סגור
אהרון פרנקל על רקע מאגר תמר
אהרון פרנקל, על רקע מאגר תמר. רשם רווח של 1.2 מיליארד שקל במכירת חלקו בגב־ים

בלעדי
אהרון פרנקל רוכש 20% מתמר פטרוליום לפי שווי של 1.46 מיליארד שקל

פרנקל, שכבר מחזיק ב־4% ממניות החברה, רוכש את הנתח הנוסף מקרן ברוש וחברות הביטוח מגדל והראל תמורת 292 מיליון שקל — ובפרמיה של 27% על שווי השוק. בעקבות העסקה אחזקותיו בתמר יהיו שוות לאלה של בעל המניות הגדול אלי עזור

אהרון פרנקל רוכש בעסקה מפתיעה כ־20% ממניות תמר פטרוליום תמר פטרוליום. ל"כלכליסט" נודע כי איש העסקים סיכם על הרכישה מול שלושה גופים: חברות הביטוח הראל ומגדל, וקרן הגידור ברוש. היקף העסקה יעמוד על כ־292 מיליון שקל, והיא תיעשה לפי שווי של 1.46 מיליארד שקל לחברה ובמחיר מניה של 16.5 שקל.
הרכישה נעשית בפרמיה של 27% על שווי השוק של תמר פטרוליום, שעומד על 1.15 מיליארד שקל בבורסת תל אביב, ומבחינת פרנקל מדובר בהצהרת כוונות כפולה: ראשית, להפוך לשחקן משמעותי במאגר תמר ובשוק האנרגיה הישראלי, ובמקביל לאתגר את מפת ההחזקות בתמר פטרוליום ולהיות בעל המניות הגדול בה.
פרנקל מחזיק כיום ישירות ב־11% ממאגר תמר. הוא רכש את ההחזקה במסגרת אופציה שהיתה לו ממובאדלה, שבבעלות ממשלת אבו דאבי. זו רכשה מניו־מד אנרג'י שבשליטת יצחק תשובה את החזקותיה (22%) בתמר תמורת 1.05 מיליארד דולר. פרנקל מימש את האופציה בדצמבר 2022 תמורת 520 מיליון דולר.
אלי עזור הוא בעל המניות הגדול בתמר עם 23.7%. ל"כלכליסט" נודע כי פרנקל רכש בעבר בשוק כ־4% ממניות תמר פטרוליום, כך שהוא אמור להשתוות בהחזקות שלו לעזור - ואולי אף לעקוף אותו בחלקי אחוזים. ככל הידוע, העסקה בין פרנקל לבין הראל, מגדל ביטוח וקרן ברוש נעשתה ללא יידוע או תיאום עם עזור.
הפעילות היחידה של תמר פטרוליום היא החזקה של 16.75% במאגר הגז תמר. החברה הונפקה ב־2017 לפי שווי של כ־2 מיליארד שקל, לאחר שקבוצת דלק של תשובה הקימה אותה, כדי שתרכוש ממנה חלק מההחזקות בתמר - מהלך שאיפשר לדלק לעמוד בהוראות מתווה הגז. מנהלי דלק פיזרו אז הערכות אופטימיות לגבי הביצועים הצפויים של מאגר תמר בשנים שיבואו וקיבלו שווי גבוה בהנפקה. התחזיות התבררו עד מהרה כמופרזות מעט, והתחרות הגוברת בשוק הגז - בשילוב עם חוב של 4 מיליארד שקל שהועמס על תמר לפני ההנפקה, כדי לרכוש את המניות במאגר תמר ובמאגר דלית שלא פותח עדיין - סללו את הדרך לירידות. מניית תמר פטרוליום החלה בדרכה כלפי מטה, ובמרץ 2020, עם צניחת מחירי הנפט, ירד שווי החברה ל־7% בלבד מהשווי בהנפקה, כלומר כ־150 מיליון שקל בלבד. מחיר המניה הגיע בשפל ל־1.18 שקלים למניה לעומת 13 שקל כיום - כמעט פי 11.
החברה הוחזקה אז בידי גופים מוסדיים והציבור. בנוסף לשלושת המוסדיים, שעדיין מחזיקים במניות תמר פטרוליום, היתה גם לבית ההשקעות אלטשולר שחם החזקה, אך זו נמכרה מאז. ההתאוששות במחירי הגז בעולם וההסכמים מול ירדן ומצרים דחפו את שווי תמר פטרוליום כלפי מעלה, וזה הגיע בינואר 2021 ל־350 מיליון שקל - נקודה שבה החברה עצרה את חלוקת הדיבידנדים.
השינוי הזה היה כר נוח עבור אלי עזור, שזיהה את ההזדמנות, ובאפריל 2021 רכש 22.6% ממניות תמר פטרוליום מניו‑מד אנרג'י (דלק קידוחים בעבר) שבשליטת תשובה ובניהולו של יוסי אבו. עזור רכש את המניות תמורת 100 מיליון שקל בעסקה ששיקפה לתמר פטרוליום שווי של כ־490 מיליון שקל. מאז הגדיל עזור מדי פעם את החזקותיו, ובין היתר רכש מניות ב־2.6 מיליון שקל ברבעון הראשון השנה ועלה להחזקה של 23.7% כיום - נתח ששוויו 272 מיליון שקל. עזור מורווח על הנייר 170 מיליון שקל, לא כולל דיבידנדים, וזאת בתוך שנתיים. דלק פטרוליום חילקה מסוף 2021 דיבידנדים של 1.1 מיליארד שקל, וחלקו של עזור בהם עמד על כ־220 מיליון שקל. כך, הוא מורווח על ההשקעה שלו בתמר פטרוליום קרוב ל־400 מיליון שקל.


ככל הידוע, עזור לא נטל חלק משמעותי בגיבוש האסטרטגיה של תמר פטרוליום או בניהולה, ונראה כי מבחינתו מדובר בהחזקה פיננסית. עם זאת, החברה עברה לא מעט שינויים מאז רכש את חלקו. המנכ"ל ליעמי ויסמן עזב כחצי שנה לאחר הרכישה של עזור, בסוף 2021, ובמקומו מונה ערן וקנין, בעבר מנכ"ל חברת הדלק טן. לאחר פטירתו של וקנין מונה במקומו ברק משרקי, שהיה סמנכ"ל הכספים בקבוצת דלק.
מי שהיתה פעילה והובילה שינויים בחברה היתה קרן ברוש האקטיביסטית, שרושמת אקזיט מרשים בעסקת פרנקל. מנורה מבטחים היא בעלת המניות השנייה בגודלה בתמר (12.45%) ואחרי השלמת העסקה תהיה השלישית. בעל המניות הפרטי הבולט הוא מוטי בן־משה, בעל השליטה בקבוצת אלון רבוע כחול, ובאמצעותה בחברת הדלק דור אלון, שבה הוא מחזיק ב־7%.
באוקטובר 2021 חשף "כלכליסט" כי קרן ברוש, המנוהלת בידי אמיר אפרתי, הגיעה להחזקה של 4.9% בתמר פטרוליום. ברוש הובילה להחלפתם של שלושה דירקטורים בחברה: רן אפרתי, מנכ"ל חברת הסלולר של רמי לוי; אברהם עיני, דירקטור בתדיראן; והיו"ר איתן מאיר. שר האוצר לשעבר רוני בראון מונה ליו"ר. ברוש גם הובילה את המינויים של וקנין ומשרקי למנכ"לים. ככל הידוע, הקרן רכשה את החזקתה במחיר ממוצע של כ־5 שקלים למניה, כולל ההגדלה לכ־6% כיום. התשואה שלה על ההחזקה עומדת על כ־300%.
עדיין לא ברור אם שאיפותיו של פרנקל לגבי תמר פטרוליום הן אסטרטגיות ויכללו מעורבות בקביעת היעדים והניהול, וגם במאגר תמר, או שבדומה לעזור מדובר בהחזקות פיננסיות. בכל מקרה, החברה הופכת לדו־ראשית, עם שני בעלי הון, עזור ופרנקל, שמושכים אותה יחד ללא הסכם שליטה משותף, שככל הנראה גם לא צפוי.
לפרנקל אין ניסיון רב כשותף. החזקה עם בעל מניות מקביל היתה לו בחברת הנדל"ן גב־ים, שבשליטת נכסים ובנין. לאחר עימות עם בעלי השליטה בנכסים ובניין, האחים זלקינד וצחי נחמיאס, החליט להיפרד מהם, ומכר להם בסוף 2021 את החזקותיו בגב־ים (כ־37%) תמורת כ־3 מיליארד שקל וברווח של 1.2 מיליארד שקל. בתחילת 2019 עשה פרנקל רווח של כ־80 מיליון שקל במכירת החזקתו בחברת המל"טים אירונאוטיקס לחברת רפאל ולאביחי סטולרו.