סגור
ג'רום פאוול יו"ר פד בניין פדרל ריזרב
יו"ר הפדרל ריזרב ג'רום פאוול ברקע בניין הפד (צילום: בלומברג, Federal Reserve)

הפד הפחית את הריבית ל-4.75%; "בטווח הקצר, הבחירות לא ישפיעו על המדיניות שלנו"

הבנק המרכזי של ארה"ב הוריד את הריבית ב-0.25%, אחרי הורדה חדה יותר של 0.5% בספטמבר; היו"ר פאוול הדגיש ש"העבודה בנוגע לאינפלציה לא הסתיימה", אך הוסיף שירידת האינפלציה עקבית; פאוול אמר שלא יתפטר אם הנשיא הנבחר טראמפ יבקש ממנו; כלכלנים מעריכים שהמדיניות הכלכלית של טראמפ תתדלק מחדש את האינפלציה, ותשפיע גם על צעדי הפד

הבנק המרכזי של ארה"ב, הפדרל ריזרב, חתך הערב את הריבית ב-25 נקודות בסיס ל-4.75% מ-5%, בהתאם לציפיות ובהפחתה שנייה ברציפות, והצביע על התקררות שוק העבודה האמריקאי.
לבחירתו של דונלד טראמפ לנשיאות ארה"ב לא תהיה השפעה על מדיניות הפד בזמן הקרוב, כך אמר יו"ר הפד ג'רום פאוול במסיבת העיתונאים שלאחר פרסום החלטת הריבית. "בטווח הקרוב, לבחירות בארה"ב לא יהיו השפעות על ההחלטות שלנו", אמר פאוול.
לצד זאת, פאוול הבהיר שכל שינוי בממשל עשוי להשפיע על מדיניות הבנק המרכזי, כאשר הוא שואף להוריד את שיעור הריבית.
"באופן עקרוני, ייתכן שכל מדיניות ממשלתית או מדיניות שתיושם על ידי הקונגרס עשויה להשפיע כלכלית לאורך זמן", אמר. "לכן, יחד עם אינספור גורמים אחרים, תחזיות של השפעות כלכליות אלה ייכללו במודלים הכלכליים שלנו ויילקחו בחשבון".
פאוול הבהיר, בתגובה לשאלת עיתונאית האם הוא מודאג מכך שממשל אמריקאי תחת טראמפ ינסה לפגוע בעצמאותו של הפד, שאינו מתכוון להתייחס במסיבת העיתונאים לנושאים הפוליטיים הללו.
"העבודה בנוגע לאינפלציה עוד לא הסתיימה", אמר פאוול. "אנחנו מאמינים שעם כיול מחדש מתאים של עמדת המדיניות שלנו, נוכל לשמור על חוזקו של שוק העבודה בזמן שעמדת המדיניות שלנו מאפשרת התקדמות נוספת לעבר יעד האינפלציה".
פאוול הוסיף "אנחנו כמובן לא מכריזים על ניצחון, אבל אנחנו מרגישים שהסיפור עקבי מאוד עם המשך ירידת האינפלציה, בנתיב משובש, במהלך השנתיים הקרובות והתייצבות סביב 2%".
יו"ר הפד אמר שהוא לא מודאג מהכלכלה, למרות שדו"ח אינפלציה אחד היה "קצת גבוה מהצפוי".
"בסך הכל, אנו מרגישים טוב לגבי הפעילות הכלכלית", אמר. "חד עם זאת, קיבלנו דו"ח אינפלציה אחד, שלא היה נורא, אבל היה קצת יותר גבוה מהצפוי".
"עד דצמבר יהיו לנו עוד נתונים", המשיך פאוול. "עוד דו"ח תעסוקה אחד, עוד שני דו"חות אינפלציה והרבה נתונים אחרים, ונקבל החלטה כשנגיע לדצמבר".
יו"ר הפד ציין כי כלכלת ארה"ב חזקה, וכי מדיניות הבנק נמצאת בנקודה שתאפשר לה להתמודד עם הסיכונים הכלכליים השונים.
"אם הכלכלה נשארת חזקה והאינפלציה לא נעה באופן בר קיימא לעבר היעד של 2%, נוכל לצמצם את המדיניות המרסנת לאט יותר. אם שוק העבודה ייחלש באופן בלתי צפוי או שהאינפלציה תרד מהר מהצפוי, נוכל להתקדם מהר יותר", אמר פאוול.
"המדיניות ממוקמת היטב כך שנוכל להתמודד עם הסיכונים ואי הוודאות שאנו ניצבים בפניהם בניסיון לקיים את שני צדדי המנדט הכפול שלנו".
בתשובה לשאלה הבהיר פאוול כי לא יתפטר מתפקידו במקרה שבו טראמפ יבקש ממנו לעשות זאת. באוקטובר אמר טראמפ לבלומברג כי "אני לא חושב שצריך לאפשר לנשיא להורות ליו"ר הפד מה לעשות, אבל לדעתי יש לו את הזכות לומר האם הריבית צריכה לרדת או לעלות". בקיץ האחרון אמר טראמפ שלדעת הפד לא צריך להוריד את הריבית לפני הבחירות.
במהלך הקדנציה הראשונה של טראמפ, שמעדיף שיעורי ריבית נמוכים, הוא הרבה לבקר את פאוול ואת הבנק המרכזי. קיימות הערכות לכך שטראמפ, לאחר שישוב לכס הנשיא, ינסה להוביל להדחתו של פאוול. יו"ר הבנק ענה לשאלה בנושא כי צעד כזה מצד נשיא ארה"ב "אינו מותר על פי החוק".
הבנק פרסם את ההחלטה בתום ישיבה בת יומיים של ועדת השוק הפתוח (FOMC). החלטות הפד מתפרסמות באופן שגרתי בימי רביעי, אך בגלל הבחירות לנשיאות ארה"ב נדחה הפעם הפרסום ביממה.
בהצהרה שהתלוותה להחלטה כתבה הוועדה שכלכלת ארה"ב עדיין מתרחבת באופן "סולידי", אך הצביעה גם על היחלשות שוק העבודה.
"מאז תחילת השנה, תנאי שוק העבודה לרוב התמתנו", כתבו בבנק. חברי הוועדה הצביעו על ההפחתה פה אחד, בשונה מהורדת הריבית בספטמבר שבה התנגדה למהלך המושלת מישל באומן, בצעד שהיה התנגדות ראשונה בהצבעות ה-FOMC מאז 2005.
ההצהרה שיקפה שינויים קלים באופן שבו הפד רואה את הכלכלה. ביניהם שינוי בתפיסה לגבי האופן שבו הבנק מעריך את המאמץ להוריד את האינפלציה תוך תמיכה בשוק העבודה.
"הוועדה מעריכה שהסיכונים להשגת יעדי התעסוקה והאינפלציה שלה הם בערך מאוזנים", נכתב במסמך, שינוי מספטמבר שבו ציינה הוועדה כי היא חשה "ביטחון רב יותר" בהשגת יעדי האינפלציה.
בשוק העריכו שלא יקבלו היום את האיתותים המיוחלים בנושא החם - ההשפעה של ניצחונו של דונלד טראמפ בבחירות לנשיאות ארה"ב על צעדי הפד בעתיד הקרוב.
"אנחנו חושבים שפאוול יסרב לתת כל שיפוט מוקדם על ההשלכות של הבחירות על הכלכלה והריביות, וישאף להיות מקור של יציבות ושקט", אמר קישנה גוחה, ראש תחום המדיניות הגלובלית ואסטרטגיית הבנק המרכזי ב-Evercore ISI.
אנליסטים בשוק מעריכים שהמדיניות שמתכנן טראמפ - קיצוצי מסים, הגדלת הוצאות והטלת מכסים אגרסיביים - עשויה להשפיע בצורה משמעותית על הפד, שמנסה להתאים את המדיניות לאחר סבב העלאות הריבית שנועד לשלוט באינפלציה.
רבים מהכלכלנים מאמינים שסבב נוסף של צעדים שיבצע טראמפ במטרה לבודד את ארה"ב מבחינה כלכלית, עשוי להצית מחדש את האינפלציה, שנשארה מתחת ל-3% במהלך כל הקדנציה הראשונה של טראמפ למרות התנהלות דומה.
הפד הוריד את הריבית בחדות ב-50 נקודות בסיס בהחלטתו הקודמת, בחודש ספטמבר, לנוכח התקררות האינפלציה ובהורדה ראשונה מזה ארבע שנים וחצי. קדמו להורדת הריבית בספטמבר תשע החלטות רצופות שבהן הותיר הפד את הריבית ברמה של 5.5%.
האינפלציה בארה"ב רשמה בספטמבר התקררות נוספת, אך היא הייתה גבוהה מתחזיות האנליסטים. מדד המחירים לצרכן הראה עלייה שנתית של 2.4%, בזמן שהצפי היה לעלייה שנתית של 2.3% לעומת 2.5% באוגוסט. בחישוב חודשי נרשמה עלייה של 0.2% כמו באוגוסט, בעוד הצפי היה להאטה ל-0.1%.