סגור
מאגר גז כריש של אנרג'יאן
אסדת כריש של אנרג'יאן - הליך ההפקה בקטלן ייעשה באסדת כריש (צילום: רויטרס)

אנרג'יאן תשקיע 1.2 מיליארד דולר בפיתוח מאגר הגז "קטלן"

על פי הערכות, במאגר יש כ-50-60 BCM; הליך ההפקה בקטלן ייעשה באסדת כריש; אתמול העניק משרד האנרגיה את ההכרה של המדינה בתגלית מאגר "דרקון" של אנרג'יאן - תגלית גז קטנה בהיקף של כשליש מצריכת הגז הטבעי השנתית של ישראל

חברת האנרגיה אנרג'יאן הודיעה על החלטת השקעה סופית (FID) בפיתוח מאגר הגז קטלן שבחופי ישראל. החברה תשקיע 1.2 מיליארד דולר בפיתוח המאגר, ובחברה צופים שההפקה מהמאגר תתחיל במחצית הראשונה של 2027.
על פי הערכות, במאגר יש כ-50-60 BCM. אתמול הכיר משרד האנרגיה בתגלית גז קטנה נוספת של החברה בניהולו של מתיוס ריגאס, בגודל 3-5 BCM (באר 'הרמס') והעניק את השם "דרקון".
הליך ההפקה בקטלן ייעשה באסדת כריש, כאשר העבודות יכללו הנחת קו תת ימי באורך 30 ק"מ. השימוש באסדה של כריש תגדיל את כמות ההפקה המבוצעת באסדה.
קטלן התגלה ב-2022 ובשנה שעברה קיבל הכרה רשמית מצד משרד האנרגיה הכולל את הענקת השם (טרם לכן היה מכונה מתחם אולימפוס). המאגר בעומק של כ-1,800 מטר ומוחזק באופן מלא על ידי אנרג'יאן. קטלן ממוקם מצפון למאגר תמר, ודרקון מדרום למאגר.
סך יתרות הגז של ישראל לייצוא ולשימוש במשק המקומי עומדות על כ-1,000 BCM (ללא קטלן). המאגר הגדול ביותר הוא לוויתן המכיל כ-600 BCM. המאגר בשליטת ניו מד אנרג'י (45%) שברון (40%) ורציו (15%). המאגר השני בגודלו הוא תמר, בהיקף 300 BCM. במאגר כריש בו מחזיקה אנרג'יאן יש יתרון של כ-100 BCM.
אתמול העניק משרד האנרגיה בראשות אלי כהן את ההכרה של המדינה בתגלית "דרקון". מדובר בתגלית גז קטנה, מדרום למאגר תמר, בהיקף 3-5 BCM בשנה, כשליש מצריכת הגז הטבעי השנתית של ישראל.
האישור על ידי הממונה על הנפט במשרד האנרגיה, חן בר-יוסף, מאפשר לחברה להתקדם בהליך הפיתוח של המאגר במידה ותרצה בכך. תגליות קטנות בהיקף זה לרוב אינן מפותחות, בשל עלויות ההשקעה הגבוהות בפיתוח מאגר גז טבעי, לעומת היקף המכירות הנמוך. אלא שהקרבה של דרקון לאסדת כריש, יחד עם ההערכה שבסמוך לדרקון יש מאגרים קטנים נוספים בהיקף של עד 30-35 BCM, הופכים את הפיתוח של המאגר לאפשרי.