לאחר החלטת הריבית: הדולר נסחר תמורת 3.71 שקלים, היורו תמורת 4.06 שקלים
לאחר החלטת הריבית: הדולר נסחר תמורת 3.71 שקלים, היורו תמורת 4.06 שקלים
היורו זינק מוקדם יותר מול השקל ונסחר ברמתו הגבוהה ביותר מאז מרץ 2020; אחרי 10 העלאות רצופות בנק ישראל הותיר את הריבית על 4.75%, בהתאם לצפי הכלכלנים
הדולר נסחר תמורת 3.71 שקלים, והיורו תמורת 4.06 שקלים בפתיחת שבוע המט"ח, ולאחר החלטת הריבית של בנק ישראל. היורו זינק מוקדם יותר ל-4.08 שקלים - רמתו הגבוהה ביותר מאז מרץ 2020. הדולר טיפס ל-3.72 שקלים.
בשווקים הבינלאומיים היורו יציב על 1.09 דולר, הפאונד יורד ל-1.27 דולר.
בנק ישראל, בראשות הנגיד אמיר ירון, קיבל הפעם את החלטת הריבית ממש רגע לפני שההפיכה המשפטית עוברת לשלב מכריע - העברת החוק לביטול עילת הסבירות בקריאה ראשונה. ההתקדמות הדרמטית בחקיקה גוררת גם הסלמה במחאה, שמארגנת מחר שיבוש של הפעילות הכלכלית במשק.
מרבית האנליסטים היו סבורים שהבנק לא יעלה את הריבית היום, ורק מיעוט, ובהם מורגן סטנלי, היו סבורים שהבנק יעלה ב־0.25% לרמה הסמלית של 5%. יוני פנינג, אסטרטג עסקאות ראשי בחדר המסחר של בנק מזרחי טפחות, אמר מוקדם יותר כי אכן סביר שבנק ישראל יימנע מלהעלות היום את הריבית, אולם ישנן גם הצדקות אפשריות להעלאה נוספת.
"לאחרונה ניכרת עדיין נטייה להעלות טיעונים התומכים בהעלאת ריבית גם הפעם - רמות השקל הן כמובן הנושא החם בהקשר הזה", אמר פנינג. "הסיכוי להמשך ההידוק בארה"ב תומך גם הוא בציפיות המקומיות, ובכלל זה התבטאויות חברי הפד בעד העלאת ריבית נוספת לאחר ההשהיה ביוני.
"הפרוטוקולים של דיוני הריבית האחרונים תרמו כמובן לעניין – עם ציפיות שוק של קרוב ל-90% להעלאה של הפד בהחלטה בסוף החודש, ובהתחשב בנקודה הקודמת (הפיחות בשקל), האם ייתכן שכדאי לבנק ישראל להקדים כבר עכשיו תרופה למכה?".
בהחלטתו הקודמת, ב-22 במאי, העלה הבנק את הריבית ב-25 נקודות בסיס, מ-4.50% ל-4.75% - רמתה הגבוהה ביותר מאז דצמבר 2016. בכך השלים בנק ישראל 10 העלאות ריבית רצופות, מאז שפתח בסייקל ההידוק המוניטרי באפריל 2022.
בנק ישראל יבסס את החלטתו בין היתר על נתוני האינפלציה המפתיעים לטובה של חודש מאי (עלייה חודשית של 0.2%). ביום שישי הקרוב, לאחר נעילת שבוע המסחר המקומי, יתפרסמו נתוני האינפלציה המעודכנים של חודש יוני.
ההחלטה היום תהיה אחת האחרונות של אמיר ירון בתפקידו כנגיד הבנק, שכן ההערכה היא שכהונתו לא תוארך על ידי ראש הממשלה נתניהו ולפיכך הוא יסיים את תפקידו ב-18 בנובמבר השנה. עד אז צפויות לנו עוד שתי הודעות ריבית, מעבר לזו שתתקבל היום - ב-4 בספטמבר וב-23 באוקטובר.