. במקרה של ארה"ב, המשקיעים כעת חוששים מכך שהמדיניות הכלכלית של טראמפ תוביל להגדלת הגירעון, מה שיבוא לידי ביטוי בהגדלת חוב מצד ארה"ב.
תשואות גבוהות אמורות, תיאורטית, לתמוך גם בריבית גבוהה יותר, וזו אחת הסיבות לכך שגם הדולר התחזק אתמול אל מול סל המטבעות בכ־1.8%. התחזקות הדולר היא גם תוצאה של ההערכה בשוק כי טראמפ יצליח לספק רוח גבית לכלכלה האמריקאית.
"מה שאנחנו רואים בשווקים כעת זה סוג של אופוריה שלהערכתי תחזיק רק לטווח הקצר. כי בטווח הבינוני האתגרים נשארו אותם אתגרים. טראמפ הוא אמנם דמות לא צפויה, אבל מהדברים שהוא אמר לאורך הקמפיין, ומהדברים שעשה בקדנציה הקודמת, אפשר לדעת על מה הוא שם דגש. הוא נותן דגש ללאומנות, והוא עשוי לחדש את הטלת והעלאת המכסים, תוך שהוא מכוון את האש לסין. זה עלול להוביל למלחמת סחר חדשה, ובמעגל כזה של מלחמה כלכלית אין מנצחים.
קרן המטבע הבינלאומית כבר העריכה שסיטואציה כזו עשויה לחתוך את התוצר העולמי בטווח הארוך בכ־7%, וזו פגיעה כלל־עולמית. כשמוסיפים לזה מתן תמריצים להשבת מפעלים לארה"ב, שבה העסקת עובדים היא יקרה יותר בהשוואה לסין והודו, מקבלים משוואה שעשויה להביא לכך שהאינפלציה תעלה שוב והריבית תרד בקצב איטי יותר. זה חלק מהחשש שאנחנו רואים בשוק האג"ח, שהתשואות בו עלו בכ־20 נקודות בסיס בתגובה לבחירה בטראמפ", אמר דן אליס, מנהל תחום המחקר בבנק הבינלאומי.
הריבית בארה"ב אמנם נמצאת במגמת ירידה, והיום הבנק המרכזי האמריקאי, הפדרל ריזרב (הפד), אף צפוי להוריד אותה שוב. השאלה היא מה יקרה בהמשך לאור החשש שהמדיניות של טראמפ תוביל לחזרתה של האינפלציה. "השווקים יהנו לתקופה קצרה מעליות, ולאחר מכן תהיה התפכחות. ההערכה שלנו היא שהיום הפד יוריד את הריבית, אבל הוא יסתכל קדימה ויבחן מחדש את מרכז הכובד הנוגע לאינפלציה, וזאת בניגוד למה שהיה בחודשיים האחרונים, אז הוא הסתכל בעיקר על שוק העבודה. ככל שטראמפ ידבר על פעולות מחוללות אינפלציה הפד ירווח את הורדות הריבית", אמר אבישי קרוואני, מנכ"ל פעילים ניהול תיקים.
בעוד שוק האג"ח בארה"ב ספג ירידות שערים חדות, דווקא בישראל ירידות השערים היו מתונות. "בישראל אנחנו רואים גם עלייה בתשואות, אבל הרבה יותר מתונה בהשוואה לארה"ב. שוק זה מושפע מהמלחמה ומעליות המחירים, ופחות משוק האג"ח האמריקאי. אם כי אם הפחתות הריבית בארה"ב יעשו בקצב איטי יותר, זה עלול להרחיק את הפחתת הריבית בישראל", אמר באר אבן.
פגוט הוסיף כי "זה כנראה נובע מהציפייה שהנשיא החדש יכריח את הצדדים להגיע להסדר. סיום המלחמה ואישור התקציב יביאו לירידה בפרמיית הסיכון. עם זאת, המשקיעים הזרים עדיין לא חוזרים לשוק, ומי שמנהל אותו אלו השחקנים המקומיים. אנחנו פיתחנו יכולת הכלה לסיטואציה מטורפת, ורואים את זה בבורסה ביום שאחרי פיטורי גלנט. בנוסף, לאחרונה המשקיעים בארץ מתחילים להרגיש FOMO.
"כלומר, הם מרגישים שהסדר מתקרב, וחוששים לפספס את העליות שככל הנראה יגיעו אחריו, יחד עם התחזקות השקל, מה שאולי יאפשר לאינפלציה להתמתן, ויקרב את הורדת הריבית. רואים את זה במיליארד שקל שנכנסו למדדי מניות בחודש האחרון — סכום שלא ראינו הרבה זמן. הצבירה אמנם עדיין שלילית השנה, אבל בחודש נמחקו שליש מהפדיונות שנרשמו מתחילת 2024".
אז אמנם השוק חווה ראלי בשל הניצחון של טראמפ, אבל בשוק גם מזהירים שההמשך יהיה יותר מורכב: "האי־ודאות להמשך עדיין גדולה. עלייה בתשואות האג"ח לצד עלייה במניות מעלה את הסיכון והתנודתיות, וזה מצריך התנהלות זהירה", אמר אליס.