לא עוצרת במשבר: אלטשולר שחם רוצה לשדרג מדיניות תגמול
לא עוצרת במשבר: אלטשולר שחם רוצה לשדרג מדיניות תגמול
אלטשולר שחם פיננסים הציבורית - החברה־האם של חברת הגמל והפנסיה, שספגה השנה פדיונות של יותר מ־14 מיליארד שקל - תעלה להצבעה מדיניות חדשה, שתכפיל את תקרת המענק ותיטיב עם בכירים חדשים. המתחרים של אלטושלר שחם הם שיכריעו
לפני כשבועיים ערך אלטשולר שחם אירוע ענק לסוכניו בהיכל מנורה מבטחים בתל אביב.
בכנס, שנערך בסימן ספורט, השתתפו בכירי בית ההשקעות וחברת הגמל, וכן ידועני בידור וספורט כמו שלישיית מה קשור והג'ודאית ירדן ג'רבי. בנוסף לבידור ולהתכנסות החגיגית היה ברור למדי כי המארחים מנסים לשדר, באמצעות הומור, כי המשבר שחווה אלטשולר שחם הוא זמני בלבד. כך, למשל, אחת הבדיחות שסופרו בכנס עסקה בהבדל בין אלטשולר שחם לבין הכדורגלן ערן זהבי ("זהבי הצליח להרוויח כסף בסין").
הקו ההומוריסטי הקליל אינו הדרך היחידה שבאמצעותה מנסים באלטשולר שחם לקנות שקט במהלך המשבר הנוכחי. בשעות הלילה של יום חמישי שעבר (22.9) פרסמה אלטשולר שחם פיננסים, בהובלת יאיר לוינשטיין, שהיא החברה־האם של אלטשולר שחם גמל ופנסיה, את השינויים שהיא מבקשת להנהיג במדיניות התגמול שלה לאחר שלוש שנים — והמדיניות החדשה כוללת שלל שיפורים והטבות עבור בכירי החברה.
במסגרת המדיניות החדשה תוקפץ עלות השכר של בכירי החברה דרך המענק הקבוע, שתקרתו תוכפל ותעלה מ־400 אלף שקל לשנה עד ל־800 אלף שקל. המענק לבכיר בשנת 2021 עמד על 200 אלף שקל — כלומר, חצי מהתקרה הקבועה במדיניות התגמול הנוכחית. מעבר להכפלת תקרת המענק, הרי שלאחר אישור המדיניות החדשה יהיה גם קל יותר להעניק אותו. זאת משום שבמסגרת המדיניות החדשה, אם אכן תאושר, יהיה על החברה לעמוד רק ב־50% מיעד הרווח שייקבע לאותה שנה ולא ב־70% כנהוג היום. דירקטוריון אלטשולר שחם הוא שקובע מדי תחילת שנה את יעד הרווח, לאחר קבלת המלצה מוועדת התגמול.
בנוסף, באלטשולר שחם דנים לראשונה באימוץ מענקי חתימה עבור בכירים חדשים. על פי מדיניות התגמול החדשה, החברה תוכל לתת לעובדים חדשים עד 400 אלף שקל כמענק חתימה. אלטשולר שחם גמל ופנסיה היתה בעבר מקום נחשק לעבוד בו, בשל הצמיחה המואצת של הנכסים והמוניטין שיצאו לה בכל הנוגע לניהול השקעות. אולם בעקבות המשבר החלה נטישת לקוחות, וכיום מתקשים בית ההשקעות וחברת הגמל לגייס בכירים חדשים מהמתחרים.
עוד עולה כי החברה תאמץ מהלך של הענקת תגמול הוני גם באמצעות אופציות פאנטום, שיאפשרו לעובדים להמיר את האופציות שקיבלו לפני זמן ההבשלה שלהן. אופציות הפאנטום ימומשו כל עוד שווי האופציות אינו עולה על 500% מהמחיר הנסחר של המניה בבורסת תל אביב.
באלטשולר שחם מסבירים את השינוי במדיניות התגמול בכך שבתקופה שחלפה מ־2019, עת אומצה המדיניות האחרונה, חלו שינויים בסביבה העסקית ובפעילות. בחברה מוסיפים כי במסגרת גיבוש מדיניות התגמול החדשה הובאו בחשבון גודל החברה ואופי פעילותה הצפוי, וגם הרצון להבטיח את היכולת לגייס ולשמר כוח אדם ניהולי איכותי, הדרוש להצלחה העסקית בתחום פעילותה של החברה.
השכר באלטשולר שחם אינו מהגבוהים בענף. עלות שכרו של לוינשטיין, שמחזיק ב־14% ממניות החברה, עמדה ב־2021 על 1.9 מיליון שקל, וב־2022 היא צפויה להיות 2.7 מיליון שקל. רמת שכרו של לוינשטיין כפופה לחוק שכר הבכירים במערכת הפיננסית, ומושפעת גם מעובדת היותו בעל עניין בחברה. החוק מגביל את שכר הבכירים לעלות של 2.5 מיליון שקל, כאשר מעל שכר זה תישא החברה בעלויות. כלומר, שכר מעל תקרה זו לא יוכר כהוצאה לצורכי מס. בכל מקרה, חברה פיננסית אינה יכולה לאשר לבכיריה תגמול העולה על פי 35 מזה שמקבל העובד בעל התגמול הנמוך ביותר בארגון.
השיפור בשכר, שמוצע באלטשולר שחם, מגיע בתקופה מאתגרת, שכן חברת הגמל והפנסיה סובלת בשנה האחרונה מדימום רציני. היא אמנם הגדולה ביותר בישראל עם נכסים מנוהלים של 161.5 מיליארד שקל, אולם היא מאבדת לקוחות בהיקף של 5 מיליארד שקל מדי חודש בשלושת החודשים האחרונים — ומתחילת השנה נאלצה להיפרד מכ־14 מיליארד שקל. הלקוחות פודים את כספם בעיקר על רקע תשואות החסר שהניבה חברת הגמל בשנה האחרונה וגם בשלוש וחמש השנים האחרונות. המשבר מציב את אלטשולר שחם בעמדת נחיתות מול המתחרים לראשונה מאז 2016 — השנה שבמהלכה החלה הצמיחה המואצת של החברה עד להגעתה למעמד של חברת הגמל הדומיננטית בישראל, לאחר שהוסיפה להונה עשרות מיליארדי שקלים מדי שנה בעקבות גיוס לקוחות חדשים.
מי שיקבע אם השינויים המבוקשים במדיניות התגמול של אלטשולר שחם יאושרו באסיפת בעלי המניות שתתקיים ב־27 באוקטובר הם הקולגות והמתחרים — יתר הגופים המוסדיים.
לפי חוק החברות, מדיניות התגמול צריכה לזכות לאישור של רוב מקרב בעלי מניות המיעוט. 70% ממניות אלטשולר שחם פיננסים מוחזקות בידי בעלי עניין — היו"ר יאיר לוינשטיין (14%) והחברה־האם, בית ההשקעות אלטשולר שחם (55.8%). הציבור מחזיק ב־30.2%. אמנם אף מוסדי אינו בעל עניין בחברה (כלומר, לא מחזיק בנתח של 5% ומעלה), אבל מרבית המניות של הציבור מוחזקות למעשה על ידי יתר הגופים המוסדיים, דוגמת הפניקס, מגדל ביטוח, וילין לפידות, והם אלו שיכריעו.