סגור

אלטשולר שחם גמל איבדה 1.9 מיליארד שקל באוקטובר

למרות החזרה לצמרת טבלת התשואות החודשית, אלטשולר שחם גמל ופנסיה איבדה למתחרים את הסכום הגדול מאז שהוקמה לפני עשור. בארבעת החודשים יולי־אוקטובר איבדה החברה למתחרים 4.8 מיליארד שקל. עם זאת, מתחילת השנה הניודים חיוביים

מבצע שימור הלקוחות של אלטשולר שחם גמל ופנסיה והחזרה לצמרת טבלת התשואות עדיין לא נותנים את אותותיהם, והדימום בחברת הגמל והפנסיה מחמיר.
לפי נתוני רשות שוק ההון, באוקטובר איבדה אלטשולר שחם גמל ופנסיה, החברה־הבת הציבורית של בית ההשקעות אלטשולר שחם, 1.91 מיליארד שקל למתחרים שלה, הנתון הגבוה ביותר בענף והנתון הגרוע ביותר שהחברה התמודדה איתו מאז שהוקמה, לפני כעשור.
זהו החודש הרביעי ברציפות בו אלטשולר שחם הוא הגוף המוסדי ממנו מנוידת כמות הכספים הגדולה ביותר. בספטמבר איבדה אלטשולר שחם גמל ופנסיה מיליארד שקל למתחרים, באוגוסט איבדה 1.2 מיליארד שקל, וביולי איבדה 540 מיליון שקל. בסך הכל איבדה אלטשולר שחם גמל ופנסיה 4.78 מיליארד שקל בארבעה חודשים.
הדימום הוחמר בחודש אוקטובר, בין היתר, בשל מיזוג קופות הגמל של פסגות, שהושלם באופן סופי בתחילת החודש הקודם. קופות פסגות מאבדות הון למתחרים בהיקף שנע בין חצי מיליארד ל־600 מיליון שקל מדי בחודש.
בחודשים שקדמו ליולי הציגה החברה נתון חיובי שנע בין 165 מיליון שקל (יוני) ל־1.9 מיליארד שקל (ינואר) בסעיף זה, שנקרא "העברות בין גופים". במצטבר, בין ינואר לאוקטובר 2021 עברו 841 מיליון שקל מהמתחרים לאלטשולר.
2 צפייה בגלריה
 יאיר לוינשטיין
 יאיר לוינשטיין
יאיר לוינשטיין, מנכ"ל אלטשולר שחם גמל ופנסיה
הצבירה נטו באוקטובר, כלומר שקלול של ההעברות בין גופים וכן הפקדות חדשות והתשואה שהושגה על הנכסים, היתה שלילית בהיקף של 1.3 מיליארד שקל - המקום האחרון מבין המוסדיים. גם במקרה זה מדובר בהחמרה, שכן בספטמבר נתון זה היה שלילי בהיקף של 187.6 מיליון שקל ובאוגוסט הוא היה שלילי בהיקף של 672.3 מיליון שקל. בחודשים שקדמו לכך הנתון היה חיובי בטווח שנע בין 260.4 מיליון שקל (יוני) ל־3.1 מיליארד שקל (ינואר). מתחילת השנה הצבירה נטו של אלטשולר שחם עומדת על 6.7 מיליארד שקל בלי פסגות (מקום שני בין המוסדיים) ו־3.2 מיליארד שקל עם פסגות (מקום שלישי).
כאמור, הדימום של אוקטובר נמשך חרף מבצע השימור שהחל בחודש זה. אלטשולר שחם גמל ופנסיה מציעה לסוכני הביטוח בונוסים של עד 3,000 שקל לכל מיליון שקל של נכסים שיצליחו לשמר, וזאת במטרה שישכנעו לקוחות לא לעבור לגופים מתחרים.
מתחריה של אלטשולר שחם גמל ופנסיה מתחו ביקורת על המבצע וטענו כי החברה עושה שימוש בהון שלה על מנת להשפיע על הסוכנים. חלק מסוכני הביטוח אמרו ל"כלכליסט" כי הם חוזים שהמבצע לא יצליח משום שלדעתם סוכנים רבים יעדיפו לפעול על מנת לשמר את הלקוחות בתקופת המבצע כדי לזכות בבונוס, ואח"כ יעבירו אותם למתחרים, כך שיקבלו עמלה משני הכיוונים.
בנוסף, טענו חלק מאותם סוכנים כי היה ראוי שאלטשולר שחם תפחית את דמי הניהול ללקוחות על מנת לפצות אותם על תשואת החסר שהציגה השנה וכן על מנת לשכנע אותם להישאר. דמי הניהול של אלטשולר שחם, שנקבעו ב־2018, נעים בין 0.6% ל־0.9%, הם מהיקרים בענף. חרף לחץ שהופעל עליה מהשוק, באלטשולר שחם בחרו שלא להוריד את דמי הניהול, אלא בנסיבות מיוחדות ובמקרים מועטים בלבד. זאת, מתוך אמונה באיכות השירות וניהול ההשקעות שהם מעניקים ללקוח, וכן משום שלהערכת החברה תשואת החסר הנוכחית היא זמנית בלבד.
ואכן, בחודש אוקטובר, קרן ההשתלמות במסלול הכללי של אלטשולר שחם השיגה תשואה של 2.57% ‑ השלישית בגובהה, ומעל הממוצע בחודש זה שעמד על 2.42%. מדובר בהתאוששות משמעותית, שכן בחודשים קודמים אלטשולר שחם מצאה עצמה בתחתית הטבלה. מתחילת השנה התשואה של אלטשולר שחם עומדת על 9% ‑ עדיין הנמוכה ביותר ומתחת לממוצע בענף שעומד על 12%.
התוצאות הטובות של אוקטובר, כמו גם תשואת החסר מתחילת השנה, נעוצות בשוק המניות הסיני. היקף החשיפה של אלטשולר שחם לשוק זה עומד על כ־7% מהנכסים, וזאת בשל אמונה, מבוססת אנליזה, שמדובר בשוק שיוביל את הכלכלה העולמית בעתיד. אולם השנה, בעיקר בשל פעולות שונות של הממשל הריכוזי בבייג'ינג נגד ענקיות הטכנולוגיה הסיניות ונגד גופים גדולים אחרים, השוק הסיני הציג צניחות משמעותיות, וכן התאוששות באוקטובר. גם לאחר עלייה חודשית של 2.6% באוקטובר, מתחילת השנה מדד ה־FTSE China A 50, שבו נכללות 50 המניות הבכירות בבורסת שנגחאי, ירד ב־12%.
כמו כן, אלטשולר שחם ידוע כבית השקעות שמשקיע באג"ח שקלי במח"מ ארוך. הפוזיציה הזו הטיבה עם אלטשולר שחם כל זמן שהציפיות לאינפלציה נמוכה נותרו על כנן, אולם כעת התהפכו הציפיות, ובהתאם מחיר האג"ח השקלי יורד.