מנכ"ל טבע מעריך שנקודת המפנה בחברה תידחה בשנה
מנכ"ל טבע מעריך שנקודת המפנה בחברה תידחה בשנה
לפני שנה הגדיר קור שולץ את 2021 כ"שנת מעבר" שלאחריה המצב יתחיל להשתפר, אבל הדו"חות השנתיים מספרים סיפור שונה. ההכנסות ירדו ב־5%, לפחות מ־16 מיליארד דולר, והתחזית ל־2022 מציירת גם אפשרות לכך שתירשם ירידה בתוצאות
"חשבנו ש־2021 תהיה שנת מעבר, אבל כעת מתברר שתקופת המעבר תיפרס על שנתיים", זה המסר העיקרי שעלה מדבריו של קור שולץ, מנכ"ל טבע. הדברים הידהדו במדוייק גם את המספרים שחשפו הדו"חות של חברת התרופות טבע שפורסמו אתמול.
טבע סיימה את 2021 עם ירידה של 5% בהכנסות ל־15.9 מיליארד דולר ורווח תפעולי של 4.4 מיליון דולר. לפני שנה בדיוק הוא הגדיר את 2021 כ"שנת מעבר" שלאחריה המצב יתחיל להשתפר, בין היתר כי במהלך השנה שעברה היא הייתה אמורה לחתום על הסדר כולל בפרשת משככי הכאבים בארה"ב.
זה עדיין לא קרה, ובמקום זאת טבע הפרישה ברבעון האחרון 600 מיליון דולר לטובת התשלומים הצפויים לכשתגיע הפשרה וזאת בנוסף ל־900 מיליון דולר שכבר הופרשו לטובת העניין ב־2019.
בכל הנוגע לתחזית ל־2022 שפירסמה אתמול טבע לראשונה האופטימיים ייראו עוד שנה של מעבר ודריכה במקום, שכן ההכנסות צפויות לנוע בין 15.6 מיליארד דולר ל־16.2 מיליארד דולר והרווח התפעולי יהיה דומה לזה של 2021. הפסימיים יותר יראו כי הטווח שנתנה טבע כולל גם אפשרות לירידה הן בהכנסות והן ברווחים.
אלי כליף, סמנכ"ל הכספים של טבע אף מזהיר כי לאור ההאטה בפעילות של FDA, מנהל המזון והתרופות האמריקאי, שהיה עסוק בעיקר בחיסונים ותרופות נגד קורונה, לא התקבלו אישורים לתרופות חדשות של טבע. מכיוון שכך, המחצית הראשונה של 2022 צפויה להיות חלשה במיוחד ובה ייכנסו רק 45% מההכנסות השנתיות.
ההערכה היא כי לקראת המחצית השנייה של השנה יתקבל האישור המרכזי שלו מצפים בטבע היום - זריקת ריספרידון לטיפול בסכיזופרניה ותופעות פסיכוטיות - וזה יתן את הבוסט שיידרש כדי לעמוד בתחזית השנתית המלאה. ריספרידון היא גרסה חדשה לתרופה קיימת, אך מכיוון שהיא ניתנת בזריקה תת עורית במקום זריקה לתוך השריר, היא לא מוגדרת כגנריקה, אלא כתרופת מקור ולכן גם ניתן יהיה לתמחר אותה גבוה יותר.
חרף התחזית המאכזבת ואי־הגעה להסדר הפשרה בפרשת משככי הכאבים, המניה של טבע דווקא זינקה בחדות עם פתיחת המסחר בניו יורק, זאת בשל האופטימיות ששידר שולץ בעניין ההסדר המתקרב עם הרשויות בארה"ב. "אני מאמין שאנחנו יכולים להגיע להסדר ב־12 חודשים הקרובים, וכעת, לאחר שחתמנו על הסדרים בלואיזיאנה ובטקסס ושאר החברות חתמו על הסדרים שלהן, הסבירות לכך גבוהה יותר", אמר אתמול שולץ בשיחה עם אנליסטים.
במקביל חידד שולץ שטבע לא תהיה חלק מהסדר כולל עם כל החברות המעורבות בפרשה וזאת על רקע חולשתה הפיננסית שלא תאפשר לה לשלם פיצוי גבוה במזומן, מה שדורש אספקת תרופות כחלק מן ההסדר. טבע הודיעה השבוע כי תשלם פיצוי של 150 מיליון דולר לאזרחי טקסס שנפגעו משימוש בתרופות לשיכוך כאבים ותספק תרופות המסייעות בגמילה ב־75 מיליון דולר נוספים על פני 15 שנים.
ההסדרים האחרונים שנחתמו מספקים וודאות מסויימת לגבי גובה הפיצוי שטבע תיאלץ לשלם משום שהמפתח שמתקבע בתחום זה הוא גודל האוכלוסיה בכל מדינה. לצד הוודאות, יש גם הבנה כי הסכומים שטבע תשלם יהיו גבוהים בהרבה מן ההסדר הטנטטיבי שנחתם לפני יותר משנתיים ובו התשלום במזומן היה אמור להיות 250 מיליון דולר. "הסכומים גדלו והדברים השתנו וגם אנחנו הבנו שנצטרך לשים יותר כסף על השולחן וכתוצאה מכך גם להאריך את תקופת התשלום", אמר ל"כלכליסט" אלי כליף, סמנכ"ל הכספים של טבע.
מעבר לחזית המשפטית, טבע ממשיכה להתמודד עם הירידה החדה במכירות הקופקסון, שבעבר היתה תרופת הדגל שלה עם מכירות של 4 מיליארד דולר בשנה, ומאז כניסת התחרות הגנרית, סובלת מירידה חדה במחירה ובכמויות הנמכרות. ב־2021 נרשמה ירדו מכירות הקופקסון, לטיפול בטרשת נפוצה, אל מתחת לרף של מיליארד דולר לראשונה מזה יותר מעשור. מצד שני, תרופת המקור החדשה יותר של טבע, אוסטדו לטיפול בדיסקינזיה מאוחרת, צפויה לעבור השנה לראשונה את רף ההכנסות של מיליארד דולר והפכה רשמית למה שמכונה בשוק התרופות "בלוקבאסטר".
ב־2021 ההכנסות מאוסטדו עמדו על 808 מיליון דולר, מעט פחות מהתחזיות, אך ברבעון הרביעי היא הציגה האצה בצמיחה ובטבע מקווים שמגמה זו לכל הפחות תימשך. גם אג'ובי, התרופה לטיפול במיגרנה צוברת תאוצה וצפויה להגיע להכנסות של 400 מיליון דולר ב־2022 לעומת 313 מיליון דולר ב־2021.
התמודדות נוספת של טבע היא בצד ההוצאות ובעיקר בצורך שלה בתזרים מזומנים גבוה שיאפשר לשרת את החוב. שולץ ציין כי החברה משלמת מדי שנה מיליארד דולר רק בגין הריבית על החוב שהגיע ל־21 מיליארד דולר בסוף 2021, לעומת 23.7 מיליארד דולר בסוף 2020. "אנחנו נצטרך לבצע מחזור חוב לקראת 2025 לנוכח העלייה הצפויה בהחזר השנתי לפי הטבלה הנוכחית מ־2 מיליארד דולר בממוצע ל־3.5 מיליארד דולר", אמר שולץ.
טבע צופה כי ב־2022 היא תגיע לרווח נקי של 2.6-2.4 דולרים למניה ותזרים של 2.2 מיליארד דולר מפעילות. לעומת רווח נקי של 2.58 דולרים למניה ותזרים של 2.2 מיליארד דולר ב־2021. בשנה שעברה טבע סגרה 8 אתרי ייצור ו־3 משרדים, חלקם במסגרת מכירת פעילויות גנריקה ביפן וכליף אמר ל"כלכליסט" כי ב־18 חודשים תסגור החברה עוד 10-8 מפעלים באירופה ובארה"ב. בישראל נכון לעכשיו אין כוונות לקיצוצים נוספים.