סגור

במעמקי מכרה הקריפטו
מתקשים להבין את שוק הקריפטו? זו לא אשמתכם

שוק הקריפטו אמור להיות נגיש ושוויוני אבל הוא משתמש בשפה מבלבלת ובמונחים שברורים רק למביני דבר. הטרמינולוגיה המסובכת מקשה את כניסתם של רבים למשחק ומהווה גם מכשול בפני הרגולטרים בניסיונם לפקח על התחום. כתבה עשירית בסדרה

אם יש מטרה אחת מוצהרת ועקבית לקהילה הגרעינית של שוק הקריפטו, הרי זה הניסיון ליצור שוק כלכלי נגיש, שוויוני ומכיל. מערכת שלא רק תהיה בבעלותם ולשירותם של העשירים והחזקים, אלא תעצים את החלשים והנשכחים. מערכת שתאפשר לאלו שאין להם חשבון בנק, או שמנוצלים על ידי שחקנים גדולים, לקחת חלק בכלכלה הדיגיטלית המתהווה, ותפתח גם להם נתיבים של עושר. ובכל זאת, בשפה שמתארת את המערכת הזו אין באמת נגישות, אלא דיבור היפרבולי רווי חצאי אמיתות, בלבול וטשטוש בין מונחים על הפוטנציאל המונומנטלי של השוק לשנות את העולם.

הנה כמה דוגמאות קטנות למונחים בשפת הקריפטו: על גבי הבלוקצ'יין, שלעתים מכונה טכנולוגיית חשבונות מבוזרים או DLT או SLT, יש נוד. אחת הרשתות היא את'ריום שעליה מריצים חוזים חכמים וגם מטבעות דיגיטליים, או קריפטוגרפיים או אלט, בשונה ממטבע פיאט. לשם כך יש צורך בעיבוד "פונקציית האש" שדרושה להצפנת בלוקים חדשים. כשקיימת מחלוקת על גבי הרשת יכול להתבצע פורק, לפעמים הארד פורק. אבל זה לא נורא ביזור ביזור ביזור. אתם לא מאמינים במערכת? ובכן, אתם NoCoiner. אתם מאמינים רק בביטקוין? אתם מקסימליסטים. אתם אוהבים בעלות מדומיינת על נכסים מומצאים? תקנו קצת NFT. מבולבלים? אתם לא לבד.

2 צפייה בגלריה
המשפטנית אנג'לה וולש קריפטו קוד
המשפטנית אנג'לה וולש קריפטו קוד
המשפטנית אנג'לה וולש. "מקבלים החלטות על סמך אי־הבנות, וזה משאיר אותנו עם פצצת זמן מתקתקת"
(צילומים: יוטיוב, שאטרסטוק)

ההסבר המנומס ביותר למגוון הלשוני ולאופי השיח בקהילה הזו הוא טבעו ה"אינטרדיסציפלינרי". שהרי שוק הקריפטו הוא מפגש תחומים רב בהחלט שכולל בין היתר הנדסת תוכנה, מערכות מבוזרות, קריפטוגרפיה, אבטחה, כלכלה, מימון, תיאוריה מוניטרית, משפט, פילוסופיה, אתיקה, סוציולוגיה, פסיכולוגיה, מדעי המדינה, וכל זאת על גבי האינטרנט, שבעצמו מייצר שפה מובחנת. הסבר פחות מנומס הוא שהשיח המשתנה משמש גם כאמצעי של המשתתפים בתחום להרחיק ממנו מונחים שזכו לקונוטציות שליליות לאורך השנים. הסבר גס רוח יטען כי חלק מהמשתתפים בונים באופן מכוון עולם סגור של מונחים, שנועד ללכד אותם סביב העניין המשותף אך גם למנוע מאחרים גישה נוחה להשתתף באופן מיודע.
כך, למשל, בעבר התייחסו לביטקוין כטכנולוגיה המסדרת של התחום, אך כשזה הפך מקושר להלבנת הון ולסחר לא חוקי בסמים, נשק ובני אדם, הפכו את "הבלוקצ'יין" לעיקרון של התחום. היום חלקים שונים בקהילה הגרעינית של התחום חזרו להתייחס לביטקוין כטכנולוגיה הבסיסית ומתעקשים לבצע מעין "ריקליימינג" לביטקוין, שיחזור לא רק לייצג מטבע, אלא את כל הרעיון.

לא הבנת? בעיה שלך

באותה הרוח מקדמים היום בשוק הקריפטו את הביטוי ווב 3 כדי לא לדבר על "שוק הקריפטו", במאמץ להגדיר אותו מחדש, לייחס לו תכונות חדשות ולהתרחק מתכונות המיוחסות לשוק. זאת אף שהמושג "ווב 2" מעולם לא היה נפוץ כתיאור לטכנולוגיית האינטרנט הנוכחית.
התוצאה היא תחום שמבקש להיות אלטרנטיבה לקיים, אך תוך כדי כך מערים קשיים ממשיים על המבקשים לקחת בו חלק. את המורכבות הזו נוהגים בשוק להשליך חזרה אל המשתמשים, הסקרנים והרגולטורים כ"עצלות". מי שלא משוכנע ברעיון, נחשב לאחד שלא קרא מספיק לעומק, שהרי קיים "תוכן מעמיק ובעל ערך" ברשת, נגיש לכל אדם. כל מה שצריך לעשות הוא רק "לחקור קצת בעצמך", או בתמצות: לך תשכיל, הנמלה כבר כתבה את כל מה שיש לכתוב על זה, עצל. לא הצלחת? לא נורא HFSP (תיהנה להישאר עני). כך, להוסיף צרה לעלבון, לא רק שלא הבנת כי לא השקעת, אלא באשמתך גם תפספס את מה שכל היתר כבר יכולים לראות, את המהפכה הגדולה והבלתי נמנעת.
ואיזה פספוס זה. שוק מטבעות הקריפטו כבר שווה 2 טריליון דולר, הביטקוין נסחר במעל 40 אלף דולר, בשנה החולפת בוצעו עסקאות בשווי 40 מיליארד דולר ב־NFT, וסטארט־אפים בתחום הקריפטו והבלוקצ'יין גייסו יותר מ־33 מיליארד דולר ב־2021.
זו ביקורת בעייתית בלשון המעטה, ומעט לא כנה. קהילת הקריפטו מקדמת שורת מונחים לא מוסכמים שמהותיים לקיומה כאילו היו בעלי משמעות מוסכמת באופן רחב. כך, למשל, "בלוקצ'יין", "בלתי ניתן לשינוי", "קונצנזוס" או "אימות מבוזר" יכולים להגיד דברים שונים למשתמשים שונים ולייצג טכנולוגיות שונות שמהן נגזרים סיכונים ויתרונות שונים. אולי הדוגמה הקיצונית ביותר לכך היא המילה הכי מוכרת בתחום — ביטקוין. מילה זו, כפי שחלקים בקהילה יסבירו, יכולה לציין כל אחד מהדברים הבאים: הפרוטוקול, התוכנה, הרשת, היחידה, התעשייה או המשתמש. תלוי הקשר, תלוי איות. תעמדו בקצב, תלמדו, תחקרו.

מחסום השפה ניכר במספרים

אוצר מילים הוא רלבנטי לאופן שבו ניתן להבין את הטכנולוגיה, את השימושיות שלה וגם את הבעיות שהיא עלולה לייצר. השפה הדינמית של שוק הקריפטו מייצרת קושי מובנה עבור משתמשים להשתתף באותה מערכת פיננסית שנוצרה לכאורה כדי להביא דמוקרטיזציה של העולם הפיננסי. היא מייצרת דרישת סף של רמת תחכום ולמידה מורכבת של ז'רגון פיננסי חדש שאין בו דבר אינטואיטיבי, מפשט או מכיל. זאת בזמן שלרוב האנשים אין ידע פיננסי בסיסי כדי להבין את המערכות המסורתיות.


החסם הגדול שהשפה בתחום מייצרת ניכר במספרים. היום 78% מכל המשתתפים בשוק הקריפטו הם גברים. איך קרה שתעשייה שנועדה להעצים את החלקים המוחלשים סובלת מפערי מגדר קיצוניים? ייתכנו לכך כמה הסברים. אולי משום שנשים נוטות לפגר מאחור באימוץ מכשירים פיננסיים, אולי משום שהשפה והפוליטיקה של התחום מבלבלות וממדרות, מאפשרות הזדמנויות גדולות במיוחד רק לסוג מסוים של אנשים, בכוונה או שלא כוונה, ואולי מסיבות אחרות.
אוצר המילים הוא גם הנתיב שבו נעזרים רגולטורים כדי להבין, לדון ובסופו של דבר להסדיר תחום חדש וצומח. כפי שהסבירה המשפטנית אנג'לה וולש, שעוסקת רבות בשפה של שוק הקריפטו, בעיות הטרמינולוגיה בתחום גורמות כבר היום לבעיות של פרשנות בעת שעורכי דין, רגולטורים, חברות ובתי משפט מנסים לפענח פעילות. מגדל בבל המודרני שיצר שוק הקריפטו מצליח, באופן מכוון או שלא, להקשות על כל פיקוח בתחום ולמנוע הסדרה ראויה. הרי כיצד רגולטורים יכולים להסדיר תחום כשאנשים רבים מסבירים אותו בדרכים שונות ולעתים סותרות? כיצד ניתן לעמוד על "העובדות" או לכמת את הסיכונים הנשקפים מהטכנולוגיה אם מושגים בסיסיים בתוכו מייצגים רעיונות משתנים? "אם משקיעים וקובעי מדיניות מקבלים החלטות על סמך אי־הבנות של מאפייני מערכות קריפטו, אז כל החלטה פגומה וכוללת סיכון", כתבה וולש, "זה משאיר אותנו עם פצצת זמן מתקתקת בקנה מידה עצום, שבשל קשרים רבים בין המערכת הפיננסית הקריפטו למערכת הפיננסית המסורתית – יש לה פוטנציאל להשפיע על הציבור הרחב, כולל אנשים שאולי לא נגעו מעולם במטבע קריפטו".