פרשנותערפל הקרב הדיח את נייס מראש הטבלה בתל אביב
פרשנות
ערפל הקרב הדיח את נייס מראש הטבלה בתל אביב
אין דבר שהשווקים אוהבים פחות מחוסר ודאות. ובימים כאלו, כשרמת העצבנות גבוהה, חברות גדולות שאמורות לספק יציבות למשקיעים, משלמות מחיר כבד כשבמקום זאת הן מייצרות ערפל. וויקס שצנחה בחדות, ונייס שנפרדה מהבכורה בת"א, הן רק דוגמאות
לקלישאות, שחוקות ככל שיהיו, יש כוח רב במובן זה שהן מקפלות בתוכן אמת בסיסית שהוכיחה את עצמה בהזדמנויות רבות. אחת הקלישאות הכי נפוצות בכל הנוגע לשוק ההון היא שאין דבר שהשוק סולד ממנו כמו חוסר ודאות. כשסימני השאלה באופק מתרבים, העצבנות בשווקים גוברת והצבע האדום משתלט על המסכים.
ומה שנכון ברמת הכלל, נכון גם ברמת הפרט, בעיקר כשמדובר בחברות גדולות שוודאות נמנית לרוב על היתרונות שהן מעניקות למשקיעים. שתי ענקיות ישראליות חוו זאת על בשרן בימים האחרונים — נייס ו־WIX. שתי החברות פרסמו את דו"חות הרבעון הרביעי ו־2021 כולה, והציגו תוצאות חזקות וצמיחה משמעותית, אבל המשקיעים שלחו את המניות שלהן לירידות חדות מסיבה דומה: היעדר ודאות וסלידה מערפל.
נייס, שאותה מנהל ברק עילם, הציגה הכנסות של 1.92 מיליארד דולר ב־2021, ובכך הקדימה בשנה את היעד שקבעה לעצמה ל־2022: הכנסות של 2 מיליארד דולר. הרבעון הרביעי היה גם הרבעון הרביעי ברצף שבו החברה, שמפתחת מערכות מחשוב וענן, הציגה צמיחה בשיעור דו-ספרתי בהכנסות.
בשיחת הוועידה לרגל פרסום הדו"חות, עילם שידר מסר אופטימי מאוד לגבי הצמיחה הצפויה של נייס ואף אמר שנייס נמצאת "בעמדה התחרותית הטובה בהיסטוריה שלה". אלא שהתחזית שסיפקה נייס לרבעון הראשון של 2022 ציירה תמונה אחרת ונקבה בשיעור צמיחה של כ־11% בהכנסות, נמוך משל הרבעונים הרביעי והשלישי של 2021, שבהם הצמיחה עמדה על 20%-18%.
הדיסוננס הזה שלח למשקיעים שדר של ערפל, והמניה צנחה ב־9% בוול סטריט, ובתל אביב היא סיימה את יום המסחר בירידות בשיעור דומה, מה שמחק 4.5 מיליארד שקל משווי השוק של נייס, ל־46.7 מיליארד שקל. בכך ירדה נייס למקום השני באחוזת בית בכל הנוגע לשווי שוק, לאחר שאחזה במקום הראשון בבטחה במשך זמן רב. בנק לאומי, שמנייתו עלתה במעט אתמול, התייצב במקום הראשון עם שווי שוק של 50.1 מיליארד שקל.
עוד לפני נייס, ביום רביעי, חוותה WIX דבר דומה. מניית WIX, שמפתחת פלטפורמה להקמת אתרי אינטרנט, נחתכה ב־25%, והחברה, שנסחרה לפני כשנה בשווי שוק של 20 מיליארד דולר והיתה הישראלית הגדולה בעולם, הגיעה לשווי של פחות מ־5 מיליארד דולר. זאת, אף שהחברה דיווחה על תוצאות שיא בשורה העליונה שצמחה ב־29% והגיעה לכמעט 1.3 מיליארד דולר.
מה שעורר את זעמם וחרדתם של המשקיעים היה משפט אחד בן 44 מילים: "חווינו השנה רמה גבוהה מאוד של תנודתיות בביקוש לשירותים שלנו, ולכן אנחנו לא מסוגלים לתת תחזית קדימה באותה רמה של ביטחון שהיתה לנו היסטורית, על אף העובדה שהנתונים הבסיסיים ממשיכים להיות חזקים. ככל שהתקופה תימשך, לא נספק תחזית הכנסות שנתית ולא תחזית לתזרים המזומנים".
בשיחה עם "כלכליסט" אמר נשיא WIX ניר זוהר כי "זה לא אומר שלא נצמח ב־2022, אבל כל עוד השוק ממשיך להיות תנודתי - וראינו שאף שברוב המדינות לא היו סגרים באומיקרון, בפעילות העסקית נרשמה ירידה - אנחנו לא מרגישים את הוודאות שהיתה לנו בעבר כדי לתת תחזית שנתית. אני מניח שלא כולם יאהבו את זה".
זוהר כנראה לא תיאר לעצמו את העוצמה שבה הגיבו המשקיעים לכך, והוסיף, על מנת להדגיש, כי "מבחינת המשקיעים לטווח ארוך זה לא אמור להיות אירוע משמעותי". איך אומרת הקלישאה המולחנת? דברים שרואים משם לא רואים מכאן.