"הפד עלול לאבד שליטה על האינפלציה כמו בשנות ה-60"
"הפד עלול לאבד שליטה על האינפלציה כמו בשנות ה-60"
כך בראיון ל-CNBC מזהיר ההיסטוריון הכלכלי פרופ' ניאל פרגוסון מאוניברסיטת סטנפורד ביחס לאינפלציה בארה"ב. לדבריו, "אפשר לעבור מאסון בריאותי לאסון פיסקלי, מוניטרי ואפילו אינפלציוני. זה לא אסון שהורג אנשים, הוא בהחלט יהווה בעיה"
"האינפלציה בארה"ב עשויה לחזור לרמותיה בסוף שנות השישים, מה שהניח אז את היסודות לעליות המחירים הממושכות שבאו בשנות השבעים", כך מזהיר בראיון ל-CNBC ההיסטוריון הכלכלי פרופ' ניאל פרגוסון.
פרופ' פרגוסון אמר אתמול (ו') כי קובעי המדיניות עומדים בפני אתגר חדש בצורת האינפלציה הגואה, וזאת כתוצאה מהתגובה הפיננסית למשבר הקורונה, הדומה לתגובה שאחרי המשבר הכלכלי של 2008.
״מה שמעניין באסונות הוא שאחד יכול להוביל לנוספים. אפשר לעבור מאסון בריאותי לאסון פיסקלי, מוניטרי, ואף אינפלציוני״, הוא אמר במסגרת פורום אמברוסטי שנערך באיטליה. ״זה לא אסון שהורג אנשים, אבל נסיקה של האינפלציה בהחלט תהווה בעיה".
מדד המחירים לצרכן בארה״ב עלה ביולי ב-5.4% לעומת יולי 2020, בקפיצה השנתית הגדולה ביותר שלו מאז 2008. הבנק הפדרלי וכלכלנים רבים מאמינים שהעלייה האחרונה באינפלציה היא ״חולפת״, אך פרגוסון מטיל בכך ספק. ״כמה זמן זה ׳חולפת׳? מהי הנקודה בה התחזיות משתנות מהותית, במיוחד אם הבנק הפדרלי אומר 'שינינו את אופן קביעת יעד האינפלציה שלנו, ולא משנה לנו אם היא עוברת את היעד במשך זמן מה'?".
״מה שמעניין באסונות הוא שאחד יכול להוביל לנוספים. אפשר לעבור מאסון בריאותי לאסון פיסקלי, מוניטרי, ואף אינפלציוני״
לדברי פרגוסון, המשמש כחבר בכיר במכון הובר של אוניברסיטת סטנפורד, ״ההרגשה שלי היא שאיננו נמצאים בדרך חזרה לשנות השבעים, אך כן לסוף שנות השישים, אז איבד מושל הבנק הפדרלי, מקצ׳סני מרטין, את השליטה על יעדי האינפלציה״.